Βάνα Παπαευαγγέλου: «Πετύχαμε τη μείωση - Ανησυχούμε μην γεμίσουν πάλι οι ΜΕΘ»

Ελλάδα
Βάνα Παπαευαγγέλου: «Πετύχαμε τη μείωση - Ανησυχούμε μην γεμίσουν πάλι οι ΜΕΘ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία»

Την ικανοποίησή της ότι πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος εξέφρασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, αυτό δεν εφησυχάζει τους λοιμωξιολόγους της χώρας, αλλά τους ανησυχεί και πιο συγκεκριμένα τόνισε «η πιθανή χαλάρωσή μας, θα γεμίσει τις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία της χώρας».

«Τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας.

«Είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των ανθρώπων που βγήκε από τις ΜΕΘ της χώρας μας είναι μεγαλύτερος από εκείνους που διασωληνώθηκαν», όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου,

«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος δείκτης αναπαραγωγής» σημείωσε η κ. Παπαευγγέλου, «αλλά, πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας».

Τόνισε ωστόσο «πιθανόν τις ημέρες των εορτών να αυξηθούν τα κρούσματα», διευκρινίζοντας ότι όσο «πιο ψηλό είναι το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής, τόσο πιο εύκολα αυξάνονται και τα κρούσματα».

Όπως ανέφερε «όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Πριν συναντήσουμε γονείς και αδέλφια που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να σκεφτούμε τις συναναστροφές μας το τελευταίο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά. «Η συνάντηση με άτομα που δεν είναι από το στενό οικογενειακό περιβάλλον αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς και νόσησης».

Νίκος Χαρδαλιάς: Lockdown «τύπου Μαρτίου» και στην Κοζάνη

Τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχουν πλέον εφαρμογή από αύριο το πρωί στις 6 και για 7 ημέρες, τα μέτρα που ισχύουν και για τη Δυτική Αττική.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  2. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.
  3. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.
  4. Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.
  5. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.
  6. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.
  7. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  8. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα, ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά 3 ημέρες.
  9. Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

10.Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.

Μαγιορκίνης: «Ανοίγουμε πλατφόρμα για τυχαιοποιημένα rapid test»

Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία αποτελεί νέα προσθήκη στην εθνική στρατηγική ελέγχων, ανακοίνωσε ο καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα μας.

Στην πλατφόρμα θα μπορούν οι πολίτες να δηλώνουν την επιθυμία συμμετοχής σε τυχαιοποιημένους ελέγχους rapid test, ειδικότερα όπως ανακοίνωσε «με την έλευση έγκυρων rapid tests προσθέτουμε στη στρατηγική μας τυχαίους δωρεάν δειγματολειπτικούς ελέγχους, με στόχο να φτάσουμε στα 12.000 τυχαία τεστ».

Όπως τόνισε «έχουν καθοριστεί 386 σημεία».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης, η πλατφόρμα testing.gov.gr, δεν είναι ενεργή ακόμη θα είναι το βράδυ της Δευτέρας διαθέσιμη στο κοινό και οι πρώτοι 12.000 θα ειδοποιηθούν για την ώρα και τον τόπο προσέλευσής τους.

«Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας. Ο σωστός τρόπος να κάνετε τεστ δωρεάν είναι μέσω του θεράποντος ιατρού σας», όπως είπε.

Στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουμε τα στοιχεία:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Επάγγελμα
  • ΑΦΜ
  • και οπωσδήποτε αριθμός κινητού

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης «Θα σας έρχεται ένα μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης. Αν επιλεγείται, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το πού», ενώ τόνισε ότι η «π παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News