Ελλάδα

Μαρία Θεοδωρίδου: «Δεν ευθύνεται το εμβόλιο για τους θανάτους στη Νορβηγία»

Ιδιαίτερη αναφορά στις παρενέργειες των εμβολίων έκανε σήμερα η κ. Μαρία Θεοδωρίδου

Ελάχιστες και οι περισσότερες ήπιες παρενέργειες έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, όπως είπε σήμερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Αναφερόμενη, κατά την αποψινή ενημέρωση, στις παρενέργειες, είπε ότι «είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι».

Επίσης η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Νορβηγία όπου καταγράφηκε μία σειρά από θανάτους σε υπερήλικα άτομα που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, ανέφερε ότι πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε μία επίσημη ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς της χώρας όπου διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων αυτών με τη χρήση του εμβολίου».

Όπως εξήγησε, 400 υπερήλικα άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα, χάνουν εβδομαδιαίως τη ζωή τους στη Νορβηγία από άλλες αιτίες. Ωστόσο προσέθεσε ότι η Νορβηγία θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στο εξής και θα εξετάζει κατά περίπτωση τους εμβολιασμούς σε ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα με αρκετά υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένου οργανισμό. Πάντως, τόνισε ότι ανάλογη περίπτωση δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλη χώρα.

Ειδικότερα, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι έχουν γίνουν μέχρι σήμερα 41 εκατομμύρια εμβόλια σε περισσότερες από 51 χώρες. Επίσης αναφέρθηκε στις βασικές ιδιότητες των εμβολίων πριν την εφαρμογή τους, οι οποίες όπως είπε είναι κυρίως τρεις.

Ειδικότερα όπως είπε είναι ο έλεγχος ανοσογονικότητας, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων (η ικανότητα να προστατεύουν) και τρίτον η ασφάλεια (η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες).

Σε κάθε εμβολιασμό όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων καταγράφει όλα τα περιστατικά που του αναφέρονται και υφίστανται ενδελεχής έλεγχος, δηλαδή εάν συνδέεται κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια με τον εμβολιασμό.

Αναφερόμενη για ακόμη μία φορά στις κλινικές μελέτες, είπε ότι σε κάθε μια απ' αυτές συμμετέχουν 30.000 με 40.000 άνθρωποι και δεν προέκυψαν σοβαρές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό τους. Αυτές ήταν σπανιότατες και αφορούσαν μία στο 1 εκατομμύριο.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, όπως αν το εμβόλιο προκαλεί τη νόσο. Όπως τόνισε «αυτό δεν ισχύει και είναι πέρα για πέρα λανθασμένο».

Επίσης απάντησε στο ερώτημα, που η ίδια έθεσε, αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος, αυτό θα γίνει όπως διευκρίνισε, μόνο αν η λοίμωξή του είχε δρομολογηθεί πριν την εμβολιασμό, ενώ έλυσε και την απορία αν το εμβόλιο που κάνει κάποιος θετικοποιεί το rapid test ή τον μοριακό έλεγχο που ενδεχομένως υποβληθεί, τόνισε επίσης ότι ούτε αυτό ισχύει.

Επίσης διευκρίνισε ότι αν κάποιος εμβολιαστεί ή πρόκειται για εμβολιαστεί και θέλει να κάνει και το εμβόλιο της γρίπης ή του πνευμονιόκοκου, θα πρέπει να μεσολαβήσουν 15 ημέρες, πριν ή μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό.

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού»

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες που έχουν ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων του νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε πως έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 84.639 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,77% εμβολιαστικής κάλυψης.

Όπως πρόσθεσε έχει αναπτυχθεί μηχανισμός ώστε να μην χαθούν εμβόλια, από πολίτες που δεν πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει για εμβολιασμό. Τα εμβόλια αυτά διατίθενται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Ο κος Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για «δύσκολο εμβόλιο που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, μόνο για πέντε ημέρες» και εξήγησε ότι αν κάποιος δεν πάει στο προγραμματισμένο ραντεβού εμβολιασμού αυτό έχει τον κίνδυνο να χαθούν δόσεις.

Όπως είπε το Σαββατοκύριακο άρχισαν να λειτουργούν 144 εμβολιαστικά κέντρα και ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 1.000.

Ως γνωστόν, την πρώτη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, είχαν κλειστεί 3.777 ραντεβού και 3.585 πολίτες (95% ) προσήλθαν τελικώς για να κάνουν το εμβόλιο. Όσοι δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού, λόγω του άσχημου καιρού θα μπορούν να κλείσουν και πάλι ραντεβού χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν πέντε ημέρες, όπως προβλέπεται, διευκρίνισε ο κος Θεμιστοκλέους .

Όπως είπε επίσης έχουν ήδη κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, από την αρχή του εμβολιασμού. Από αυτά για την πρώτη δόση αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 υγειονομικούς. Επίσης τόνισε πως υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας και υπενθύμισε ότι το νωρίτερο που μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες.

Από αύριο θα χρησιμοποιούνται έξι δόσεις από το κάθε φιαλίδιο του εμβολίου της Pfizer και στην Ελλάδα με βάση κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική απόφαση όπως είπε ο κος Θεμιστοκλέους και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα 49.160 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα κάτι που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διαβεβαιώνει η εταιρεία, επισήμανε, και τόνισε πως έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι 31 μεγάλα νησιά θα έχουν το εμβόλιο ως το τέλος Ιανουαρίου και όλα τα νησιά της χώρας θα πάρουν δόσεις μέσα στον Φεβρουάριο.

Όπως είπε, οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών με λίγους κατοίκους, κάτω από 1000, θα εμβολιαστούν όλοι την ίδια περίοδο που θα φτάσουν σε αυτούς τα εμβόλια και δεν θα χρειαστεί να αναμένουν να εμβολιαστούν πρώτα οι άνω των 85 ετών.

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια