Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων - Τσουχτερά πρόστιμα

Ελλάδα
Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων - Τσουχτερά πρόστιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση ισχύσει από σήμερα έως και την 1/2

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται, από σήμερα 26 Ιανουαρίου 2021 στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

   Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

   *η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

   *ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

   *η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα.

   Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

   *διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

   *διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Λ.Οικονόμου: Η απόφαση δεν ελήφθη με αφορμή τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις   

«'Ανοιγμα» και όχι επιπλέον περιορισμό, χαρακτηρίζει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, την απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα και με την οποία απαγορεύονται για μια εβδομάδα «όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Οικονόμου, επανέλαβε τις διευκρινήσεις της Αστυνομίας ότι η απαγόρευση δεν ελήφθη με αφορμή τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και ειδικότερα με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, ούτε για την προσέλευση των πολιτών στην αγορά.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, από τον περασμένο Μάιο ίσχυαν απαγορεύσεις για λόγους σοβαρών λόγων δημόσιας υγείας και για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού covid-19, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν στην αναστολή ή τον περιορισμό στα 9 ή 50 άτομα άτομα, (αναλόγως της κατάστασης) των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων όπως προβλέπονται στο άρθρο 11 του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι στα ΦΕΚ για την εφαρμογή του δεύτερου lockdown τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και στο τελευταίο της 23-1-2021, σχετικά με τις συναθροίσεις, αναφέρεται:

«Αναστέλλονται συναθροίσεις/δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020 (Α' 131)».

(φωτογραφία Intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News