Διπλή τροπολογία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Τι ζητούν για επιχειρήσεις και εποχικά εργαζόμενους

Κρήτη
Διπλή τροπολογία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Τι ζητούν για επιχειρήσεις και εποχικά εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για επιχορηγήσεις μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και στήριξη των εποχικά εργαζομένων

Σε επανακατάθεση δύο σημαντικών τροπολογιών, οι οποίες είχαν απορριφθεί κατά την ψήφιση προηγούμενων νομοσχεδίων από την κυβέρνηση, προχωρούν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη. Συγκεκριμένα, η πρώτη τροπολογία-πρόταση νομοθετικής ρύθμισης από 63 βουλευτές αφορά τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των Περιφερειών προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με την οποία καθίσταται αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

«Οι τροπολογίες κατατέθηκαν. Και θα πρέπει στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες να μας απαντήσει ο υπουργός αν θα τις κάνει δεκτές ή όχι», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη τροπολογία για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως διευκρινίζεται, «η ενίσχυση καταβάλλεται από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών με τη μορφή επιχορήγησης κεφαλαίου κίνησης (μη επιστρεπτέα επιχορήγηση), η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο των οικείων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τους 2014-2020».

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ότι «η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο. Δε γίνεται να δίνουν τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή από τη μια και από την άλλη να κατάσχουν το 30% της ενίσχυσης σε περιπτώσεις χρεών. Οπότε εμείς ζητούμε όλο το ποσό να είναι ακατάσχετο...».

Οι βουλευτές μέσω της προταθείσας τροπολογίας επιδιώκουν να ρυθμιστεί ότι η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δε δεσμεύεται και δε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να αποτελέσει ένα ουσιαστικό χρήσιμο εργαλείο και να καλυφθούν πραγματικές τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν άλλες πηγές εσόδων για μεγάλο διάστημα.

«Μόνο έτσι θα δώσουν μια πραγματική ανάσα στη μικρομεσαία επιχείρηση. Δεν μπορεί να δίνουν τα λεφτά από τη μια και να τα κατάσχουν από την άλλη για οποιοδήποτε χρέος προς το Δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα έχουν ακατάσχετη την επιστρεπτέα προκαταβολή, ακριβώς επειδή τη δίνουν και αργότερα ο δικαιούχος καλείται να την επιτρέψει. Αντιθέτως, κάνουν κατασχέσεις οφειλών στη μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Εδώ μιλάμε για μεγάλο εμπαιγμό!».

«Στηρίξτε τους εποχικά εργαζόμενους»

Η δεύτερη τροπολογία 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, αποτελεί πρόταση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους που δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε επιδότηση ανεργίας μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια, αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί, κ.λπ.) δεν μπορούν το επόμενο διάστημα να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οικονομικής στήριξης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επιχειρήσεις αυτές, λόγω της πανδημίας, την περίοδο του Νοεμβρίου τα προηγούμενα έτη, απασχολούσαν προσωπικό έως 25% του προσωπικού που απασχολούσαν την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, λόγω της επέκτασης αναστολών συμβάσεων που υπήρξε εξαιτίας του 2ου lockdown, δεν πληρούσαν το κριτήριο αυτό. Έτσι φέτος αυτές οι επιχειρήσεις δε χαρακτηρίζονται εποχικές.

«Είναι μια επίσης σοβαρή τροπολογία», λέει ο Σωκράτης Βαρδάκης, «διότι αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που δεν μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας για τον άλφα ή τον βήτα λόγο. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν να δουν έστω και ένα ευρώ στην τσέπη τους από πριν τα Χριστούγεννα. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτάται ο κ. Βαρδάκης και καταλήγει: «Αν κάνουν δεκτή την τροπολογία, λύνεται το πρόβλημα...».

Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Ζητά στήριξη των ελαιοπαραγωγών

Την ίδια ώρα, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών που αποκλείστηκαν από το πρώτο πρόγραμμα και την έκτακτη στήριξη στον τομέα του ελαιόλαδου που επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής: «Η ζημιά που υπέστη η ελαιοκαλλιέργεια από την πανδημία είναι αδιαμφισβήτητη αλλά η κυβέρνηση συγκεκριμένα με έκτακτη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ενεργοποίησε το Μέτρο 21 “Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19” με συνολικό ποσό ύψους 126 εκατ. ευρώ που άφησε εκτός στήριξης τη μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βορίδη, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. εξαιρέθηκαν της στήριξης χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τού κατ’ επάγγελμα αγρότη:

- Οι μικροί παραγωγοί, αγρότες ειδικού καθεστώτος με εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ και επιδότηση κάτω των 5.000 ευρώ.

- Οι ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνουν κανονικά τους φόρους και τις εισφορές τους, οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρωματικά εισοδήματα και κυρίως οι εποχικά εργαζόμενοι και οι άνεργοι, ακόμη και αυτοί που δε δικαιώθηκαν για το επίδομα ανεργίας.

Σε συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής μου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τού κατ’ επάγγελμα αγρότη, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, επικαλούμενη τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και την αδυναμία του να αυξήσει το ποσό των 126 εκατομμυρίων που επρόκειτο να διατεθεί».

Και η ερώτηση συνεχίζει: «Επειδή πρέπει να λάβουν ενίσχυση όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, ανεξάρτητα από τα συμπληρωματικά εισοδήματά τους από άλλη πηγή και επειδή πρόκειται για μια άδικη και προβληματική απόφαση της κυβέρνησης, όπως υποβλήθηκε προς έγκριση στην Ε.Ε., ερωτάσθε, κύριε υπουργέ: Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί που αποκλείστηκαν από το πρώτο πρόγραμμα, αγρότες ειδικού καθεστώτος, ετεροεπαγγελματίες και εργαζόμενοι και άνεργοι καθώς και μικροσυνταξιούχοι, σε πρόσθετο πρόγραμμα με επιπλέον χρηματοδότηση και να λάβουν άμεσα τη στήριξη που δικαιούνται και έχουν ανάγκη;

Και παρακαλώ για την ενημέρωση της Βουλής να κατατεθούν:

* Η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής προς την Ε.Ε. για την έκτακτη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, με την οποία ενεργοποιήθηκε το Μέτρο 21 “Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19”.

* Όλα τα σχετικά έγγραφα και η αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. και κυρίως το έγγραφο που η Ε.Ε. ζητά την εξαίρεση των αγροτών ειδικού καθεστώτος, ετεροεπαγγελματιών, εργαζόμενων και ανέργων».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News