Σεξουαλική παρενόχληση: Δύο νέες καταγγελίες για πολιτικούς

Ελλάδα
Σεξουαλική παρενόχληση: Δύο νέες καταγγελίες για πολιτικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Ιωάννα Ηλιάδη και τη Ζέφη Δημαδάμα

Τον «ασκό του Αιόλου» φαίνεται πως άνοιξε η καταγγελία της Σωφίας Μπεκατώρου, «παρακινώντας» ολοένα και περισσότερες Ελληνίδες να καταγγείλουν δημόσια παρεμφερή περιστατικά.

Αυτή τη φορά, οι καταγγελίες αφορούν άνδρες της πολιτικής σκηνής και έρχονται από τη δημοσιογράφο Ιωάννα Ηλιάδη και το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Ζέφη Δημαδάμα.

Καταγγελία δημοσιογράφου για σεξουαλική παρενόχληση από υφυπουργό Άμυνας το 1994

Η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη αποκάλυψε με ανάρτησή της στα social media τη σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε από πρώην υφυπουργό Εθνικής Άμυνας το 1994.

Όπως καταγγέλλει, είχε κλείσει ραντεβού στο υπουργείο με τον υφυπουργό ο οποίος της επιτέθηκε, πήγε να της ξεκουμπώσει το φόρεμά της και στη συνέχεια, όταν εκείνη αντέδρασε, άρχισε να την κυνηγάει γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων. Τελικά, όπως περιγράφει, άρχισε να ουρλιάζει και κατάφερε να βγει από το γραφείο του.

Ολόκληρη η καταγγελία της:

«Ήταν Αύγουστος του 1994 όταν ως νεαρή συντάκτρια του Ριζοσπάστη, διαπιστευμένη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είχα κλείσει ραντεβού με τον υφυπουργό για μια συνομιλία μπας και βγει κάποιο θέμα, καθώς τον Αύγουστο τα θέματα σπανίζουν.

Πηγαίνω κι εγώ λοιπόν στο γραφείο, η γραμματέας μου ανοίγει την πόρτα, και κάθομαι μπροστά από το γραφείο του. Κάνω κάποιες ερωτήσεις και όταν τέλος πάντων ολοκληρώθηκε η συνομιλία, και ήταν η ώρα να φύγω, σηκώνεται και μου λέει ωραίο φόρεμα φοράς και πάει να το ξεκουμπώσει. Σαστισμένη πετάγομαι επάνω και απομακρύνομαι. Κι αρχίζει να με κυνηγάει γύρω από ένα τραπέζι συσκέψεων που υπήρχε για να με φιλήσει. Εγώ να ουρλιάζω ότι δεν θέλω να με φιλήσει κανένας και να τρέχω γύρω γύρω από το τραπέζι. Και να με κυνηγάει και να λέει ένα φιλάκι. Πρέπει να έκανε 2-3 φορές το γύρο του τραπεζιού, εγώ μπροστά κι αυτός ξοπίσω να θέλει ντε και καλά να με φιλήσει. Μέχρι που φθάνω στην πόρτα και πάει κι αυτός και πλέον πρέπει να είχα πάθει παράκρουση γιατί άρχισε να λέει εντάξει μόνο μη φωνάζεις. Έξω ήταν η γραμματέας και στο σαλονάκι κάθονταν μάλλον κάτι ψηφοφόροι του που είχαν κλείσει ραντεβού να τον δουν. Λογικά πρέπει να με άκουσαν άπαντες. Δεν θυμάμαι καν τη στιγμή που βγήκα. Θυμάμαι μόνο τα νεύρα και ότι ήμουν σε μια κατάσταση που δεν ήξερα τι να κάνω. Κατέβηκα έναν όροφο και πήγα σε γραφείο συνεργάτη του Γεράσιμου Αρσένη για να ενημερώσει τον υπουργό. Προσπάθησαν και με έπεισαν να μείνει εκτός δημοσιότητας. Λίγα χρόνια αργότερα, σε κάποια συζήτηση με συναδέλφους είπα ότι κάποτε είχα δεχθεί παρενόχληση από πολιτικό στο υπουργείο και ένας από αυτούς μου είπε ότι το ήξερε. Οι φωνές μου είχαν ακουστεί έξω και η γραμματέας του υφυπουργού με είχε ακούσει και του το είχε μεταφέρει.

Σκεφτείτε πόσες ενδεχομένως ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Πιστεύω ότι θα ακούσετε πολλές παρόμοιες ιστορίες τώρα που άνοιξε το κουτί. Γι αυτό #με_τη_σοφία και την κάθε Σοφία που θα μιλήσει για να προλάβει το επόμενο θύμα #me_tin_sofia»

Καταγγελία Ζέφης Δημαδάμα: Με παρενόχλησε κομματικό στέλεχος μέσα σε ασανσέρ

Για την παρενόχληση που υπέστη μίλησε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα στον απόηχο των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου.

«Είχα μιλήσει για την εμπειρία μου (…) Υπήρξε μια προσπάθεια μέσα σε ασανσέρ ‘ένδειξη συμπάθειας’ όπως ονομάστηκε, από κάποιον κύριο, στέλεχος ευρύτερα της προοδευτικής παράταξης. Έφυγα σοκαρισμένη γιατί δε θέλω κάτι τέτοιο είπα» ανέφερε η κ. Δημαδάμα.

«Πριν από πολλά χρόνια έγινε. 20 χρόνια πριν... Ήταν προσπάθεια που είχε γίνε τότε, και εμένα με σόκαρε σε πρώτη φάση, ήταν τα πρώτα βήματά μου, και με έκανε μάλιστα να σκεφθώ την αποχώρηση από το χώρο της πολιτικής. Ευτυχώς δεν αποχώρησα». «Όχι δεν είναι ενεργός στην πολιτική» διευκρίνισε.

Όπως επισήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ , «όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα επεξεργαστεί κάνεις για να πάει παρακάτω. Δεν είχα μιλήσει σε κανέναν και ποτέ παρά μόνο στην οικογένειά μου και μάλιστα αρκετά χρόνια μετά».

«Πολλές γυναίκες έρχονται μιλούν σε εμάς σε ευρύτερα εργασιακό χώρο, και έχουμε βοηθήσει γυναίκες που χρειάζονται νομικό σύμβουλο για να καταγγείλουν αυτά που έχουν πει» ανέφερε.

«Πρέπει να ανοίξουν στόματα με βάση την εμπειρία μας και την προσπάθεια που κάνουμε... Όχι σημαίνει όχι» τόνισε. «Δε θέλουμε να διαφεντεύσουμε τους άνδρες» ξεκαθάρισε πάντως το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: koutipandoras.gr

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News