«Ουρές» στα φαρμακεία για κολχικίνη - «Δεν δίνεται χωρίς συνταγή»

Ελλάδα
«Ουρές» στα φαρμακεία για κολχικίνη - «Δεν δίνεται χωρίς συνταγή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για ένα φτηνό φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα, ωστόσο έχει ανεπιθύμητες ενέργειες

«Σχεδόν αναμενόμενο» χαρακτηρίζει ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το γεγονός ότι οι πολίτες κάνουν… «ουρές» στα φαρμακεία για την κολχικίνη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι μάταιο να ζητούν από τα φαρμακεία το σκεύασμα. Η κολχικίνη δεν δίνεται σε καμία περίπτωση χωρίς συνταγή. Χορηγείται μόνο με συνταγή που είναι μάλιστα φυλασσόμενη για δυο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κρατιέται στο φαρμακείο για πιθανό έλεγχο της συνταγογράφησης σε μεταγενέστερο χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση ελέγχεται όχι μόνο αν υπάρχει συνταγή αλλά και γιατί δόθηκε αυτή η συνταγή από τον γιατρό».

Ο Διονύσης Ευγενίδης τονίζει επιπλέον ότι «η κολχικίνη είναι ένα γνωστό φάρμακο που κυκλοφορεί επί χρόνια κυρίως για την πάθηση για την οποία υπήρχε η ένδειξη, δηλαδή την ουρική αρθρίτιδα. Όμως έχει ταυτόχρονα και ανεπιθύμητες παρενέργειες γι’ αυτό και θα δίνεται μόνο με συνταγή».

Να σημειωθεί ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε οδηγία για τη χορήγηση της κολχικίνης. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη πήρε έγκριση μετά από τα αποτελέσματα της πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς.

Ο ΕΟΦ αναφέρει καταλήγοντας ότι «αποφάσισε ομόφωνα για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης της κολχικίνης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία». Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες ασθενών στους οποίους θα χορηγείται συνταγή μετά το θετικό μοριακό τεστ κορωνοϊού είναι:

  • όλοι οι ασθενείς άνω των 60 ετώνπου έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα.
  • ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

Πότε «απαγορεύεται» η κολχικίνη

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στα υποκείμενα νοσήματα που θα υπολογίζονται για τη χορήγηση της κολχικίνης συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

«Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης» υπογράμμιζε στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: iefimerida.gr

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News