Ελλάδα

Μαρία Θεοδωρίδου: «Στόχος όλων μας να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί»

«Ο ιός της παραπληροφόρησης είναι πιο επικίνδυνος»

«Οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ενδεικτικά 1,3 περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο δόσεις»

Στα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι εμβολιασμοί τη χώρα μας, αναφέρθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

«Ο στόχος όλων μας, όσων ασχολούμαστε με τα εμβόλια είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί» είπε η κ. Θεοδωρίδου. 

«Είχα συναισθήματα χαράς» είπε η κυρία Θεοδωρίδου, για τη στιγμή που εμβολιάστηκε. «Υπάρχει μία ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά του Covid» από τους υγειονομικούς, τόνισε.

Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου «τους μήνες που η πανδημία ταλαιπωρεί τον κόσμο η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για νόσηση γι’ αυτό και στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν είναι οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας», αναφέροντας ότι η δεύτερη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί.

Επίσης θα ακολουθήσουν όπως είπε οι χρονίως πάσχοντες και εκείνοι που βρίσκονται σε δομές, αναφέροντας ότι ο αριθμός που εμβολιάστηκε είναι μικρότερος από τους πενήντα. Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά ότι στην προτεραιοποίηση αυτή δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του ιού η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «είναι μία φυσιολογική εξέλιξη ο ιός να οδηγεί σε μεταβολές και σε μία μεταβολή των χαρακτηριστικών του», η επιστήμη παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη όπως είπε.

Επίσης ανέφερε ότι είναι «ξεκάθαρο ότι αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν δεν αποτελούν μία μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου του κορωνοϊού», τονίζοντας ότι το «εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό και ασφαλές».

Αναφέρθηκε επίσης στα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες και αυτό που είπε είναι ότι τα εμβόλια δεν παρουσιάζουν και είναι εξαιρετικά σπάνιες. «Οι περισσότεροι έχουμε τροφικές αλλεργίες, έχουμε αλλεργίες από φάρμακα ή από τσιμπήματα εντόμων».

«Οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ενδεικτικά 1,3 περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο δόσεις», αποκάλυψε.

Μόνο όσοι άνθρωποι έχουν σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις που οδηγούν στο νοσοκομείο θα χρειαστούν ενδεχομένως γνώμη γιατρού για να εμβολιαστούν, είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Υπάρχει ακόμη ένας ιός που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και αυτός είναι ο ιός της παραπληροφόρησης», όπως τόνισε κλείνοντας την σημερινή ενημέρωσή της. «Το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα μας κατά του ιού και το κύριο όπλο μας που μας έχει ανατρέψει την καθημερινή μας ζωή», όπως είπε.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Αναφέρθηκε ένα περιστατικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης

Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα παρέλαβε 9.750 δόσεις, όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτου πληθυσμού κάθε χώρας. Σήμερα έγινε διανομή στα τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Μέχρι τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, εμβολιάστηκαν 471 άτομα από τα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Αύριο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και ξεκινούν και στα τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας», όπως είπε.

Αύριο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Αθήνας ενώ ξεκινάνε οι εμβολιασμοί και στα 4 νοσοκομεία της περιφέρειας, δηλαδή το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

«Επίσης αύριο 29 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε μεγάλη παρτίδα της PFizer 83.850 δόσεων, η οποία θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων», όπως ενημέρωσε.

«Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της PFizer, που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας», τόνισε, αναφέροντας ότι «με βάση την κεντρική Ευρωπαϊκή Συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις». 

Επιπλέον, «στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και παραδόσεις της Moderna που αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια