Όλα δείχνουν άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα - «Στενάζουν» οι έμποροι της Κρήτης - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Κρήτη
Όλα δείχνουν άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα - «Στενάζουν» οι έμποροι της Κρήτης - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επανέναρξη του λιανεμπορίου στις 18 Ιανουαρίου εισηγείται το υπουργείο Ανάπτυξης - Με συνδυασμό «click away» και «click in shop» θα λειτουργούν τα καταστήματα

Την επανέναρξη του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο του «click away» - παραγγελία δηλαδή μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος ή μέσω τηλεφώνου και παραλαβή σε προκαθορισμένη ώρα έξω από το κατάστημα - καθώς και με την εφαρμογή του μοντέλου «click in shop» - αγορές με ραντεβού μέσα στο κατάστημα - για τα εμπορικά καταστήματα των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος, από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, πρόκειται να εισηγηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το kathimerini.gr. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το λιανικό εμπόριο «στενάζει» από την ασφυκτική πίεση που του ασκείται, με χιλιάδες εργαζομένους και εργοδότες να βλέπουν ένα μη βιώσιμο μέλλον.

Συγκεκριμένα, η υγειονομική κρίση είχε αντίκτυπο στην επιχειρηματική ζωή της Ελλάδας. Χιλιάδες μαγαζιά είναι ανενεργά, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς η συγκέντρωση πολλών ατόμων εγκυμονεί κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ενώ οι εργοδότες τους αναμένουν μέρα με τη μέρα πότε η κυβέρνηση θα ανάψει το “πράσινο φως” ώστε να επανεκκινήσουν την επιχειρηματική τους ζωή.

Την περίοδο των εορτών, πολλά μαγαζιά εργάστηκαν με τη μορφή του “click away”, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες μαγαζιών αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστή την επιχείρησή τους. H έναρξη του νέου έτους, ωστόσο, δε σήμανε και την επανεκκίνηση της αγοράς, καθώς η κυβέρνηση για υγειονομικούς λόγους αποφάσισε να κλείσει τα μαγαζιά και να σταματήσει την εφαρμογή του “click away”. H συγκυρία ωστόσο είναι δύσκολη και κάτω από την πίεση των εμπορικών συλλόγων και των Επιμελητηρίων σε όλη την Ελλάδα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου τα μαγαζιά των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος την προσεχή Δευτέρα, στις 18 Ιανουαρίου, με το “click away” να επιστρέφει.

Συνδυαστικά

Ο νέος τρόπος αγοράς προϊόντων που θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το “click away” είναι το “click in shop”. Με το “click in shop” ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 με το ραντεβού από το κατάστημα, προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Επιστολή διαμαρτυρίας

«Στενάζουν» οι έμποροι της Κρήτης

Την ίδια στιγμή, επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Οικονομικών (Χρ. Σταϊκούρα), υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Άδωνι Γεωργιάδη) και υπουργό Υγείας (Β. Κικίλια), την οποία κοινοποιεί στον περιφερειάρχη Κρήτης, στα Επιμελητήρια Κρήτης, στα ΜΜΕ και σε όλους τους βουλευτές, απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, κάνοντας σαφές πως «το λιανικό εμπόριο με τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που το αποτελούν, που είναι το τελευταίο κομμάτι του παραγωγικού κυκλώματος, που διαμορφώνει προστιθέμενη αξία, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που είναι το κύτταρο της οικονομίας και που τελικά διαμορφώνει τα μεγέθη της οικονομίας, είναι εκείνο που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα».

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: «Το λιανικό εμπόριο της Κρήτης και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από δέκα χρόνια πολύμορφης κρίσης, με τα μεγέθη των αγορών να έχουν υποστεί τεράστια συρρίκνωση, βρίσκεται τώρα να βιώνει ακραίες συνθήκες και τα όρια πλέον έχουν εξαντληθεί.

Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος ξαφνικά μπήκε σ' ένα παγκόσμιο “πόλεμο” με τον φονικό ιό, με τεράστιες καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, οδηγώντας την σε μια διαδικασία δομικών αλλαγών και οργάνωσης.

Έχουν συρρικνωθεί σε ανησυχητικό βαθμό τα οικονομικά μεγέθη και κατ' επέκταση ο όγκος της οικονομίας.

Έχουν γίνει ανακατατάξεις στον τομέα της παραγωγής και στον τομέα της διανομής. Οι οικονομικές αυτές αλλαγές επηρεάζουν και τις κοινωνικές σχέσεις.

Εδώ στη χώρα μας, από τον Φεβρουάριο του 2020, που κατέφτασε η πανδημία, αυτές οι αλλαγές εφαρμόζονται στην οικονομία και στην κοινωνία. Η οικονομία μας βιώνει μεγάλες πιέσεις. Η διάρθρωσή της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άμεσο τουρισμό. Σημαντική είναι η διάχυση των εισοδημάτων που προέρχονται από τις τουριστικές δραστηριότητες στο υπόλοιπο οικονομικό κύκλωμα.

Τώρα οι συνθήκες είναι καταστροφικές. Το κράτος προσπαθεί με δανεισμό του να μεταφέρει δανεισμό στις επιχειρήσεις, για να διατηρηθούν η ρευστότητα, οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αναλύοντας μέχρι 30/11/2020 τα δημοσιονομικά μεγέθη, το κράτος δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο. Τα περιβόητα δισεκατομμύρια από την Ευρώπη δε θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για τη ρευστότητα των αγορών, αλλά θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια για την ανάκαμψη της οικονομίας, σε συγκεκριμένους τομείς και στην “πράσινη” ανάπτυξη.

Έτσι λοιπόν, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το λιανικό εμπόριο με τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που το αποτελούν, που είναι το τελευταίο κομμάτι του παραγωγικού κυκλώματος, που διαμορφώνει προστιθέμενη αξία, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που είναι το κύτταρο της οικονομίας και που τελικά διαμορφώνει τα μεγέθη της οικονομίας, είναι εκείνο που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα.

Είναι εκείνο που υφίσταται τη μεγαλύτερη αδικία, ανάμεσα σε όλους τους κλάδους του οικονομικού κυκλώματος. Έτσι όπως διαμορφώνονται οι νέες συνθήκες, φαίνεται σαν στόχος στο τέλος να έχει εξαφανιστεί το 50%-60% των εμπορικών επιχειρήσεων που υπάρχουν, βέβαια με τεράστιες επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης του κράτους έχει δοθεί στον άμεσο τουρισμό και στον έμμεσο τουρισμό, σε επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες.

Στο λιανικό εμπόριο η μόνη βοήθεια από το κράτος είναι η συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων στις επιστρεπτέες προκαταβολές, να μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργασίας τους εργαζόμενους και να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για μείωση των ενοικίων, που βέβαια ζημιώνουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, γιατί δεν υπάρχει απόσβεση της ζημιάς που έχουν υποστεί, αλλά αντίθετα πληρώνουν κανονικά όλους τους φόρους που αφορούν την ακίνητη περιουσία.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πρώτου lockdown είναι ακόμα εμφανείς. Και λόγω των ανακοινώσεων της κυβέρνησης ότι θα αποφεύγαμε ένα νέο lockdown για το καθοριστικό χρονικό διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, γιατί η ζημιά στην οικονομία θα ήταν τεράστια, οι εμπορικές επιχειρήσεις οργανώθηκαν και προμηθεύτηκαν προϊόντα και, ξαφνικά, εντελώς απροειδοποίητα, βρέθηκαν κλειστές. Το κόστος είναι μεγάλο και θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Το μικρό χρονικό διάστημα που λειτούργησαν οι επιχειρήσεις με το “click away” - που και πάλι το συντριπτικό κομμάτι του εμπορίου δεν μπορούσε να προσαρμοστεί σ' αυτή την προοπτική, γιατί δεν είχε τον χρόνο να προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο, αλλά και η κοινωνία δεν μπόρεσε να λειτουργήσει θετικά - συνέβαλε στην κάλυψη των απωλειών του τζίρου κατά πολύ μικρό ποσοστό.

Και ξαφνικά η αγορά, η οικονομία, έκλεισε και πάλι, χωρίς την προοπτική να ανοίξει ούτε στις 11/1/2020 (σ.σ. προχθές Δευτέρα) που αρχίζει και η εκπτωτική περίοδος στην Ελλάδα, μήπως και στηριχτεί κάπως η αγορά μετά την καταστροφή Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Παρακολουθούμε την κυβέρνηση να οργανώνει πάντα τα βήματά της σύμφωνα με την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, με τους δεύτερους μπροστάρηδες, και που ο κάθε ένας να προβαίνει, για τους επόμενους μήνες, σε αντιδιαμετρικές εκτιμήσεις, που φέρνουν τον φόβο και τον τρόμο στη χώρα.

Η καταστροφή είναι τεράστια. Το κόστος για το εμπόριο δεν μπορεί να αποσβεστεί από το κράτος και βλέπουμε να υλοποιείται ένας στόχος σε βάθος χρόνου, να σταματήσει αναγκαστικά η μικρομεσαία εμπορική δραστηριότητα.

Βλέποντας αυτή την κατάσταση, βδομάδες τώρα, με οικονομικά κριτήρια και δεδομένα, ζητούσαμε επανειλημμένα να ανοίξει η αγορά, με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Ζητάμε για άλλη μία φορά να ανοίξει η αγορά, χωρίς click και διάφορους παρόμοιους τρόπους, με το να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας, τουλάχιστον στην Κρήτη που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ασήμαντα, και καταγγέλλουμε όλους που στηρίζουν αυτήν τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική αλλαγή.

Με αυτές τις πρωτόγνωρες και ραγδαίες εξελίξεις, το λιανικό εμπόριο σιγά-σιγά θα εντάξει με τον καλύτερο τρόπο και την τεχνολογία στην αγορά».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News