Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν ενιαίους κανόνες και υποχρεωτικό αρνητικό τεστ

Ελλάδα
Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν ενιαίους κανόνες και υποχρεωτικό αρνητικό τεστ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από κάθε αναχώρηση σε κράτος-μέλος της ΕΕ

Ενιαίους κανόνες για την καθολική προστασία των ταξιδιών και των μεταφορών ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με ερώτησή τους προς την Κομισιόν και τονίζουν την απόλυτη ανάγκη να καθιερωθεί σε όλη την ΕΕ η υποχρέωση αρνητικού τεστ κορωνοϊού πριν από κάθε αναχώρηση, για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Την ερώτηση κατέθεσε με πρωτοβουλία της η Έλενα Κουντουρά και συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Στέλιος Κούλογλου.

«Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν στο αίτημά τους προς την Επιτροπή την έλλειψη ευρωπαϊκού συντονισμού μέχρι σήμερα που επιτείνει το ήδη βαθύ πλήγμα στις μεταφορές και τον τουρισμό και υπονομεύει την ασφάλεια των ταξιδιών». Χαρακτηριστικό, προσθέτουν, είναι ότι μέχρι σήμερα δεν ισχύει οριζόντια στα κράτη-μέλη η υποχρέωση αρνητικού τεστ πριν από την αναχώρηση, αλλά σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ζητείται μόνο κατά την άφιξη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στους επιβάτες αλλά και στους χώρους αναμονής (αεροδρόμια.)

Επίσης ζητούν από την Κομισιόν να απαντήσει σχετικά με τις ενέργειές της ώστε να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις στην επάρκεια των εμβολίων.

Την καλούν ακόμη να διευκρινίσει εάν θεωρεί, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, ότι οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό και επομένως, εάν εξετάζει να προχωρήσει σε ευρωπαϊκό πλαίσιο αμοιβαίας από τα κράτη- μέλη αναγνώρισης των εμβολιασμών, κάτι που η ίδια η Κομισιόν εξάλλου πρότεινε στις 19 Ιανουαρίου, σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News