Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης

Ελλάδα
Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε σε τρεις διαφορετικές ομάδες

Ξεκίνησε στις 11 το πρωί η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης.

Σε τρεις ομάδες

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αυτήν την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο οι πρώτοι έξι νέοι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης.

Όπως είναι γνωστό, αποφασίστηκε η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης μετά το χθεσινό ανασχηματισμό να γίνει σε τρία γκρουπ, λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

Μάλιστα, κατά την είσοδό τους στο Προεδρικό Μέγαρο όλοι υπουργοί και υφυπουργοί που ορκίστηκαν υποβλήθηκαν σε rapid test για προληπτικούς λόγους.

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Στην πρώτη ομάδα, ορκίστηκαν οι:

  • Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών
  • Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Βασίλης Κοντοζαμάνης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
  • Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών

Με τη σειρά της υποβλήθηκε σε rapid test και προχώρησε στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου για την ορκωμοσία και η δεύτερη ομάδα των νέων μελών της κυβέρνησης προκειμένου να ορκιστεί μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη δεύτερη ομάδα ορκίστηκαν οι:

  • Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
  • Χρήστος Ταραντίλης, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
  • Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • 'Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Δικαιοσύνης

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ερωτήθηκε σχετικά με τη στάση που τηρεί η Εκκλησία για τον εορτασμό των Θεοφανείων και εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλα θα πάνε καλά», αισιοδοξία που μοιράστηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος.

Στην ορκωμοσία της δεύτερης ομάδας που είναι όλοι υφυπουργοί δεν παρίστατο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία όλων των νέων μελών της κυβέρνησης, με την ορκωμοσία και της τρίτης ομάδας στην οποία περιλήφθηκαν οκτώ υφυπουργοί εκ των οποίων οι έξι ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο και οι δυο με πολιτικό.

Συγκεκριμένα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο οι:

  • Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών
  • Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
  • Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και
  • Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού

Οι αλλαγές

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε «δομικές αλλαγές».

Συγκεκριμένα, από υπουργικά πόστα αποχωρούν οι Τάκης Θεοδωρικάκος (Εσωτερικών) και Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας). Την ίδια στιγμή, μετακινούνται οι Μάκης Βορίδης (από Αγροτικής Ανάπτυξης σε Εσωτερικών) και Κωστής Χατζηδάκης (από Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Εργασίας), ενώ αναβαθμίζεται ο Κώστας Σκρέκας (από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Κυβερνητικός εκπρόσωπος – ο οποίος προχώρησε και στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος – και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης.

Επίσης, μετακινείται η Σοφία Ζαχαράκη (από υφυπουργός Παιδείας σε υφυπουργός Τουρισμού) και ο έως σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναβαθμίζεται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ο έως σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει με τη σειρά του υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναβαθμίζεται, επίσης, από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και ‘Αγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Από τις θέσεις υφυπουργών αποχωρούν οι Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας), Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης). Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

(Φωτογραφίες ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News