Ξεκάθαρος ο Ν. Σύψας: Με αυτές τις εικόνες δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτή η αγορά

Ελλάδα
Ξεκάθαρος ο Ν. Σύψας: Με αυτές τις εικόνες δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτή η αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδεχόμενο νέων μέτρων και στον… αέρα το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων!

Την έντονη ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που παρουσιάζονται μετά το άνοιγμα της αγοράς εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας

Θύμισε ότι ανάλογες εικόνες είχαμε δει στα Harrod’s και ζήτησε να επιβληθεί του θέματος η Επιτροπή! Μπορεί ο κόσμος να φορούσε, στην πλειοψηφία του, μάσκα, μπορεί οι καταστηματάρχες να τηρούσαν τα μέτρα, αλλά με τόσο κόσμο, οι αποστάσεις δεν μπορούσαν πάντα να κρατηθούν. Όλα έγιναν το Σαββατοκύριακο που πέρασε, το πρώτο με τα μαγαζιά ανοιχτά ύστερα από σχεδόν δυο μήνες, με εκπτώσεις που φτάνουν το 70% και με μοναδική προϋπόθεση για να πάει κάποιος το να στείλει sms 2 στο 13033. Ένα sms που μπορεί να έχει δίωρη διάρκεια αλλά ειδικά το Σάββατο κι αυτό «καταπατήθηκε» γιατί δεν υπάρχει η πρόβλεψη να μην μπορεί κάποιος να σβήσει το προηγούμενο μήνυμα, να στείλει νέο και να «ανανεώσει» το χρόνο του.

«Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη», είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (25.01.2021) στο MEGA και υπενθύμισε ότι τέτοιες εικόνες «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό».

Ο Νίκος Σύψας έκρινε πως «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη» και πρόσθεσε ότι «θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία».

«Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμοξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

Κατά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ υπάρχει αύξηση της κινητικότητας, η οποία αυτή την εβδομάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και αυτό σημαίνει πως «όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους και η διασπορά γίνεται ενδοοικογενειακά».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Νίκος Σύψας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να υπάρξουν και ενδιάμεσα μέτρα. Δεν μπορεί να μείνει έτσι η κατάσταση, αν δεν κάνουμε κάτι με αυτές τις εικόνες θα έχουμε πρόβλημα».

Η κινητικότητα, είπε, θα φέρει αύξηση κρουσμάτων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να «μπλοκάρει» το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, που έχει προγραμματιστεί για την άλλη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. Τα σχολεία, είπε, θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα.

Υπογράμμισε επίσης πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

«Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή», είπε και μίλησε για άνοιγμα υψηλού κινδύνου αφού «οι μαθητές λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά την διασπορά της νόσου».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

newsit

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News