Ελλάδα

Πέτσας: Γιορτή για τον ιό και όχι για εμάς οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους

Από το βράδυ μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα 12.000 δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια

Έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε τις γιορτινες ημέρες, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Ο συγχρωτισμός και οι συναρθροίσεις σε κλειστούς χώρους μπορεί να γίνουν γιορτές για τον ιό και όχι για μας.

Δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με ακόμη μία οικογένεια την περίοδο των εορτών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από το βράδυ μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα 12.000 δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια» υπογράμμισε στην ενημέρωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: Για το σκοπό αυτό θα υπάρχουν 386 σταθερά σημεία ελέγχου ανά την επικράτεια, όπως κέντρα υγείας, μονάδες Ενόπλων Δυνάμεων και κέντρα του ΕΟΔΥ».

-Η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει εκ νέου τα νέα δεδομένα και κάνω έκκληση να μην χαλαρώσουμε τις γιορτινές μέρες, οι ισορροοπίες είναι ιδιαίτερα εύθραστες. Μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά και όχι πίσω. Να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα , το πολύ με μία οικογένεια, Χριστούγενα και Πρωτοχρονιά. να παίξουμε  δηλαδή "άμυνα".  Αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις , δεν θα είναι νέα μέτρα αλλά εφαρμογή των υφιστάμενων. Όλα θα έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ενώ στο ερώτημα αν θα έρθουν πιο σκληρά μέτρα για την Πρωτοχρονιά αν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού τα Χριστούγεννα ο κ. Πέτσας απάντησε ξεκάθαρα ναι.

 Αύξηση των ημερών από 3 σε 7 για όσους εισέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αύξηση των ημερών κατ΄οίκον απομόνωσης για όσους έρχονται από την Μεγάλη Βρετανία. «Αύξηση των ημερών κατ οίκον απομόνωσης σε 7 από 3, που ίσχυε μέχρι σήμερα, για όλους όσοι εισέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία.

Εμβόλια

-Στις 26 Δεκεμβρίου οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην Ελλάδα. 

- Να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπόλιτες μας.

-Οι εμβολιασμούς θα ξεκινήσουν από τους υγειονομικούς, από τους οίκους ευγηρίας και στην συνέχεια από τους άνω των 65 ετών.

- Έχουν εξασφαλιστεί οι χώροι αποθήκευσης του εμβολίου και είναι έτοιμα να λειτουργήσουν και τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα. 

- Για το σκοπό αυτό θα υπάρχουν 386 σταθερά σημεία ελέγχου ανά την επικράτεια, όπως κέντρα υγείας, μονάδες Ενόπλων Δυνάμεων και κέντρα του ΕΟΔΥ». Εξήγησε πως θα λειτουργεί και είπε πως θα αφορά όλους μας εκτός από εκείνους που παρουσιάζουν συμπτώματα.

- Στρατηγική τεστ

 -Η  πανδημία μας έφερε μπροστά σε καταστάσεις που δεν είχαμε ξαναζήσει. Καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση του δείκτη θετικότητας. Αυτό προκύπτει από τα τεστ που γίνονται κάθε ημέρα.

-Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα με 12.000 δωρεάν τεστ σε καθημερινή βάση. Θα αφορά όλους μας εκτός από εκείνους που παρουσιάζουν συμπτώματα.

-Λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα περιορισμού σε περιοχές που υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο. Αναφέρθηκε και στα πρόστιμα στις επιχειρήσεις που αυστηροποιήθηκαν αν δεν τηρούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά του κορωνοϊού.

-Προετοιμαζόμαστε για την 1η Ιουλίου που θα ανοίξουν οι πύλες της χώρας στον τουρισμό.

-Παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου η ισχύς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. Πρόσθεσε ότι έως τις αρχές Ιουλίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μια γενναία μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα

Η επιδημιολογική κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένει επιβαρυμένη. Οι Κυβερνήσεις ανησυχούν ενόψει των εορτών και παίρνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκαλεί το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και σε άλλες χώρες. Ήδη στο Λονδίνο επιβλήθηκε αυστηρό lockdown, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων για να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός.

Στη χώρα μας από σήμερα στις 6 το πρωί όλοι όσοι έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποχρεούνται να παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση 7 ημερών, αντί 3 ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Στο μεταξύ, την εβδομάδα που πέρασε είχαμε περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας και των διασωληνωμένων. Παράλληλα όμως, τόσο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό. Κάνουμε έκκληση, άλλη μια φορά, όχι μόνο στους κατοίκους των επιβαρημένων περιοχών, αλλά στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε στις γιορτινές μέρες.

Όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μια συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο.

Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω. Θέλουμε καθώς θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θέλουμε -και μπορούμε- να τα καταφέρουμε. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα -το πολύ με άλλη μια οικογένεια- τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Ας παίξουμε άμυνα. Πολύ περισσότερο τώρα που έρχεται το εμβόλιο και η ελπίδα δεν είναι ευχή, αλλά ορατή πραγματικότητα.

Β. Για τον εμβολιασμό

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, για την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού -αυτού της Pfizer. Κάθε χώρα θα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο παραλαβής. Οι πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσοκομεία αναφοράς.

Ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ήρωες -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες. Θα ακολουθήσουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, καθώς από αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων.

Το εγχείρημα είναι τεράστιας έκτασης και πολυπλοκότητας και οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χώροι σωστής αποθήκευσης του εμβολίου, καθώς και οι όροι ασφαλούς και γρήγορης μεταφοράς στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, που έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας. Για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος, λειτουργεί στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μεγάλη ομάδα στελεχών από τα Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. Και ο στόχος μας είναι να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι εφικτό, γεγονός που θα σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Από σήμερα και κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιείται, στο Υπουργείο Υγείας, τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Γ. Για τη στρατηγική των τεστ

Η πανδημία του κορωνοϊού μάς έφερε μπροστά σε καταστάσεις που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε λίγους μήνες πριν. Η αντιμετώπισή του επιβάλλει την ομοψυχία όλων μας και την τήρηση των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί. Για αυτό, κάθε ένας και κάθε μία από εμάς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια. Μια πτυχή αυτής της κοινής προσπάθειας είναι η παρακολούθηση ενός κρίσιμου επιδημιολογικού παράγοντα για τη μέτρηση της διασποράς στην κοινότητα, του «δείκτη θετικότητας» του κορωνοϊού. Η παρακολούθηση του δείκτη θα μας επιτρέπει να έχουμε ακριβή εικόνα για την μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τα τεστ κορωνοϊού που γίνονται καθημερινά στη χώρα. Η συμμετοχή λοιπόν στο τυχαιοποιημένο δείγμα ελέγχων θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, στην προστασία των ευάλωτων αγαπημένων μας στο στενό μας περιβάλλον, αλλά και τους ειδικούς να διαμορφώσουν την απαραίτητη εικόνα για τη μετάδοση του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα με έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα το βράδυ, μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την καθημερινή διενέργεια 12 χιλιάδων περίπου δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την Επικράτεια. Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ. Στην πλατφόρμα, αυτή, μπορεί κάθε συμπολίτης μας να δηλώσει ενδιαφέρον για test και θα ειδοποιείται για τον τόπο και τον χρόνο που θα το κάνει. Το πρόγραμμα αφορά όλους μας, με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Δ. Μεταρρυθμίσεις

Αύριο Τρίτη, στις 11:00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει μέσω τηλεδιάσκεψης, στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2020. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να γίνει απολογισμός του κυβερνητικού έργου του έτους που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και αντίστοιχος προγραμματισμός ενός γενναίου πλέγματος μεταρρυθμίσεων για την επόμενη χρονιά. Η διαδρομή του 2020 κατέδειξε ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Που έχουν μία βασική στόχευση: Να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων για τη φετινή χρονιά, εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το κατεπείγον νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο εμπεριέχει ρυθμίσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχουν θεσπιστεί είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε με νόμους που λήγουν στις 31/12/2020. Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-Στην παράταση των «γρήγορων» covid test,

 

-στις δράσεις των κινητών ομάδων υγείας,

 

-στην αποστολή φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες,

 

-στις προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στις δυνατότητες μετακίνησής τους,

 

-στη δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία,

 

-στη δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού εντός μιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας,

 

-στη δυνατότητα μετατροπής απλών κλινών νοσηλείας σε Μ.Α.Φ. και Μ.Ε.Θ.,

 

-στη δυνατότητα των νεφροπαθών να πηγαίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία για αιμοκάθαρση,

 

-στη θέσπιση μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α. για τα εμβόλια και τα διαγνωστικά τεστ,

 

-στην υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6%, από το 13%, των ειδών που προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης,

 

-στην ένταξη των συνανθρώπων μας με αναπηρία όρασης με ποσοστό άνω του 80%, σε ισχύουσες απαλλακτικές διατάξεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων μέχρι 1.650 κυβικών εκατοστών,

 

-την ενίσχυση του e-ΕΦΚΑ με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις,

 

-την παράταση του μηχανισμού «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ»,

 

-τη θέσπιση ακατάσχετου και αφορολόγητου για τις ενισχύσεις που καταβάλλονται στους αγρότες μας στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοιού στον πρωτογενή τομέα,

 

-ρυθμίζονται τα προσόντα των επαγγελματιών οπλιτών για την επικείμενη πρόσληψή τους, θέματα κρίσεων και προαγωγών Αξιωματικών, καθώς και θέματα ναυπήγησης ταχέων περιπολικών του Πολεμικού Ναυτικού και ολοκλήρωσης εργασιών σε υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού,

 

-δίνεται η δυνατότητα πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών προς τους Ο.Τ.Α. έως και σε 120 δόσεις με απαλλαγή των επιβαρύνσεων που υπάρχουν από το 60% έως και 100%, καθώς και η δυνατότητα 24 αντί 10 δόσεων για αναδρομικές χρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που υπέβαλαν δήλωση διόρθωσης για αδήλωτα τετραγωνικά,

 

-δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης στους Ο.Τ.Α. προσωπικού απαραίτητου για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ε. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα σήμερα στις 11:00, συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων. Όπως ανέφερε, ο Πρωθυπουργός θα εμβολιαστεί την πρώτη ημέρα που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην Πατρίδα μας, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι η 27η Δεκεμβρίου 2020.

 

Αύριο Τρίτη, στις 11:00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει μέσω τηλεδιάσκεψης, στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για το 2020.

 

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη σε νοσοκομεία και δομές της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο και αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.

Στέλιος Πέτρας (ερωτήσεις): Aν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστεί παράταση του lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, απάντηση πως το πλάνο είναι γνωστό και προβλέπει περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. «Μεγάλη σημασία έχει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Φαίνεται το επιδημιολογικό φορτίο να πέφτει αργά και ίσως βραδύτερα από ό,τι θα περιμέναμε και θα θέλαμε. Πέφτει ο αριθμός των εισαγωγών και των διασωληνωμένων. Ας φροντίσουμε τη συμπεριφορά μας τις επόμενες περίπου 15 ημέρες να μη θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την καλή πορεία. Και ιδίως μέσα στις γιορτές, αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστεί καμία παράταση», συμπλήρωσε.

 

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη είπε ότι αύριο μετά από σύσκεψη για τον σκοπό των ελέγχων θα υπάρξουν ανακοινώσεις. «Δεν πρόκειται για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αλλά για εφαρμογή των υφιστάμενων», ξεκαθάρισε αναφέροντας ότι οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί, κυρίως την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Δεν πρέπει να γιορτάσει ο κορονοϊός αλλά εμείς σε στενό κοινωνικό κύκλο», υπογράμμισε.

 

 

Σε ό,τι αφορά τα τυχαία δειγματοληπτικά τεστ είπε ότι έχουν σημασία για να γνωρίζουν οι επιδημιολόγοι τη διασπορά στην κοινότητα. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται τεστ από τον ΕΟΔΥ και όταν κάποιος προσέρχεται με συμπτώματα. «Όσο θα βγαίνουμε από τα περιοριστικά μέτρα, όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός και όσο θα αυξάνει ο βαθμός ανοσίας θέλουμε να έχουμε ακριβή εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα» ανέφερε, ενώ για τη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ είπε ότι δεν υπάρχει στον σχεδιασμό, ότι θα προκαλούσε τεράστια ζήτηση τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοια διαθεσιμότητα και είναι κάτι που δεν ακολουθείται στην ευρωπαϊκή πολιτική σε ευρεία έκταση.

 

Ερωτηθείς για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού και αν θα υπάρξει αναπροσαρμογή της στρατηγικής που ακολουθείται, απάντησε πως «μελετάμε τα στοιχεία, οι επιδημιολόγοι ενημερώνονται και αναλόγως θα τοποθετηθούν» με νεότερες εισηγήσεις μετά από σημερινή συνεδρίασή τους.

 

 

 

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε αν έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. «Δεν είμαι ενήμερος για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Οι ειδικοί εξετάζουν τα στοιχεία», απάντησε.

Σε ό,τι αφορά τα περί παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, επισήμανε πως είναι άλλο η εισήγηση της επιτροπής και άλλο οι μεμονωμένες απόψεις των ειδικών. «Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και οι εισηγήσεις γίνονται από την επιτροπή», τόνισε.

 

Ερωτηθείς αν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά αν δεν τηρηθούν τα υφιστάμενα τα Χριστούγεννα, απάντησε μονολεκτικά «φυσικά».

Για την εικόνα στις περιοχές που έχει επιβληθεί αυστηρότερο lockdown είπε ότι φαίνεται να είμαστε σε καλό δρόμο «σε περιοχές της Δυτικής Αττικής». Για την Κοζάνη, σημείωσε ότι θα χρειαστεί να δούμε σε μερικές ημέρες πώς θα κινηθούν τα στοιχεία.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, μετά από σχετική ερώτηση, υπενθύμισε ότι στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο δεν υπήρχε καμία εισήγηση για lckdown και πως όλες οι αποφάσεις έχουν παρθεί μετά από τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.

 

Για το ενδεχόμενο αγοράς από τη χώρα περαιτέρω εμβολίων απευθείας από κάποια εταιρεία, είπε ότι αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Επίσης, συγκρίνοντας τις εικόνες στο κέντρο της Αθήνας με εκείνες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είπε ότι έχουμε επιδείξει υπεύθυνη συμπεριφορά και επανέλαβε ότι ανησυχία υπάρχει για να αποφευχθούν ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

 

 «Είναι κρίσιμο να αφήσουμε έξω από το σπίτι μας τον κορονοϊό και γι'αυτό δίνουμε έμφαση στο στενό κοινωνικό κύκλο στις γιορτές», σημείωσε.

 

Ανέφερε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός θα εμβολιαστεί την πρώτη ημέρα και για τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης θα υπάρξει ενημέρωση.

Όσο για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, είπε ότι υπάρχουν αρκετές κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που θα αναλάβουν αυτό τον ρόλο.

 

Για τα τεστ σε εργασιακούς χώρους ο κ. Πέτσας ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία και τόνισε πως «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται και στους χώρους εργασίας και παντού για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα».

 

Για τα ελληνοτουρκικά

 

 Για τα ελληνοτουρκικά και με αφορμή το tweet του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει σε βάθος χρόνου συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς. Προσέθεσε ότι θέλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των συζητήσεων από εκεί που σταμάτησε το 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας για τη μία και μοναδική διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Συμπλήρωσε ότι δεν αρκεί μόνο η απόσυρση του Oruc Reis αλλά υπάρχουν και άλλες ενέργειες, όπως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και προκλητικές δηλώσεις. «Όλα σταθμίζονται», ανέφερε.

 

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Για τις αντιδράσεις σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κολλεγίων, είπε ότι δεν αφορά εξίσωση των πτυχίων με αυτά των πανεπιστημίων αλλά συμμόρφωση της χώρας με την Ευρώπη. Επανέρχεται -σημείωσε- στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας η δυνατότητα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που γινόταν από επαγγελματικούς συλλόγους και επιμελητήρια και η Κομισιόν σημείωνε σημαντικές καθυστερήσεις και υπήρχε απειλή παραπομπής της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Φωτογραφία : INTIME 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια