Αφρικανική πανώλη: Αγριόχοιροι «εισβολείς», σήμαναν συναγερμό στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Ελλάδα
Αφρικανική πανώλη: Αγριόχοιροι «εισβολείς», σήμαναν συναγερμό στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία έφτασε η αφρικανική πανώλη των χοίρων

Συναγερμό προκάλεσε στη χώρα μας η ειδοποίηση των βουλγαρικών Αρχών για τον εντοπισμό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρους σε πολύ μικρή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Έβρου.

Οι βουλγαρικές Αρχές επιβεβαίωσαν τα κρούσματα και ενημέρωσαν σχετικά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κοινοποίησης Ζωονόσων. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, η νόσος εντοπίστηκε σε ζώα που βρέθηκαν 1,5 χιλιόμετρο από τον ποταμό Έβρο, κοντά στο χωριό Γκενεράλοβο της περιφέρειας Χασκόβου!

Αμέσως, η Κτηνιατρική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχώρησε στην ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων, τα οποία τίθενται σε ισχύ, ανά ζώνες, σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από την αναφερόμενη εστία, εντός της περιφερειακής ενότητας Έβρου.

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 600 χοιροειδή, τα οποία εκτρέφονται σε τέσσερις μονάδες που λειτουργούν στις περιοχές Διδυμοτείχου και Πενταλόφου του δήμου Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αμέσως ενημερώθηκαν σχετικά οι χοιροτρόφοι της περιοχής και συνολικότερα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, προκειμένου να εφαρμόσουν τα μέτρα που προβλέπονται για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου τους. Σκοπός της ενημέρωσης αυτής, παράλληλα, ήταν η ανάγκη να επιτηρούν οι χοιροτρόφοι την υγεία των ζώων που εκτρέφουν, ώστε εάν διαπιστώσουν κάτι “ύποπτο” να ενημερώσουν άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

«Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης»

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε χθες η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή. Κατά την τηλεδιάσκεψη, διαπιστώθηκε η εκ νέου ανάγκη λήψης μιας σειράς αυστηρών και προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε να λειτουργήσει σε περιβάλλον πρόληψης το “Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων” (Υ.Α. 260918/2009) και συγκεκριμένα:

- Να δημιουργηθεί Τοπικό Κέντρο Αναφοράς στον Βόρειο Έβρο,

- Να τεθούν σε εφαρμογή εκ νέου οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων, αντίστοιχα, με κέντρο το σημείο που εντοπίστηκε το κρούσμα του θετικού αγριόχοιρου στη Βουλγαρία,

- Να εξεταστεί, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υγείας, η εκ νέου κατ’ εξαίρεση, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θήρευση αγριόχοιρων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021 στις περιφερειακές ενότητες που συνορεύουν με την εστία,

- Να ενημερωθούν, εκ νέου, οι κτηνοτρόφοι για τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να τηρούνται στις χοιροτροφικές μονάδες,

- Να δημιουργηθούν ομάδες κτηνιάτρων για την επιτήρηση των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής.

Εξάλλου, επαναβεβαιώθηκε ότι τα μέχρι τώρα ληφθέντα, από τον Ιούλιο του 2019, ισχυρά προληπτικά μέτρα (πρόσληψη 46 κτηνιάτρων, ρύθμιση θήρας αγριόχοιρου, εντατικοποίηση ελέγχων στα οχήματα μεταφοράς χοίρων, επαναλειτουργία των υποδομών απολύμανσης οχημάτων στα σημεία εισόδου των περιοχών υψηλού κινδύνου κ.ά.) αποδείχτηκαν αποτελεσματικά καθώς δεν υπάρχει κρούσμα αφρικανικής πανώλης χοίρων στην ελληνική επικράτεια από τον Φεβρουάριο του 2020, οπότε και εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε αδήλωτη, οικόσιτη εκμετάλλευση στις Σέρρες, χωρίς καμία εξάπλωση.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας ΥΠΑΑΤ, κ. Γ. Στρατάκος, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, κ. Γιώργος Κόμητας, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, κ. Χρυσούλα Δηλέ, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός, «στόχος του υπουργείου μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν να βρισκόμαστε μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την “κυνηγάμε”, όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλες επιζωοτίες που έπληξαν δραματικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Κινούμαστε σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η επιτυχής αντιμετώπιση του μοναδικού κρούσματος αφρικανικής πανώλης χοίρων στη χώρα (Φεβρουάριος 2020) απέδειξε στην πράξη ότι είμαστε η μοναδική χώρα στη Βαλκανική που η αφρικανική πανώλη χοίρων την άφησε σχεδόν αλώβητη (ένα κρούσμα χωρίς εξάπλωση). Δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Μέλημά μας είναι η επιτυχής εμπειρία διαχείρισης του πρώτου κύματος, με τα αντανακλαστικά που θα επιδείξουμε και πάλι και τη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τις υπηρεσίες, τις τοπικές κοινωνίες και τους χοιροτρόφους να λειτουργήσουν και πάλι ισχυρά αποτρεπτικά».

Ήδη συστήθηκε και συνεδρίασε το Τοπικό Κέντρο Αναφοράς του Βόρειου Έβρου, ορίστηκαν οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης και οι ομάδες κτηνιάτρων για επιτήρηση στις οικόσιτες και συστηματικές εκμεταλλεύσεις και συντονίστηκε από το Κέντρο η επαφή με όλες τις συναρμόδιες Αρχές (Δασαρχείο, Κυνηγετικούς Συλλόγους, Αστυνομία, Τελωνείο κ.ά.) για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

Η αφρικανική πανώλη χοίρων είναι μια φοβερή ασθένεια που, όπου εμφανιστεί, αποδεκατίζει ολόκληρες χοιροτροφικές μονάδες, χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Εμφανίστηκε από το 2019 σε πολλές εστίες στη Βουλγαρία αλλά και στη Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα η πρώτη εστία αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 σε εκτροφή της περιοχής Σερρών. Περίπου τρεις μήνες μετά, στα τέλη Απριλίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει την «πλήρη εξάλειψη» της νόσου στην Ελλάδα.

Πόσο επικίνδυνη είναι όμως σήμερα η κατάσταση; Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, λέει χαρακτηριστικά στη “Ν.Κ.”: «Είναι ένα νόσημα το οποίο έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στη χοιροτροφία της Κίνας. Ακόμα δεν έχει συνέλθει. Τώρα αντιμετωπίζει προβλήματα και η Βόρεια Ευρώπη, γιατί η νόσος έχει εμφανιστεί σε περιοχές της Πολωνίας. Οι βόρειοι και οι ανατολικοί συνοράτορές μας έχουν στις χώρες τους προβλήματα και παλεύουν να δουν πώς θα ελέγξουν την κατάσταση. Διότι ως αρρώστια, όταν μπει σε ένα χοιροστάσιο, κάνει απίστευτες ζημιές. Αποδεκατίζει τον ζωικό πληθυσμό...».

Και συνεχίζοντας, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει πως «υπάρχει σχέδιο το οποίο προβλέπει ότι κλείνει η μονάδα. Και σε μια απόσταση συγκεκριμένη απομονώνονται τα ζώα και δημιουργείται μια ζώνη προστασίας για να μην υπάρξει επέκταση στο ζωικό κεφάλαιο...».

Μεγάλη η οικονομική ζημιά

Μειώνεται το κρέας, ανεβαίνουν οι τιμές

Βέβαια, μπορεί η ασθένεια να μην αφορά στην υγεία του καταναλωτή, ωστόσο οι οικονομικές επιπτώσεις είναι άμεσες και είναι σοβαρές, καθώς λόγω της έξαρσης της αφρικανικής πανώλης στους χοίρους μειώνεται το χοιρινό κρέας και ανεβαίνουν οι τιμές του στην αγορά. «Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σημαντικές. Ωστόσο, τώρα πάει να ισορροπήσει λίγο η κατάσταση στην αγορά με τις τιμές στο χοιρινό. Ευτυχώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα έχουν μάθει να παλεύουν με τέτοια νοσήματα και άρα είναι καλά οργανωμένες και στελεχωμένες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα και να υπάρχουν πολύ καλά αντανακλαστικά στην πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται επαγρύπνηση. Να ενημερωθούμε όλοι για να μην έχουμε διασπορά και διαλυθεί αυτή η λίγη χοιροτροφία που υπάρχει στο νησί μας...».

Σε ό,τι αφορά τη χοιροτροφία στο νησί μας, στον νομό Ρεθύμνου παραμένουν μία μεγάλη, μία μεσαία χοιροτροφική μονάδα και δύο-τρεις μικρές. Τρεις-τέσσερις μικρές μονάδες έχει το Ηράκλειο. Και στον νομό Χανίων υπάρχουν σήμερα άλλες δύο-τρεις μονάδες με ελάχιστο αριθμό χοιρομητέρων.

«Εμείς, ως νησί, θα πρέπει να προσέξουμε να μη φέρνουμε ζώα προς το παρόν. Ας δουλέψουν “σπέρμα” για τη συντήρηση των ζώων αναπαραγωγής. Και από ’κει και πέρα ας δούμε τις αρχές και τις διαδικασίες που ορίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις», καταλήγει ο Αλέκος Στεφανάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News