Μ. Θεοδωρίδου: «Καμία μετάλλαξη δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου»

Ελλάδα
Μ. Θεοδωρίδου: «Καμία μετάλλαξη δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο εμβολιασμός δεν τελειώνει με την πρώτη δόση - Αυστηρά, οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για τη 2η δόση», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου

«Συγκινητική» η προσέλευση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και «χωρίς» ανεπιθύμητες παρενέργειες, υπογράμμισε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού και της πανδημίας στη χώρα μας η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι κατά την 1η δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων. Συνεπώς, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι λάθος» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

 «Αυστηρά» και «χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις» οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της 2ης δόσης, οπότε και «το ποσοστό προστασίας υπερβαίνει το 95%» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η νόσηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.

Για τις μεταλλάξεις

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για τις μεταλλάξεις του ιού λέγοντας χαρακτηριστικά, πως «οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν τα μικρόβια και οι ιοί για να μπορούν να ξεφεύγουν».

Όπως διευκρίνισε η «βρετανική» μετάλλαξη Β117 είναι και αυτή που απασχόλησε τους επιδημιολόγους, η οποία έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ωστόσο όπως τόνισε δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

«Τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα ισχυρής προστασίας», όπως είπε ενώ συμπλήρωσε πως δεν επηρεάζονται «ούτε και από την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη», ωστόσο τόνισε ότι αυτό «δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε».

Διευκρίνισε επίσης πως «οι μεταλλάξεις είναι αργές σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης και μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένας αντίχτυπος σε κλινικό επίπεδο αυτών των μεταλλάξεων», τόνισε.

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Ο αριθμός εμβολιασμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα»

Στο σύνολο η Ελλάδα έχει φτάσει στους 176.689 εμβολιασμούς, από τους οποίους 168.809 αφορούν την 1η δόση και οι υπόλοιποι την 2η δόση.

«Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69 χιλιάδες πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88 χιλιάδες υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τα ραντεβού, ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί 649 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό.

Σε σχέση με τις δόσεις και τις παραλαβές, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι «σήμερα παραλάβαμε από τη Pfizer 100 χιλιάδες. Οι παραδόσεις έχουν αποκατασταθεί και ευελπιστούμε πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα».

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αυξήσει τη δυναμικότητα του συστήματος και του ρυθμού εμβολιασμού. Ο μέσος όρος των τελευταίων ημερών ξεπερνάει τις 16 χιλιάδες εμβολιασμούς. Με βάση και τους σημερινούς εμβολιασμούς η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι «λειτουργούν αυτή τη στιγμή 390 εμβολιαστικά κέντρα, και στα νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας».

«Τα εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται ανάλογα της διαθεσιμότητας των εμβολίων» επανέλαβε ακόμα μια φορά ο κ. Θεμιστοκλέους. «Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες, έτσι ώστε να μπορούμε να αναπτύσσουμε εμβολιαστικά κέντρα» μέσω του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα Υγείας, όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανάλογα προς την αύξηση των διαθέσιμων εμβολίων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News