Τα συμπεράσματα της ημερίδας με θέμα «Άμυνα & Ασφάλεια - Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ελλάδα
Τα συμπεράσματα της ημερίδας με θέμα «Άμυνα & Ασφάλεια - Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι επισημάνθηκε από τους ομιλητές

Ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα της Διαδικτυακής Ημερίδας που οργάνωσε το Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας με θέμα «Άμυνα και Ασφάλεια – Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο».Tο video με τα συμπεράσματα της ημερίδας και το αρχείο PDF έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Ινστιτούτου

Αναλυτικά ο, τ. Υπουργός Στέφανος Μάνος:

Επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να οριοθετήσουμε τα θαλάσσια σύνορα μας και να δημοσιοποιήσουμε τους σχετικούς χάρτες με κάθε επισημότητα.

«Για λόγους ακατανόητους το Υπουργείο Εξωτερικών αντί να αποτυπώνει σε χάρτες με ακρίβεια και πλήρη δημοσιότητα τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας προτιμά να αναφέρεται σε διάφορα ιστορικά κείμενα που κατά το υπουργείο στηρίζουν τις θέσεις μας». Παρομοίασε δε την κατάσταση με την αγοραπωλησία αγρών τον 19ο αιώνα πριν την εμφάνιση των τοπογράφων.  

Πρότεινε εντός του 2021 την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια γύρω από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη Θάσο, τα νησιά του Ιουνίου και τον κορμό της Ελλάδας (από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ηγουμενίτσα).

Στα νησιά του Αιγαίου πρότεινε τη διατήρηση των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια. Με τη ρύθμιση αυτή θα οριζόταν επίσης ότι το εύρος του εναέριου χώρου ταυτίζεται με το εύρος των χωρικών υδάτων.

«Επιδίωξη είναι η απόλυτη σαφήνεια σε ό,τι αφορά τα σύνορα μας στον αέρα και τη θάλασσα. Η οριστική θέση της χώρας για τα όρια της εθνικής κυριαρχίας θα αποτελέσει την ασφαλή βάση για τη διαπραγμάτευση των ορίων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και σπουδαία συμβολή στην ειρήνη».

Σε ό,τι αφορά τις μείζονες μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, πρότεινε αναζήτηση μεταχειρισμένων φρεγατών ή και άλλων σκαφών ενδεχομένως, για άμεση ένταξη στον Στόλο, πρόγραμμα αντίστοιχο της προμήθειας των μαχητικών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία.

Σχολίασε ότι δεν έχει νόημα η αντιπαράθεση οπλικών συστημάτων με την Τουρκία και η αριθμητική συσχέτιση τους, καθώς η συνέχιση του σκεπτικού 7 προς 10 θα οδηγήσει στην εξάντληση μας αφού «οι Τούρκοι είναι περισσότεροι, η οικονομία τους μεγαλύτερη και αντέχουν στις κακουχίες».

Σημείωσε ότι θα πρέπει να διαθέτουμε αξιόπιστη δύναμη αποτροπής, τέτοια που να σταματάει κάθε τουρκική επίθεση πριν γίνει και λαμβάνοντας ως παράδειγμα το Ιράν, πρότεινε την εγχώρια ανάπτυξη «δεκάδων βαλλιστικών πυραύλων,  εγκατεστημένων σε καλά οχυρωμένες τοποθεσίες, σε μόνιμες ή κινητές πλατφόρμες, έτοιμων να πλήξουν στόχους μέχρι τα βάθη της Τουρκίας». Διερωτήθηκε δε γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει παρόμοιο εγχείρημα με το Ιράν «μία χώρα φτωχή με τεράστιους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, υλικών και ανθρώπων ώστε  να πάψει να εξαρτάται από την καλή θέληση Αμερικανών, Γάλλων και λοιπών φίλων».

Με αυτό το σκεπτικό, πρότεινε την ιδιωτικοποίηση Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) ή εάν αυτό είναι δύσκολο τη δημιουργία μίας νέας αεροναυπηγικής εταιρίας με σκοπό την ανάπτυξη για μαχητικών, πυραύλων και μη επανδρωμένων.

Επίσης πρότεινε όταν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των σχημάτων στη ναυπηγική βιομηχανία την εξέταση της δυνατότητας ναυπήγησης φρεγατών, κυρίως μικρών, γρήγορων, φθηνών, και έξυπνων σκαφών που θα μπορούν να λειτουργήσουν ενδεχομένως και ως σμήνη κατά των εχθρικών δυνάμεων.

(φωτογραφία αρχείου ΓΕΕΘΑ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News