Βάνα Παπαευαγγέλου: «Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και αφορά όλη την Επικράτεια»

Ελλάδα
Βάνα Παπαευαγγέλου: «Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και αφορά όλη την Επικράτεια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας»

«Σκεφτόμαστε και συμπονούμε αυτούς που έχασαν τους αγαπημένους τους, όμως, όλοι έχασαν κάτι», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την έναρξη της σημερινής ενημέρωσης για την πανδημία στη χώρα μας.

Αυτό που επεσήμανε είναι ότι πρέπει να γυρίσουμε στην κανονικότητα, «τα παιδιά έχασαν το σχολείο τους, οι φοιτητές δεν έζησαν την φοιτητική ζωή, όπως την είχαν ονειρευτεί», ενώ τόνισε πως «πολλοί εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία της επιβίωσης», ωστόσο όπως ανέφερε «ήρθε επιτέλους η ελπίδα, με το εμβόλιο, που όλοι περιμέναμε».

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας τόνισε ότι έως ότου εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας, θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα, τόνισε.

Όπως είπε το 2021 «θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω», αυτό που πρέπει να προσέξουμε ωστόσο όπως διευκρίνισε είναι «δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός». Τόνισε ότι «στην επικράτεια έχουμε σήμερα πολλά ενεργά κρούσματα», τονίζοντας ότι «ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και αφορά όλη την επικράτεια».

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε επίσης ότι «η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες- ακόμα και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σήμερα δείχνουν ότι στην επικράτεια έχουμε ακόμα πολλά ενεργά κρούσματα. Υπολογίζεται ότι συνολικά σήμερα έχουμε περίπου 8,5 χιλιάδες ενεργά κρούσματα με περισσότερα από 2 χιλιάδες στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια». 

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, μεταξύ άλλων, «2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν απομονωμένοι τα Χριστούγεννα στα νοσοκομεία της χώρας», το «ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται όπως μας δείχνουν τα στοιχεία», τονίζοντας ότι «ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η Βόρεια Ελλάδα».

Αν δεν προσέξουμε υπάρχουν «φόβοι να γεμίσουν ξανά τα νοσοκομεία της χώρας μας», είπε τονίζοντας «ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας».

Όπως ανέφερε: «Το μήνυμα από όλο τον κόσμο είναι το ίδιο: Δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», καταλήγοντας τόνισε για άλλη μία φορά ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, ενώ ευχήθηκε υγεία για το νέο έτος.

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η επιδημία παραμένει επικίνδυνη»

Σε παγκόσμια κλίμακα «η πανδημία έχει ξεπεράσει πλέον τις 82 εκατ. διαγνώσεις εκ των οποίων τα 58 εκατ. έχουν αναρρώσει. Οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 22 εκατ.

Ο ρυθμός των διαγνώσεων διατηρείται σε 700 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον ιό έχει σταθεροποιηθεί στις 13 χιλιάδες ανά ημέρα» υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Στην Ευρώπη η επιδημία πλησιάζει τα 23 εκατομμύρια διαγνώσεις και τους 530 χιλιάδες θανάτους ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων υποχώρησε τα επίπεδα των 150 χιλιάδων ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε πως βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια». «Η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στο ρυθμό των 30% λιγότερων διαγνώσεων» διευκρίνισε. «Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική 10 ημέρες πριν εκτιμάται σε περίπου 0,8 ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται σε περίπου 0,6» σημείωσε.

«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη. Ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Καλό είναι να μην αλλάξουμε συναναστροφές τις επόμενες ημέρες», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, μεταξύ άλλων, «να διατηρήσουμε μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις μας», να «διατηρήσουμε την ίδια κοινωνική "φούσκα"».

Και για άλλη μία φορά επεσήμανε τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε, να αερίζουμε τους χώρους, να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις».

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επαναμόλυνσης σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνης, όπως είπε μεταξύ άλλων «δε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούμε με τον νέο τύπο ιού αν έχουμε μολυνθεί», τονίζοντας ότι «η επιδημία παραμένει το ίδιο ίσως και περισσότερο επικίνδυνη».

Παράταση περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Παράταση της ισχύος των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σε περιοχές της Δυτικής Αττικής ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε παράταση των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

Στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας αποφασίστηκε η άρση των πρόσφατων μέτρων καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 στα 14 σήμερα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News