Ελλάδα

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Τρεις ώρες κράτησαν οι συνομιλίες

Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες ξεκίνησαν στις 11.00 ώρα Τουρκίας (10.00 ώρα Ελλλάδας) και διήρκεσαν μέχρι τις 14.30 ώρα Τουρκίας (13.30 ώρα Ελλάδας).

Οι άτυπες συνομιλίες των δύο πλευρών, μεταξύ του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη με τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας Σεντάτ Ονάλ, διήρκεσαν περίπου 3 ώρες.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε στον 61ο κύκλο διερευνητικών επαφών, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα).

Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αναμένεται να αναχωρήσει περίπου στις 15:00 από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Σε tweet που έκανε ο κ. Καλίν μετά τη συνάντηση ανέφερε:

Το… άγρυπνο μάτι του Ερντογάν

Στην ελληνική πολιτική σκηνή δεν υπάρχει ρόλος ανάλογα με αυτόν του Ιμπραχίμ Καλίν. Ο κ. Καλίν δεν είναι μόνο το δημόσιο πρόσωπο της Προεδρίας, αλλά παίζει και συντονιστικό ρόλο στο εσωτερικό της.

Ασφαλώς η αυτοπρόσωπη παρουσία Καλίν στις συζητήσεις έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Πρώτα απ’ όλα ο κ. Καλίν θα είναι το άγρυπνο μάτι του Ταγίπ Ερντογάν στη διαδικασία.

Δεύτερον, παρ’ όλου που οι διερευνητικές επαφές έχουν άτυπο και μη δεσμευτικό χαρακτήρα, η παρουσία του κ. Καλίν τις φορτίζει πολιτικά και αντικειμενικά τις αναβαθμίζει. Είναι σαφές ότι τη τουρκική πλευρά εμφανίζεται να δίνει μεγαλύτερη σημασία σε αυτές τις συζητήσεις από ό,τι η ελληνική.

Τέλος, ο Ταγίπ Ερτνογάν με την παρουσία του εκπροσώπου του στέλνει το μήνυμα ότι παίρνει πάνω τις διερευνητικές, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στο blame game μετά από μια ενδεχόμενη κατάρρευσή τους.

Γερμανία: Ικανοποίηση του Βερολίνου για τις διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας           

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία 'Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην 'Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία 'Αντεμπαρ.

Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών    

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ - cnn.gr

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια