Χριστούγεννα - Όλα τα μέτρα: Έλεγχοι και σε σπίτια - Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν μετά τις 10

Ελλάδα
Χριστούγεννα - Όλα τα μέτρα: Έλεγχοι και σε σπίτια - Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν μετά τις 10

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς κάλαντα και με περιορισμούς τα φετινά Χριστούγεννα, για να μη ληφθούν σκληρότερα μέτρα για την Πρωτοχρονιά

Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, όχι μόνο λόγω των ψυχολογικών επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και λόγω των… περιορισμών που πρέπει να θυμόμαστε.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα όσο και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά η τήρηση ή μη των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό θα κρίνει αν θα αυστηροποιηθούν την Πρωτοχρονιά.

Ποια είναι - συνοπτικά - όλα όσα πρέπει να θυμόμαστε τα φετινά Χριστούγεννα;

  1. Το ρεβεγιόν: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως φέτος «δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές», ενώ ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε πώς το ιδανικό θα ήταν να είμαστε μόνο με την οικογένεια.
  2. Το SMS: Έχει γίνει γνωστός εδώ και μέρες, ο «κωδικός για ρεβεγιόν», αλλά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το επιβεβαίωσε λέγοντας πώς ο κωδικός που θα στείλουμε για να πάμε από σπίτι σε σπίτι θα είναι ο αριθμός 6.
  3. SMS και στην επιστροφή: Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε επίσης σήμερα πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας.
  4. Χωρίς κάλαντα: Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε χθες στην ενημέρωση ότι, δεν θα ακουστούν ούτε τα κάλαντα αυτές τις γιορτές, καθώς δεν προβλέπεται μετακίνηση για το έθιμο της παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
  5. Οι έλεγχοι: Οι έλεγχοι της αστυνομίας αναμένεται να ενταθούν τις ημέρες των γιορτών. Drone θα φτάνουν στο κέντρο ελέγχου της αστυνομίας την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ όπου υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων θα σπεύδουν τα περιπολικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Μάλιστα όσοι αποδειχθεί ότι βρήκαν κάποιο τέχνασμα για Χριστούγεννα στο χωριό, θα επιβαρυνθούν με βαρύ πρόστιμο.
  6. …Και σε σπίτια: Ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας τόνισε πως η αστυνομία σκοπεύει να κάνει πολύ αυστηρούς ελέγχους και στα σπίτια. «Θα υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να δώσει εντολές να κάνουν έλεγχο για πάρτι», τόνισε.
  7. Με τους ίδιους Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Συστάσεις για περιορισμένες επαφές στην διάρκεια των εορτών και ρεβεγιόν και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τα ίδια άτομα.
  8. Στις εκκλησίες: Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και τις 6 Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Παράλληλα σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Ενώ, σύμφωνα με το Γκίκα Μαγιορκίνη:

  1. Αποφυγή μη αναγκαίων μετακινήσεων.
  2. Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης Covid-19.
  3. Συναντήσεις σταθερών μικρών ομάδων (social bubbles) τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα άτομα της ομάδας πρέπει να ακολουθούν τα ίδια μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν τις συναντήσεις με άτομα εκτός αυτής της ομάδας.
  4. Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν αυτοπεριοριστεί (από επαφές) κατά το δυνατόν προληπτικά, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.
  5. Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.
  6. Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.
  7. Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί.
  8. Άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα λοίμωξης COVID-19, καθώς και άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις, ανεξάρτητα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση.
  9. Ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.

Το σχέδιο της αστυνομίας

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων.

«Σίγουρα θα είναι αυξημένη η παρουσία της αστυνομίας αυτές τις ημέρες τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι εξαρτάται από τις καταγγελίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Οι μετακινήσεις μετά τις 10 το βράδυ και μέχρι τις 5.00 το πρωί επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διοργάνωση πάρτι σε σπίτια, σημείωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι υποχρεωμένη να παρέμβει λόγω και της αναφοράς στην ΚΥΑ και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, με όλους τους νόμιμους τύπους που είναι η παρουσία εισαγγελέα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

«Η αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22:00 το βράδυ και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται εκείνες τις ώρες. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ».

Αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., σε διόδια, σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Πηγή: cnn.gr, iefimerida.gr, eleftherostypos.gr

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News