Ελλάδα

Β. Κικίλιας: «Αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες 35-54 έτη»

«Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβος, Κάλυμνος, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική, είναι οι περιοχές με τα περισσότερα νέα κρούσματα, όπως επεσήμανε ο υπουργός υγείας κατά τη σημερινή ενημέρωση

Κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τους εμβολιασμούς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι «η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα είναι τα 46 έτη. Αυτό δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η νόσος και ότι εδώ και 15 μέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη».

«Είναι στοιχεία τα οποία μας προβληματίζουν γι αυτό και μόνιμα επανερχόμαστε στα βασικά για τα οποία έχουμε μιλήσει από την αρχή» τόνισε ο κ. Κικίλιας και υπενθύμισε: μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό, τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

«Τα περισσότερα νέα κρούσματα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού εμφανίζονται στις περιφερειακές ενότητες δυτικής Αττικής, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν την «προσοχή τους στραμμένη στην Αττική που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται οι νόσος».

«Η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά αλλά μειώνεται» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, διευκρινίζοντας ότι «παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας».

«Η χώρα μας κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα του locjdiwn να επανέλθει σε μια μερική κανονικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια θα ήθελα να πω ότι είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους υγειονομικούς του ΕΣΥ που κράτησαν τη χώρα όρθια αλλά και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που έδειξε μεγάλη ωριμότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη» είπε ο κ. Κικίλιας.

Μαρία Τσολιά για εμβολιασμό, ανεπιθύμητες ενέργειες, m RNA - Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νοσήσει

«Είναι καλό που δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, στόσο θα θέλαμε βέβαια μείωση», ανέφερε η κ. Μαρία Τσολιά η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής κατά τη σημερινή ενημέρωσή.

Όπως η ίδια ανέφερε στις 27 Δεκεμβρίου ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη χώρα μας, διανύουμε την τρίτη εβδομάδα και συνεχίζεται ο εμβολιασμός υγειονομικών και ηλικιωμένων.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 65 χιλιάδες εμβολιασμοί, ενώ αναφερόμενη στην ηλεκτρονική διαδικασία εμβολιασμού, τόνισε ότι πρόκειται για μία καλά οργανωμένη διαδικασία.

Η κ. Τσολιά αναφέρθηκε επίσης στο εμβόλιο και πόσο ασφαλές είναι. Επεσήμανε ότι «αισιοδοξούμε κάθε μέρα που περνάει, καθώς βλέπουμε ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές εμβόλιο και ισχυρό όπλο κατά του covid».

Τόνισε επίσης ότι «υπήρχε γνώση και εμπειρία πολλών ετών για την ανάπτυξη εμβολίων με τη συγκεκριμένη τεχνολογία», όπως επεσήμανε «πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας».

Όπως είπε μεταξύ άλλων δεν έχουν καταγραφεί πρόβλημα υγείας σε άτομα πουν έχουν εμβολιαστεί, μετά τον εμβολιασμό, ενώ αναφερόμενη στις ανεπιθύμητες ενέργειες είπε ότι «δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα πολύ σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες».

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί και σημειωθεί «κάποια συμπτώματα, τα οποία οφείλονται στο άγχος κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού». Μελέτη όπως είπε έδειξε σπάνιες αναφυλακτικές αντιδράσεις.

Η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε σε εκείνους που ήδη έχουν μολυνθεί, αν θα πρέπει να εμβολιαστούν, όπως είπε: «Έχει παρατηρηθεί ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής.  Μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς να διενεργηθεί εργαστηριακός έλεγχος. Η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις έως ακόμη και έξι μήνες», ωστόσο όπως τόνισε «μπορούν να αναβάλουν τον εμβολιασμό, ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενη στις έγκυες επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος του mRNA στο έμβρυο. «Μπορεί να εμβολιαστεί μία έγκυος γυναίκα», βάση προϋποθέσεων, τις οποίες ανέλυσε, ενώ όπως επεσήμανε «δεν απαιτείται τεστ κυήσεως, ενώ αν είναι έγκυος και έχει κάνει ήδη το εμβόλιο δεν συστήνεται να διακόψει την κύηση».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια