Ελλάδα

Αυτά είναι τα «πρόσωπα της χρονιάς» 2020

Άνθρωποι που δίνουν έμπνευση…

Τα «πρόσωπα της χρονιάς» 2020, όπως τα κατέγραψε το cnn.gr παρουσιάζει σε ένα ειδικό αφιέρωμα.

Το 2020 ήταν η χρονιά που στιγματίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού και, όπως είναι φυσικό, από τα «πρόσωπα της χρονιάς» δε θα έλειπε και ένας γιατρός - ένας από τους «ήρωες» αυτής της πανδημίας, όπως επίσης και μία εθελόντρια.

Άνθρωποι που εμπνέουν, όπως η γηραιότερη σέρφερ ή η δασκάλα που εκπαιδεύει τα παιδιά στην αγάπη, Άνθρωποι που είναι πάντα «εκεί», όπως οι υπάλληλοι της άμεση δράσης, επιστήμονες και πολλοί ακόμη απαρτίζουν τα «πρόσωπα» του 2020…

Κατά τη διάρκεια του 2020, όλοι μας ήρθαμε αντιμέτωποι με την πανδημία και τις συνέπειές της – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κάποιοι από εμάς όμως, ήρθαν αντιμέτωποι με τον ίδιο τον ιό, παλεύοντας καθημερινά να τον νικήσουν, εκ μέρους όλων μας. Ο Συμεών Μεταλλίδης είναι ο επικεφαλής της κλινικής Covid του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος και η ομάδα του περιέθαλψαν το πρώτο κρούσμα της νόσου Covid-19 στη χώρα μας – τότε που το άγνωστο διόγκωνε τον φόβο για εμάς τους περισσότερους. Στη συνέχεια, βοήθησε δεκάδες ανθρώπους να γίνουν καλά, να νικήσουν, νόσησε και ο ίδιος, ενώ στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου του χρειάστηκε να περιθάλψει μία 17χρονη κοπέλα, μία από τους νεότερους ασθενείς στη χώρα μας, σε μια υπόθεση που σόκαρε την ελληνική κοινωνία.

Από τα μετόπισθεν, όπως λέει και ο ίδιος χαρακτηριστικά, δίνει τη μάχη με τον κορωνοϊό ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, ο άνθρωπος που αναλύει καθημερινά τα λύματα της Αθήνας και μέσω του έργου του δίνει στους επιστήμονες και στην πολιτεία πολύτιμη πληροφόρηση στη μάχη για τον ιό. Ο ίδιος και η ομάδα του στο εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας εργάζονται ακούραστα, ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να νικήσουμε μια για πάντα την ασθένεια.

Οι άντρες της Άμεσης Δράσης, καθημερινά στον δρόμο, όχι μόνο προσπαθούν για την ασφάλεια της υγείας των πολιτών αλλά και για την ίδια τους τη ζωή. Οι αστυνομικοί Βαγγέλης Μπαταρλής, Αργύρης Μουρτίκας και Σπύρος Σταμουκώστας έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω: Όταν χρειάστηκε, έβαλαν τη ζωή του πολίτη που κινδύνευε πάνω από τη δική τους και τα κατάφεραν.

Η Κοραλία Χατζηγιαννάκη, μια 16χρονη κοπέλα, εν μέσω του πρώτου lock down στη χώρα μας, αποφάσισε να δράσει. Ίδρυσε το The Greek Mask Project, σχεδίασε και προμήθευσε νοσοκομεία και άλλες δομές της χώρας με την απαραίτητη σε όλους μας μάσκα, το… «αξεσουάρ» που χρειαστήκαμε περισσότερο αυτή τη χρονιά, στην πιο απλή και συγχρόνως πιο αλτρουιστική πράξη που όλοι μας κάναμε αυτή τη χρονιά: Φορέσαμε μάσκα παντού, για να βοηθήσουμε, πρώτα από όλα, τον συνάνθρωπο.

Είναι απολύτως βέβαιο, πιστεύουν οι επιστήμονες, πως εάν το 2020 δεν σφραγιζόταν από την πανδημία, τότε εκείνο που θα μας απασχολούσε περισσότερο θα ήταν οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών – σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά και στη χώρα μας. Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας είναι ο άνθρωπος που οι Έλληνες αναγνωρίζουν ως εκείνος που βρίσκεται παντού όπου χρειάζεται μετά από ένα τέτοιο φαινόμενο. Κατά τη διάρκεια του 2020, ο καθηγητής χρειάστηκε να έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες ενός καταστροφικού φαινομένου στο ίδιο του το σπίτι και μιλάει γι’ αυτό στο με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή.

Ο Μάριος Γιαννάκου είναι ο υπεραθλητής που καθημερινά στη ζωή του κατακτά κορυφές. Μέσα στο 2020 έτρεξε υπερμαραθώνιο στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα, αλλά ήταν μία ανάβαση που, όπως λέει ο ίδιος, τον ολοκλήρωσε σαν άνθρωπο: Τον Οκτώβριο ανέβηκε στον Όλυμπο έχοντας μαζί του την Ελευθερία Τόσσιου, μία νέα γυναίκα με αναπηρία, για την οποία η ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου ήταν όνειρο ζωής.

Η Βίκυ Ξανθοπούλου είναι δασκάλα στο νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, κι όμως φέτος, για δεύτερη χρονιά κερδίζει ένα παγκόσμιο βραβείο για το έργο της. Το project «Παίζουμε Βιβλίο» που κάνει στην τάξη της με τους μαθητές της κέρδισε το Global Teacher Award από τον διεθνή οργανισμό AKS Education Awards. «Παρόλο που βρισκόμαστε σε ένα μικρό χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, θέλω οι μαθητές μου να νιώθουν πως βρισκόμαστε στο κέντρο του κόσμου», λέει η ίδια για το πώς αντιμετωπίζει τη δουλειά της, τους μαθητές της, αλλά και τα βραβεία.

Η Μελίνα Ταπρανζή το 2020 ήταν μία από τις επτά γυναίκες σε όλο τον κόσμο που κέρδισαν το βραβείο SDGs and Her, από τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, ως μία από τις επτά γυναίκες από όλο τον κόσμο που συμβάλλουν σημαντικά στο να επιτευχθεί η Παγκόσμια Ατζέντα Βιωσιμότητας 2030. Η εταιρεία της , Wise Greece, συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, προβάλλει και πουλάει τα προϊόντα τους, αποδίδοντας μέρος των κερδών σε ιδρύματα και οργανισμούς που βοηθούν τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. «Κάθε κοινωνική επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, θα ήθελε ιδανικά στο μέλλον, να μην υπάρχει. Όσο αιρετικό κι αν ακούγεται αυτό. Διότι αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καταφέρει να λύσουμε το κοινωνικό πρόβλημα στο οποίο στοχεύουμε και έτσι δεν θα είμαστε πλέον χρήσιμοι», αυτό πιστεύει η ίδια για το έργο της και συνεχίζει να προσπαθεί για το καλύτερο.

Στα 82 της χρόνια, η Αναστασία Γερολυμάτου δεν σταματά να κατακτά τις δικές της κορυφές. Το 2020 έγινε η γηραιότερη σέρφερ στον κόσμο, βάσει του Βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες. Μια γυναίκα που γεννήθηκε λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κεφαλονιά, ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο της και ξεκίνησε να κάνει σερφ στα 40 της. Σήμερα, περισσότερα από ακόμα 40 χρόνια μετά, συνεχίζει με το ίδιο πάθος να κάνει αυτό που αγαπά: ««Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε κάτι. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε όλοι windsurfing, αλλά όποιος το θέλει, μπορεί να το κατακτήσει και αυτό», είναι το μήνυμά της όχι μόνο για τους νέους, αλλά για όλους όσοι θέλουν να προχωρήσουν μπροστά.

Μια χρονιά όπως το 2020, που οι προτεραιότητες ανατράπηκαν, αξίζει να σταθούμε σε δύο πολύ σπουδαία γεγονότα στον τομέα του Πολιτισμού: Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε το τεράστιο έργο ψηφιοποίησης των κειμηλίων 14 μονών του Αγίου Όρους. Το παλιό κτήριο του Φιξ, στο κέντρο της Αθήνας, υποδέχθηκε τους πρώτους επισκέπτες του λίγο πριν την επιβολή του πρώτου lock down στη χώρα μας και αναμένεται να σφραγίσει τα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας. Χιλιάδες πολίτες πρόλαβαν θαυμάσουν τα 171 εκθέματα της μόνιμης συλλογής του, ενώ η ορμή από το ελπιδοφόρο ξεκίνημα δίνει φτερά για το μέλλον.

Αντίστοιχα, σε ένα έργο που συνδυάζει την εκκλησιαστική τέχνη, τη σύγχρονη τεχνολογία, την πίστη και την προσευχή των πατέρων του Αγίου Όρους με την εργασία μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, ολοκληρώθηκε μέσα στο 2020 και παρουσιάστηκε στο κοινό, η ψηφιοποίηση εκκλησιαστικών κειμηλίων ανυπολόγιστης αξίας. Υπό πρωτοφανείς συνθήκες, με την απαραίτητη ευλάβεια, με την πίστη όλων όσοι συνεργάστηκαν για το αποτέλεσμα, πλέον έργα τέχνης του Αγίου Όρους, της Βυζαντινής παράδοσης, της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ψηφιακή τους μορφή, είναι διαθέσιμα σε όλους, να τα δουν και να τα θαυμάσουν.

Διαβάστε ΕΔΩ τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020, όπως τα κατέγραψε η εφημερίδα «Νέα Κρήτη»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια