«Φουλάρει» τις μηχανές μέσα στο 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
«Φουλάρει» τις μηχανές μέσα στο 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος η πολυσυλλεκτικότητα και η ενίσχυση της αντιπολιτευτικής ρητορικής

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε. Το 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει την αντιπολιτευτική του ρητορική ενάντια στην κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή θα προσπαθήσει να συλλέξει όσο γίνεται περισσότερα άτομα με προοδευτικό πρόσημο, με στόχο τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου. Άμεσος στόχος είναι η ανάδειξη του κοινωνικού κράτους ως πυλώνα ευημερίας και η προώθηση πολιτικών που θα είναι φιλικές απέναντι στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η χρονιά που σταδιακά φτάνει στο τέλος της θα μείνει γνωστή στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία ως η χρονιά του κορωνοϊού. Η ανθρωπότητα βίωσε μια υγειονομική κρίση, η οποία άφησε το οικονομικό και κοινωνικό της αποτύπωμα. Το κλείσιμο μαγαζιών δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις εθνικές οικονομίες, ενώ η ανεργία αυξήθηκε δραματικά. Η υπο-απασχόληση ενισχύθηκε, ενώ ο τζίρος των μαγαζιών έφτασε το μηδέν αφού δεν υπήρχε πελατεία για να αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν.

Το 2021 είναι ένα έτος που οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης θα εμφανιστούν. Το 2020, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων θα κριθεί το επόμενο έτος που σε λίγες ημέρες φτάνει. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα προσπαθήσει να αναδείξει τα λάθη και τις ελλείψεις της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Δημήτρης Κλαράκης, το κυβερνητικό έργο έχει πλήρως αποτύχει. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιο θα είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα και τι προτείνει απέναντι στην κυβερνητική πολιτική όπως εφαρμόζεται, ο Δημήτρης Κλαράκης απαντάει: «Μια λέξη χαρακτηρίζει πλήρως τη σημερινή κυβέρνηση σε όλα τα κρίσιμα πεδία: Αποτυχία. Αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, αποτυχία στην οικονομία, αποτυχία στη στήριξη των μικρομεσαίων, των εργαζομένων, αποτυχία στα εθνικά θέματα. Η ιδεοληψία τους, οι εμμονικές επιλογές τους, σε συνδυασμό με την παροιμιώδη ανικανότητα της κυβέρνησης των ανέμελων αρίστων, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα, κάνοντάς την ουραγό στην Ευρώπη. Το επιτελικό κράτος που ευαγγελίζονταν αποδείχτηκε το πιο σύντομο και κακόγουστο ανέκδοτο. Με ύφεση στο 10,5%, ανεργία να καλπάζει, όλοι οι κρίσιμοι δημοσιονομικοί δείκτες είναι σε ελεύθερη πτώση, ήδη πριν την πανδημία, από το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Ψήφισαν για το 21 έναν προϋπολογισμό αντιφάσεων, ψεμάτων και φτώχιας, που θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα τους. Ενδεικτικά εν μέσω πανδημίας μειώνουν τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία.

Τους νοιάζει μόνο να σπείρουν φόβο, να επιβάλλουν καταστολή για να διατηρήσουν πάση θυσία τη νομή της εξουσίας, αλλά θα θερίσουν θύελλες και θα καταρρεύσουν. Η δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών ακόμα και μέσα στις ειδικές συνθήκες που βιώνουμε δε διαπραγματεύονται, δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Απέναντι στις καθεστωτικές τους ονειρώξεις, στο νεοφιλελεύθερο, οπισθοδρομικό αφήγημά τους υπάρχει άλλος δρόμος, ρεαλιστικός, προοδευτικός, με στήριξη της κοινωνίας και όχι των λίγων, με βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική προκοπή. Η αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, ο φτηνός δανεισμός και το μαξιλάρι των 37 δισ. δίνουν χρήσιμα εργαλεία και δημοσιονομικό χώρο για να στηριχθεί η κοινωνία, η χώρα, η πραγματική οικονομία. Πυλώνας η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, του κοινωνικού κράτους, των πληττόμενων από τη σημερινή κατάσταση, της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

«Να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παράταξη»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, θα προσπαθήσει να ανασυνταχθεί σε επίπεδο εκλογικού ακροατηρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Από το 2012 μέχρι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται σε μαζικό κόμμα. Είναι άλλωστε και ο βασικός κανόνας στην Πολιτική Κοινωνιολογία. Εάν ένα κόμμα επιθυμεί να γίνει μαζικό, πρέπει να διευρύνει τις προγραμματικές του θέσεις και να απευθύνει κάλεσμα και σε άλλες δυνάμεις και στελέχη.

Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: Σε ποιους θα απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κατασκευάζει την εκλογική του μάζα, στη βάση της οποίας θα διεκδικήσει τη νίκη των εκλογών όταν και εφόσον έρθουν; Είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2019, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα για ανασύνταξη των δυνάμεων».

Το ερώτημα που έθεσε η “Νέα Κρήτη” στον Δημήτρη Κλαράκη ήταν σαφές: Ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα σε ποιους θα απευθυνθεί για να γίνει εκ νέου κόμμα εξουσίας; Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιπολιτεύεται με όρους της προηγούμενης δεκαετίας. Διεκδικεί την εξουσία και είναι ο αντίπαλος πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που εκφράζει την κεντροδεξιά αντίληψη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει μια αριστερή ρητορική ή θα απευθύνει κάλεσμα στις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις;

Ο Δημήτρης Κλαράκης σημειώνει: «Η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το εργαλείο για να υλοποιήσεις το πολιτικό σου σχέδιο, ένα σχέδιο προς όφελος της κοινωνίας και των αναγκών των πολλών. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ο λαός έδωσε μια καθαρή εντολή στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ: Να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παράταξη, που θα εκφράζει όλους τους δημοκράτες, προοδευτικούς πολίτες. Από την αριστερά, την κεντροαριστερά, ακόμα και από το δημοκρατικό κέντρο. Πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα διεύρυνσης, να εκμεταλλευτούμε το διαδίκτυο και τις δυνατότητες που μας δίνει, να παρουσιάσουμε το πολιτικό μας αφήγημα για μια Ελλάδα των πολλών, για μια Ελλάδα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, για μια Ελλάδα που θα μας αξίζει. Οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να συστρατευτούν πολιτικά και να αποτελέσουν ανάχωμα στον νεοφιλελεύθερο ολετήρα της κυβέρνησης, που απειλεί να διαλύσει τα πάντα: Τη δημόσια υγεία, την εργασία, την οικονομία, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, το μέλλον των παιδιών μας.

Η μεσαία τάξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι στον στόχο της σημερινής ανάλγητης, κυνικής νεοδεξιάς, που επιχειρεί να τους εξαφανίσει από τον χάρτη για να παραμείνουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες και τα ολιγοπώλια. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Είναι μια μάχη που θα δώσουμε για τον λαό, μαζί με τον λαό για ένα καλύτερο αύριο, που δε θα μας γεμίζει φόβο και ανασφάλεια. Και όπως είπε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: “Πρέπει να νικήσουμε εκείνους που διαρκώς επιστρέφουν για να μας βυθίσουν ξανά στην απόγνωση με ψέματα, με λάσπη, με αλαζονεία και αυταρχισμό. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα τους νικήσουμε ξανά”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News