Κακοκαιρία σε βόρεια Ελλάδα και βόρειο Αίγιο - Πλημμύρες και ζημιές

Ελλάδα
Κακοκαιρία σε βόρεια Ελλάδα και βόρειο Αίγιο - Πλημμύρες και ζημιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά προβλήματα προκάλεσε κυρίως στην βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία, καθώς σάρωσε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, αλλά και στο Αιγαίο.

Στον Εβρο, την Θεσσαλονίκη, αλλά και στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, ποτάμια έχουν υπερχειλίσει, ενώ στην Λέσβο σπίτια πλημμύρισαν. Στον Εβρο μάλιστα υπήρξαν εγκλωβισμοί κατοίκων, με περιοχές να παραμένουν αποκλεισμένες εξαιτίας της κακοκαιρίας, που αναμένεται να χειροτερέψει καθώς αναμένεται το πρώτο κύμα χιονιά.

Μεγάλες οι πληγές στον Εβρο από την κακοκαιρία -Εκκενώθηκαν περιοχές

Ο Εβρος από νωρίς χθες βρέθηκε αντιμέτωπος με την μανία της φύσης. Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στην περιοχή του Σουφλίου, καθώς αποκλεισμένη παραμένει η περιοχή του Δαδιά και του Μιρκού Δερείου, με επτά οικισμούς συνολικά. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περιοχή Μαυροκκλησίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση κάποιων ηλικιωμένων από τις οικίες τους, ενώ η πυροσβεστική προχώρησε με βάρκα στη διάσωση τριών παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε εγκαταλελειμμένη κατοικία του Μικρού Δερείου. Οι τρεις άνδρες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, μεταφέρθηκαν, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στο Διδυμότειχο, ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου χαρακτήρισε «τεράστια» την ποσότητα του νερού που έπεσε κυρίως στον οικισμό της Αβδέλλας, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί η περιοχή.

 «Δίπλα στη γέφυρα της Αβδέλλας είναι το χωριό Πολιά, όπου λόγω της θραύσης των αναχωμάτων, πλημμύρισε η πεδιάδα μπροστά από τον οικισμό και προχωρήσαμε σε εκκένωση των κατοικιών που είναι χαμηλά, μεταφέροντας τους κατοίκους, είτε σε συγγενικά πρόσωπα, είτε στο Διδυμότειχο, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννογλου.

Τεράστια είναι επίσης η καταστροφή που υπέστη το δίκτυο της ΔΕΥΑ, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης. «Ενδέχεται να έχουμε πρόβλημα στην υδροδότηση τις επόμενες 10-15 ημέρες και θα χρειαστεί να κάνουμε και οικονομία και να προμηθευτούμε εμφιαλωμένα νερά. Με την ισχυρή βροχόπτωση, έχει πέσει πολύ λάσπη στους υδροταμιευτήρες και τις γεωτρήσεις, και η διάβρωση του εδάφους είναι τέτοια, που είναι εμφανείς οι σωληνώσεις της ύδρευσης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μη μολυνθεί το νερό που έχουμε, και προφανώς έχουμε και πολύ μεγάλη ζημία και επάνω στο φράγμα, το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό να προσεγγίσουμε λόγω της κατάστασης του οδικού δικτύου».

Ο ίδιος κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή της ΔΕΥΑ μέχρι σήμερα «γι' αυτό και επείγει να ξεκινήσει η διαδικασία για την κήρυξή μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διότι οι καταγραφές, οι αποτιμήσεις και οι επαληθεύσεις, θα διαρκέσουν για πολύ μεγάλο διάστημα και πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα του δήμου για την αντιμετώπιση των ζημιών, ο κ. Ζαμπούκης αναφέρει πως «οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με την πυροσβεστική, την αστυνομία και το στρατό, ήταν παρούσες στα περιστατικά απεγκλωβισμού μαθητών από δύο σχολεία, και μεταφοράς κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Κόσμος μεταφέρθηκε με κάθε τρόπο σε ασφαλή σημεία μετά την ισχυρή νεροποντή

Οπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς «είχαμε πολλές ζημιές στις υποδομές, τους δρόμους, στον αγροτικό τομέα. Επικοινώνησα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενώ βρίσκομαι σε επαφή και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να υπάρχει μία συνολική προσέγγιση αντιμετώπισης των συνεπειών των μεγάλων ζημιών. Εστιάζουμε πλέον στην επόμενη μέρα, μετά τις καταστροφές και στην απειλή των μεγάλων ποταμών. Στην αποτίμηση των ζημιών και στην εκτίμηση γενικότερα της κατάστασης αλλά και στην ετοιμότητά μας, σε σχέση με το ενδεχόμενο υπερχείλισης των φραγμάτων και των συνεπειών από ποτάμιες πλημμύρες, που είναι πολύ επικίνδυνες και δεν έχουν σχέση με τις χειμαρρώδεις».

Κακοκαιρία: Προβλήματα στην Λέσβο -Πλημμύρισαν σπίτια

Προβλήματα, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης αντιμετωπίζει η Δυτική Λέσβος. Το ποτάμι που διασχίζει την Καλλονή, έχει φουσκώσει και κινδυνεύει να πλημμυρίσει η κωμόπολη. Ενώ η εκβολή άλλου ποταμιού στη Σκάλα Καλλονής έσπασε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλη η γύρω περιοχή.

Την ίδια ώρα κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο δρόμο Πέτρας - Μήθυμνας και στον περιφερειακό δρόμο Πελόπης – Στύψης. Στην Ερεσό και στο Σκουτάρο πλημμύρισαν σπίτια. Χαρακτηριστική της κατάστασης στο νησί είναι η ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου: « Δύσκολη νύχτα. Οριακή η κατάσταση στην Καλλονή. Το προσωπικό του Δήμου είναι ήδη σε επιφυλακή» έγραψε στα σόσιαλ σημειώνοντας πως ο ποταμός Τσικνιάς υπερχείλισε και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι επί τόπου όλη τη νύχτα για να επιβλέψουν τις ζημιές.

Η ΕΜΥ και η Πολιτική Προστασία είχαν ενημερώσει για έντονα φαινόμενα τη νύχτα στο Αιγαίο, όπου από νωρίς τα προβλήματα ήταν αρκετά στην περιοχή και κυρίως στα δυτικά και την Καλλονή.

Κακοκαιρία: Υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε στην Πολιτική Προστασία του δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού. Σύμφωνα με ανάρτηση του δήμου στο Facebook, δόθηκε εντολή να κλείσει η επαρχιακή οδός που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο προκειμένου να μην προκληθούν ατυχήματα και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Στο σημείο έμεινε τη νύχτα περιπολικό της τροχαίας που εκτρέπει την κυκλοφορία ενώ έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα που εμποδίζουν την μετακίνηση των οχημάτων. Ο μεγάλος όγκος νερού που προήλθε από τις βροχές των προηγούμενων ημερών είχε σαν αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στον Γαλλικό και το ποτάμι να υπερχειλίσει.

Προβλήματα και στην Θεσσαλονίκη καθώς υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός

Επί τόπου έσπευσαν υπάλληλοι με μηχανήματα των Τεχνικών Υπηρεσιών και ο Αντιδήμαρχος του δήμου Δέλτα, Γιώργος Γλώσσης προκειμένου να απομακρύνουν τυχόν φερτά υλικά που θα εμποδίσουν την ομαλή ροή του ποταμού.

Προβλήματα σε Τρίκαλα, Ιωάννινα

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και σε άλλες περιοχές όπως τα Τρίκαλα όπου έκλεισε η γέφυρα Διαλεκτού λόγω μεγάλου όγκου νερού που κατέβασε ποτάμι από την δυνατή νεροποντή. Παράλληλα, έκλεισαν επαρχιακοί δρόμοι στον Νομό. Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων 24ωρων οδήγησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού Ν. Τρικάλων - Μαραθέας Ν. Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο ύψος της γέφυρας Κλοκοτού (για απόσταση περίπου 20 μέτρων) και στη γέφυρα του ποταμού Πηνειού που βρίσκεται στην είσοδο του Δ.Δ. Διαλεκτού Τρικάλων (χ/θ 13ο χλμ. επαρχιακής οδού Τρικάλων-Περιστέρας).

Ανάλογα προβλήματα προκάλεσε ο καιρός και στην Ηπειρο καθώς ανεμοστρόβιλος χτύπησε στην Αρτα, ενώ στα Ιωάννινα από προχθές έχουν ξεκινήσει τα προβλήματα αφού πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν στην Εγνατία οδό, σε χωράφια, ενώ στα Τζουμέρκα φερτά υλικά μπλόκαραν φρεάτια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το χωριό Πραμάντωνα.

Φωτογραφία: unsplash

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News