Koρωνοϊός: Γιατί όσοι έκαναν το εμβόλιο μπορεί να νοσήσουν από τον ιό;

Ελλάδα
Koρωνοϊός: Γιατί όσοι έκαναν το εμβόλιο μπορεί να νοσήσουν από τον ιό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως εξηγείται το γεγονός από τους ειδικούς

Απαντήσεις στο γιατί άνθρωποι που έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τελικά μπορεί να νοσήσουν από τον ιό έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή τα πάνω από 40 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στο Μαρούσι, παρόλο που όλοι όσοι νοσούν έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο. Μάλιστα στην περίπτωση του γηροκομείου στο Μαρούσι, περισσότεροι από 10 τρόφιμοι έχουν μεταφερθεί εκτάκτως σε νοσοκομεία, καθώς η κατάστασή τους είναι σοβαρή. Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού ξεκαθάρισε ότι το διάστημα μετά τον πρώτο εμβολιασμό υπάρχει πολύ σημαντικό ενδεχόμενο ο εμβολιασμένος να νοσήσει.

Τι ισχύει για τους ηλικιωμένους

Συγκεκριμένα για τους ηλικιωμένους η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «παρόλο που σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα υπάρχει μία σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και καλύτερη από νεότερα άτομα. Γι αυτό είναι καθοριστική η χορήγηση της 2η δόσης». Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα τηρεί απόλυτα την πολιτική που ακολουθήθηκε στις κλινικές δοκιμές της Pfizer, και χορηγεί τις 2 δόσεις του εμβολίου με διαφορά 21 ημερών.

Πότε αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμβολιασμού υπάρχει το παράθυρο λοίμωξής του ατόμου που έχει εμβολιαστεί. Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά την 12η μέρα από την πρώτη δόση. Η 1η δόση εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων. Αυτά δημιουργούνται από την ημέρα του εμβολιασμού για να φτάσουμε στην 15η μέρα σε ένα επίπεδο προστατευτικό που φτάνει το 52%. Για το λόγο αυτό, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να γίνει έπειτα από 21 ημέρες η δεύτερη δόση του εμβολίου. «Απαραίτητο είναι να ακολουθηθεί μετά από 21 μέρες η δεύτερη δόση του εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις για να μπορέσει να αποκτήσει ανοσία ο κάθε εμβολιασμένος. Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%» εξήγησε σύμφωνα με το ethnos.gr η κ. Θεοδωρίδου.

(φωτογραφία Intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News