Μια «διαφορετική» Πρωτοχρονιά με SMS, εντατικούς ελέγχους και απαγόρευση κυκλοφορίας

Ελλάδα
Μια «διαφορετική» Πρωτοχρονιά με SMS, εντατικούς ελέγχους και απαγόρευση κυκλοφορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι ανάλογα με αυτά των Χριστουγέννων, αλλά οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι εντατικότεροι

Πρωτοχρονιά όπως... Χριστούγεννα θα κάνουμε φέτος, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μέτρα και περιορισμούς στη μάχη κατά του κορωνοϊού, που αν τηρηθούν στο έπακρο θα φέρουν την ελπίδα για τις επόμενες μέρες. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας αύριο, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, στο πλαίσιο των ελέγχων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι ανάλογα με αυτά των Χριστουγέννων, αλλά οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι εντατικότεροι. Να σημειωθεί ότι αποφασίστηκε αυστηρό lockdown στην Κάλυμνο, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων. Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα Πέμπτη 31/12 και ώρα 6 το πρωί μέχρι το Σάββατο 9/1/2021.

Έτσι, από σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι για τη μετάβασή τους σε ρεβεγιόν οι πολίτες πρέπει να στέλνουν SMS με τον κωδικό 6 στο 13033 και αντίστοιχο για την επιστροφή. Η ΕΛ.ΑΣ. θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε ελέγχους που θα διενεργηθούν σε πλατείες, μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Όσον αφορά σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα. Σημειώνεται πως η Αστυνομία μπορεί να μπει σε σπίτια με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μετά από καταγγελία, ενώ για παράβαση το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ.

Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής: ένα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς, και πάντα με μάσκες. Διευκρινίζεται ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.

Μετακινήσεις εκτός νομού

Η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, όπως αναφέραμε, εξακολουθεί να ισχύει και την περίοδο των εορτών, καθώς βρίσκονται ακόμα σε ισχύ τα μέτρα του lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας, τουλάχιστον μέχρι την 7η Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις στις μετακινήσεις σε άλλον νομό. Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

1) Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.

2) Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

3) Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Σε αυτήν την περίπτωση πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

4) Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς.

5) Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.

6) Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή.

Αν όλα πάνε καλά και τα κρούσματα μειωθούν το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξει δειλά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό από τις 15 του μήνα και έπειτα.

Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο και αυτό γιατί μέχρι στιγμής τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου θα ξέρουμε τι έγινε στις γιορτές.

Χθες πάντως, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137.918, εκ των οποίων το 52,3% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα αυτά, 5.412 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.963 (29,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 443. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη: 142 (32,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 79,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ είναι 885.

Τέλος, χθες καταγράφηκαν 58 ακόμη θάνατοι φτάνοντας έτσι συνολικά τους 4.788 θανάτους στη χώρα, εκ των οποίων 1.948 (40,7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Το Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,71 (95% Crl: 0,14-1,67). Την εβδομάδα 21-27 Δεκεμβρίου (Iso Week 52) το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,90% σε σύνολο 71.718 RT-PCR και 76.743 rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Ειδικότερα, στη χώρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.789.454 κλινικά δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 14.433 μοριακά τεστ. Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid test έχουν ελεγχθεί συνολικά 561.111 δείγματα και χθες ελέγχθηκαν 20.582 rapid tests. Συνολικά χθες ελέγχθηκαν 35.015 μοριακά τεστ και rapid tests.

Προτεραιότητα τα σχολεία

Σε τηλεδιάσκεψη παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που πραγματοποίησε προχθές Τρίτη η Επιτροπή των ειδικών με θέμα το πότε θα αρχίσουν τη διά ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία, δεν πάρθηκε τελική απόφαση και οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική τους εισήγηση.

Επικρατέστερα σενάρια μοιάζουν είτε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου, είτε το οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Για τη λειτουργία της αγοράς

«Είναι πιθανό να υπάρξει μια εξέλιξη στο κομμάτι του λιανεμπορίου», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. «Θα το δούμε τις επόμενες μέρες, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιες δραστηριότητες όπως η εστίαση είναι πολύ δύσκολο να είναι στο πρώτο κύμα ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας». Υπογράμμισε δε ότι θα πάμε με σταδιακά βήματα, αλλά αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η τήρηση των μέτρων που ισχύουν σήμερα τις μέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. «Είναι απολύτως κρίσιμο να τηρήσουμε τα μέτρα και αυτές τις μέρες, προκειμένου να έχουμε μια καλή εικόνα και να μπορέσουμε σιγά-σιγά να απελευθερώνουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας από τις 8 Ιανουαρίου και μετά», σημείωσε.

Β. Κικίλιας: «Να προσέξουμε αυτές τις ημέρες»

Τους φόβους του εξέφρασε για άλλη μία φορά ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας - κατά τη χθεσινή ενημέρωση - για τις ημέρες που έρχονται, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Όπως είπε, «θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ωστόσο πρέπει να προσέξουμε πολύ αυτές τις γιορτές».

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, υπάρχουν δείκτες που πηγαίνουν καλύτερα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, ενώ τόνισε πως «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, καθώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι μήνες των λοιμώξεων». Αναφερόμενος στο πιστοποιητικό (εμβολιασμού), υπογράμμισε πως θα είναι για ιδία χρήση. Όπως εξήγησε, το πιστοποιητικό θα έχει ψηφιακή σφραγίδα του Ελληνικού Δημοσίου και ο πολίτης θα μπορεί να ξέρει τις δόσεις και τις ημερομηνίες που το έκανε. Σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι χθες είχαν διενεργηθεί στη χώρα μας 1.763 εμβολιασμοί, από τους οποίους 1.695 αφορούν υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και 68 πολιτικούς αρχηγούς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργούς και ασφάλεια.

Στην ενημέρωση για την πανδημία βρέθηκε χθες και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ο οποίος ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την υγειονομική πορεία της χώρας. Ο κ. Γαργαλιάνος κατέληξε πως έχουμε μπροστά μας κάποιους δύσκολους μήνες, όμως μπορούμε να αναμένουμε μια καλύτερη ζωή, με ελεύθερες επαφές και αγορά, από τα μέσα του 2021, αν τηρήσουμε τα μέτρα.

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News