«Άνοιγμα» με προσοχή – «Τρέμει» τρίτο κύμα και αναζωπύρωση η κυβέρνηση

Ελλάδα
«Άνοιγμα» με προσοχή – «Τρέμει» τρίτο κύμα και αναζωπύρωση η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυμνάσια – Λύκεια και εστίαση παίρνουν σειρά

Με προσεκτικά βήματα, ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, που αντίστοιχα θα φέρει και τρίτο lockdown, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο άνοιγμα της οικονομικής και λοιπής δραστηριότητας της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η συζήτηση επικεντρώνεται στη μέση εκπαίδευση (γυμνάσια-λύκεια) και την εστίαση, με τα διάφορα σενάρια να... δίνουν και να παίρνουν.

Το επικρατέστερο σενάριο

Όσον αφορά στα σχολεία, μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν τα διά ζώσης μαθήματα σε γυμνάσια και τα λύκεια είναι η 1η Φεβρουαρίου. Το

Αυτή τη χρονική στιγμή, το επικρατέστερο σενάριο είναι η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων από την προσεχή Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς και των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, που υπολογίζεται ότι απασχολούν περί τις 20.000 εργαζόμενους. Μάλιστα, γίνεται λόγος για επίσκεψη με ραντεβού στα πρακτορεία. Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι την προσεχή εβδομάδα.

άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς χώρους και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει η απαγόρευση μετακίνησης τη νύχτα, με τις νεότερες ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο Παρασκευή.

Βήμα-βήμα η απελευθέρωση

Αποφασισμένοι να γίνεται βήμα-βήμα η απελευθέρωση δραστηριοτήτων είναι οι ειδικοί, οι οποίοι, μετά το γενναίο άνοιγμα της αγοράς, δε θέλουν να κάνουν ξανά μεγάλα άλματα, που πιθανώς να καταλήξουν σε πισωγύρισμα. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα, τα γυμνάσια, τα λύκεια και η άρση της απαγόρευσης από νομό σε νομό, ενώ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν αποκλείεται να ανοίξουν και οι χώροι ενοικίασης στολών μαζί με τα χιονοδρομικά. Από την πλευρά τους, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν μαζί δραστηριότητες από διάφορους κλάδους, ενώ επισημαίνουν πως, επειδή έγινε η αρχή με το λιανεμπόριο, δε σημαίνει πως κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνεται και μία απόφαση περί άρσης των μέτρων.

Οι ειδικοί πρέπει να έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία για να δώσουν το “πράσινο φως” και σε άλλους κλάδους. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα είναι συγκεκριμένα. Δηλαδή οι σκληροί δείκτες (εισαγωγές, διασωληνωμένοι, νοσηλείες), η διασπορά του ιού στην κοινότητα, το αποτύπωμα του ιού στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και στα δημοτικά σχολεία. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως μέχρι στιγμής η επιδημιολογική εικόνα της χώρας συνολικά εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης.

«Εντυπωσιακή» πάντως χαρακτήρισε την εικόνα της αγοράς τις δύο πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας της ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, είπε, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τζίρος έχει ξεπεράσει το 100% από πέρυσι», ενώ ο μέσος όρος της αύξησης του τζίρου είναι αυξημένος γύρω στο 35% συγκριτικά με πέρυσι. «Αν συνεχίσουμε έτσι, τηρώντας τα μέτρα, κάνουμε όλοι μαζί προσπάθεια να κρατήσουμε την αγορά ανοιχτή», ξεκαθάρισε και χαρακτήρισε «καθοριστική για τα επόμενα βήματά μας» αυτήν την εβδομάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η χώρα βαδίζει με μικρά αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε... κάποια κανονικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας. Όπως είπε, «εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο, βάσει του οποίου τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 7 ημερών θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις. Έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασθέντες. Αυξάνονται τα σημεία όπου γίνονται εμβολιασμοί. Όλα αυτά γίνονται χωρίς ουρές. Ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα μας θα ακολουθεί τον ρυθμό της έλευσης εμβολίων στη χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που παρουσιάστηκε, λέγοντας: «Δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά για απαλλαγή από προβλήματα στις ενδοευρωπαϊκές μετακινήσεις και στον τουρισμό. Θα το θέσω στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Θα ζητήσω, επίσης, την επίσπευση αδειοδότησης εμβολίων και θα ζητήσω να πιέσουμε την Pfizer να είναι συνεπής στις συμφωνίες, που θα σημάνει ταχύτερο τερματισμό της πανδημίας».

Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, «είναι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων», καταλήγοντας πως «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα».

Για την εστίαση

«Όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν», θα επανεκκινήσει βιώσιμα και με ασφάλεια ο κλάδος της εστίασης, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο Γιώργο Καββαθά και τα μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, την ίδια ώρα, αναφέρεται πως στον υπουργό τέθηκαν υπόψη αφενός η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο μετά από 145 ημέρες γενικού lockdown - και επιπλέον πολλών τοπικών lockdowns - οι κίνδυνοι για χιλιάδες λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας, και ζητήθηκε η περαιτέρω ουσιαστική στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση μέσω ειδικού προγράμματος για την εστίαση.

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News