Ελλάδα

Αλλάζει το εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ

Έρχεται κατάργηση της απλής αναλογικής, εκλογή δημάρχου – περιφερειάρχη με 42% από τον ά γύρο και μείωση του αριθμού των συμβούλων

Τα πάνω κάτω έρχονται και πάλι στον αυτοδιοικητικό χώρο, καθώς με το νέο εκλογικό σύστημα που ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση περνά στο... χρονοντούλαπο η εφαρμογή της απλής αναλογικής (απλή αναλογική η οποία τελικά έμελε να ισχύσει μόνο για μία εκλογική αναμέτρηση, αυτή του Μαΐου του 2019), ενώ επιστρέφει η εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη με ποσοστό 42% από την πρώτη Κυριακή! Για την ακρίβεια με ποσοστό πέριξ του 42%, όπως αποκάλυψε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος ενόψει της σχετικής συζήτησης-παρουσίασης του νέου εκλογικού νόμου στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο άνοιξε μερικώς τα χαρτιά του ως προς τι ετοιμάζεται.

Πέραν της κατάργησης της απλής αναλογικής και της εκλογής από τον α' γύρο με ποσοστό 42%, μεταξύ των ριζικών αλλαγών, όπως τις προανήγγειλε ο υπουργός, ξεχωρίζουν η θέσπιση ποσοστού πλαφόν για την είσοδο ενός συνδυασμού στο Δημοτικό ή Περιφερειακό αντίστοιχα Συμβούλιο, το “ψαλίδισμα” του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, αλλά και η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τα αιρετά όργανα των Τοπικών Κοινοτήτων.

Ειδικά για το πλαφόν εκλογής των συνδυασμών, ο Μάκης Βορίδης άφησε να εννοηθεί πως το θέμα παραμένει ανοιχτό και υπό σκέψη, και ίσως αποκρυσταλλωθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου με τον πρωθυπουργό.

Ενόψει λοιπόν της συζήτησης-παρουσίασης που θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, έδωσε ένα βασικό περίγραμμα των αλλαγών που ετοιμάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο. Και δη από το επιτελείο τού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξουν τα ποσοστά της πλειοψηφίας, που αναμένεται να “κλειδώσουν” πέριξ του 42%, καθώς και ο καθορισμός κατώτατου ορίου για την εκλογή των συνδυασμών, «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε πάντως πως τα ποσοστά εκλογής πρόκειται να συζητηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, όπου και θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο εργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο υπουργός έφερε ως εμβληματικό παράδειγμα τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου, όπως είπε, «προκειμένου να επιτευχθεί το παραμικρό, ο δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με δυνάμεις που δεν ανήκουν στο δικό του ψηφοδέλτιο», κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία σε Δήμο που, ενώ εξασφάλισε ποσοστό 50%, δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο υπουργός τόνισε πως στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η δημοτική Αρχή να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, ενώ συμπλήρωσε πως οι αλλαγές έρχονται και κατόπιν απαίτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων: «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος», τόνισε, και συμπλήρωσε πως εξετάζεται και ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων, ενώ προανήγγειλε και την κατάργηση της 4ης κάλπης. «Τα Κοινοτικά και τα Διαμερισματικά Συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο», σημείωσε ο υπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟ

Έρχεται σύστημα εσωτερικού ελέγχου

Αναφορικά με τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, ο υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο που αφορά στο “Σύστημα εσωτερικού ελέγχου για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης”, το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικό πρώτο βήμα για τη μεθοδική και οργανωμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς, «όχι με την έννοια την κατασταλτική, αλλά με την προληπτική», όπως σημείωσε ο κ. Βορίδης. Παράλληλα, εξήγησε πως «εγκαθιδρύει ένα σύστημα που τυποποιεί και εντοπίζει σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει παραβατική συμπεριφορά σχεδόν σε κάθε θέση και βάζει δικλίδες ασφαλείας ώστε να προστατεύονται και οι υπάλληλοι». Ειδικά δε σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των φορέων και των υπαλλήλων σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει μια σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο χρειάζεται μια πολύ καθαρή εγγραφή του σε όλα τα σημεία της διοικήσεως, χρειάζεται ψηφιακό οργανόγραμμα, το οποίο έχουμε ολοκληρώσει, ξέρουμε ο κάθε υπάλληλος τι δουλειά έχει να κάνει και πού βρίσκεται»...

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια