Ελλάδα

Με εκπτώσεις και click away «ανοίγει» η αγορά στις 11 Ιανουαρίου

Με αγωνία περιμένουν το click in shop οι έμποροι

Ανοιχτά θα είναι και πάλι τα καταστήματα από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μαζί με τα καταστήματα «πρεμιέρα» κάνουν και οι χειμερινές εκπτώσεις του 2021, οι οποίες θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 και θα λήξουν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021.

Την ίδια στιγμή, πιθανή είναι η επαναλειτουργία κομμωτηρίων, αλλά και βιβλιοπωλείων, την ίδια ημέρα.

Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με click away, ενώ οι έμποροι και οι καταναλωτές θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμα μία εβδομάδα για να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο αγορών, το click in shop που αφορά την επίσκεψη σε κατάστημα με προκαθορισμένο ραντεβού. Εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, αυτό θα πρέπει να αναμένεται μετά τις 15 Ιανουαρίου.

«Η βούληση είναι να επανέλθουμε όπως ήμασταν πριν το τελευταίο lockdown. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα. Τη Δευτέρα να επέλθουμε σε όσα ήταν σε λειτουργία μέσα στις γιορτές. Χθες έγινε η συζήτηση για τα σχολεία. Καθημερινά συλλέγουμε δεδομένα, θα δούμε πώς κινείται η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε», σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης.

Έτσι, σε πρώτη φάση θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα χωρίς φυσική παρουσία του πελάτη εντός, αλλά με τηλεφωνικές ή διαδικτυακές παραγγελίες, τις οποίες θα παραλαμβάνει έξω από το κατάστημα και χωρίς δοκιμή του προϊόντος κατόπιν ραντεβού.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα μας το επιτρέψουν, από τις 15 Ιανουαρίου έχει ληφθεί η απόφαση να ανοίξει συνολικά το λιανεμπόριο με φυσική παρουσία των πελατών, αλλά μόνο με προκαθορισμένη επίσκεψη και υπό τους αυστηρούς περιορισμού της τήρησης φυσικών αποστάσεων. Έτσι, στη δεύτερη φάση, με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής μηνύματος με το ραντεβού από το κατάστημα, προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Στο κατάστημα με sms στο 13033

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, υποχρεωτική θα είναι - όπως και για κάθε άλλη μετακίνηση - η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2, εφόσον πρόκειται για αγορές. Βάσει των ισχυόντων μέτρων για την τήρηση αποστάσεων, σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα, φυσικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, όπως και οπουδήποτε αλλού. Στις μεγαλύτερες αλυσίδες και στις επιχειρήσεις shop in a shop ο αριθμός των ατόμων θα επιτυγχάνεται μέσω της κοινής διεύθυνσης των καταστημάτων, προκειμένου να μην εισέρχονται περισσότεροι πελάτες από όσους επιτρέπεται. Σε πολλά μικρά συνοικιακά καταστήματα, η αναλογία αυτή πρακτικά σημαίνει τη δυνατότητα εισόδου μόνο ενός πελάτη τη φορά.

Μείζον ζήτημα πάντως είναι να επέλθει μια σχετική ομαλοποίηση της αγοράς έστω και με την προκαθορισμένη επίσκεψη σε καταστήματα, προκειμένου κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μη χάσουν και την περίοδο των εκπτώσεων μετά τη χαμένη για τους περισσότερους εορταστική περίοδο.

«Έσβησαν» τα χαμόγελα για τη μη εφαρμογή του click in shop

Εξαφανίστηκαν τα χαμόγελα που είχαν προκαλέσει στα χείλη των εμπόρων οι πληροφορίες των προηγούμενων ωρών για άνοιγμα από τις 11 Ιανουαρίου με εκπτώσεις και με click, όχι όμως away, αλλά in shop. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου ξεκαθάρισε από τηλεοπτικό αέρα πως αυτό ως σενάριο δεν “παίζει” από την ερχόμενη Δευτέρα και πως είναι μεν το επόμενο βήμα, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του. Τσάμπα η χαρά που πήραν και οι καταναλωτές, γιατί όσο να πεις, άλλο πράμα να μπεις, να το δεις και να το προβάρεις...

(Φωτογραφία INTIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια