Κωδικός… ρεβεγιόν με SMS - Τα 32 μέτρα που ισχύουν αυτά τα Χριστούγεννα

Ελλάδα
Κωδικός… ρεβεγιόν με SMS - Τα 32 μέτρα που ισχύουν αυτά τα Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταυτόχρονα μελετάται «σκληρότερο» lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές

Με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να μην υποχωρεί και τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι αποκαρδιωτικά, οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων αναμένονται εντελώς διαφορετικές.

Οι πολίτες καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και να περιοριστούν όχι μόνο στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, αλλά και με συγκεκριμένο κόσμο στα σπίτια τους, με τον ανώτερο αριθμό να είναι τα εννέα άτομα. Τα SMS στο 13033 θα είναι απαραίτητα και στις γιορτές. Συγκεκριμένα, ειδικά για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, είναι απαραίτητη η αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό 13033 με τον κωδικό 6, ώστε να μην καταλογιστεί πρόστιμο, σε περίπτωση μετάβασης σε φιλικό σπίτι. Παρότι η αποστολή μηνύματος για το ρεβεγιόν επιτρέπει την έξοδο από την κατοικία (με όριο συνάθροισης τα 9 άτομα), αμετάβλητη όλες τις ημέρες των γιορτών παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς καμία εξαίρεση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο ενδιάμεσο - και σίγουρα μέχρι στις 6 το πρωί της 7ης Γενάρη - η καθημερινότητα περνά μέσα από τις σελίδες του ΦΕΚ για τα «έκτακτα μέτρα» των γιορτών, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής: Συναθροίσεις, δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις τίθενται σε... αναστολή, με εξαίρεση στις 24 Δεκεμβρίου, 25 Δεκεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου, οπότε και επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο τα 9 άτομα, τα οποία προέρχονται από έως δύο οικογένειες.

Η κυβέρνηση παράλληλα βάζει “φρένο” στα ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία εν μέσω πανδημίας, μετά και τον σάλο που προκλήθηκε από τη διαφήμιση γνωστού ξενοδοχείου για χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο μπουφέ.

Σκληρό lockdown

Ο υπουργός Υγείας κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας έκρουσε τον “κώδωνα” του κινδύνου για περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία, όπου ενδέχεται να επιβληθεί ακόμα και ολικό lockdown τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός τόνισε ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα και Δυτική Αττική. Τόνισε ακόμη ότι όλοι οι πολίτες ειδικά σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αν δεν τηρούν τα μέτρα αυτό θα έχει συνέπειες στη διασπορά του ιού και θα σημάνουν νέα έκτακτα μέτρα. Αναφορικά με το εμβόλιο είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί - γιατροί και νοσηλευτές - μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός.

Ποια μέτρα προβλέπονται για αυτή την περίοδο

Στα μέτρα της εορταστικής περιόδου προβλέπονται τα εξής:

* Για τις δημόσιες υπηρεσίες: Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό και εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

* Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις: Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό και εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

* Για τα δικαστήρια: Μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

* Για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα: Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%.

* Για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, κοινωνικές και προνοιακές δομές: Αναστολή επισκεπτηρίου και αναστολή λειτουργίας ΚΑΠΗ.

* Για ΚΥΤ και ανοιχτές δομές φιλοξενίας: Αναστολή εξόδου.

* Για σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές: Αναστολή διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας - διδασκαλία εξ αποστάσεως.

* Για ΑΕΙ: Τηλεκπαίδευση.

* Για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς: Αναστολή λειτουργίας.

* Για αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σπήλαια: Αναστολή λειτουργίας.

* Για ζωντανά θεάματα, παραστατικές τέχνες: Αναστολή προσέλευσης κοινού.

* Για κινηματογραφικές προβολές: Αναστολή λειτουργίας.

* Για πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, ηχογραφήσεις: Μόνο κατ’ εξαίρεση και με άδεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

* Για κέντρα διασκέδασης και μπαρ: Αναστολή λειτουργίας.

* Για εστίαση: Αναστολή λειτουργίας. Επιτρέπεται η παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away).

* Για παιδότοπους/παιδικές χαρές: Αναστολή λειτουργίας.

* Για μεταφορές: Μέσα μαζικής μεταφοράς με μέγιστη πληρότητα έως 65%, μέχρι 1 επιβάτης σε ταξί και μέχρι 2 άτομα πλέον του οδηγού στα ΒΑΝ.

* Για αθλητισμό (αγώνες, προπονήσεις): Αναστολή λειτουργίας.

* Για γυμναστήρια: Αναστολή λειτουργίας.

* Για καταστήματα προμήθειας τροφίμων (σούπερ-μάρκετ, μίνι-μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων: Ανοιχτά τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου από τις 7 το πρωί έως 9 το βράδυ. Χωρητικότητα: 4 άτομα ανά 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. περισσότερα. Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.

* Για λαϊκές αγορές: Υποχρεωτική επέκταση, λειτουργία με το 50% των προμηθευτών και με 5 μέτρα απόστασης των πάγκων.

* Για υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο: Αναστολή λειτουργίας.

* Για λιανεμπόριο: Δυνατότητα παράδοσης εκτός (click away), αλλά και drive through (παραλαβή με Ι.Χ.) για τα εμπορικά κέντρα.

* Για κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικιούρ -πεντικιούρ: Κανονική λειτουργία, μόνο με ραντεβού, και διευρυμένο ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

* Για συνέδρια/εκθέσεις: Αναστολή λειτουργίας.

* Για ΚΤΕΟ: Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού.

* Για τεχνική εκπαίδευση: Αναστολή λειτουργίας.

* Για ζωολογικούς κήπους, φυσικούς βιότοπους: Αναστολή λειτουργίας.

* Για υπηρεσίες τυχερών παιγνίων: Αναστολή λειτουργίας.

* Για ανελκυστήρες/κυλιόμενες σκάλες: Συνίσταται η αποφυγή χρήσης.

* Για χιονοδρομικά κέντρα: Αναστολή λειτουργίας.

* Για κατασκηνώσεις: Αναστολή λειτουργίας.

Τέλος, επιτρέπεται η δραστηριοποίηση των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών με άνθη και φυτά στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τι θα ισχύσει με τις εκκλησίες

Σύμφωνα με σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, στις εκκλησίες θα ισχύσουν τα εξής: Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25η/12/2020, την 1η/1/2021 και την 6η/1/2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 25 φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα 50 φυσικά πρόσωπα.

Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.

Κατά την εορτή των Θεοφανίων (6/1/2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιονδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

Τέλος τα ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία

Σχετικά με το “φρένο” που βάζει η κυβέρνηση στα ξενοδοχεία που θα κάνουν ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό ότι τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δε θα λειτουργήσουν.

Θα επιτρέπεται μόνον η - στους διαμένοντες - υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service). Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου υπουργείου Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κάλεσε τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520 ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους. Να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία αξιοποίησαν διάταξη η οποία έδινε τη δυνατότητα λειτουργίας των εστιατορίων τους αποκλειστικά για όσους διανυκτερεύουν σε αυτά.

Σε απάντησή της πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι επιχειρήσεις μας, από την αρχή της πανδημίας, τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν πιστά τα ιδιαίτερα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν προβλεφθεί για αυτές και αποδείχτηκαν από τους πλέον υγειονομικά ασφαλείς χώρους. Η επιβράβευση- “τιμωρία” για την ανωτέρω προσπάθειά μας ήταν, εν μέσω lockdown, να παραμείνουν τα ξενοδοχεία μας ανοικτά - κλειστά στην ουσία - χωρίς έσοδα και εκτός των πρόσθετων μέτρων στήριξης που προβλέφθηκαν για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Τώρα φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούμαστε διότι οι επιχειρήσεις μας ίσως να έχουν πελάτες διαμένοντες, επειδή δεν έχουν διακόψει μόνες τους τη λειτουργία τους!

Ενημερώνουμε, λοιπόν, όλους τους “δημόσιους κατηγόρους” μας ότι τα εστιατόρια των ξενοδοχείων λειτουργούν νόμιμα μόνο για την εξυπηρέτηση των διαμενόντων σε αυτά και με συγκεκριμένους αυστηρούς όρους και κανόνες, τους οποίους απαρέγκλιτα οφείλουν να τηρούν και τους τηρούν. Καλούμε τέλος τις αρμόδιες Αρχές να αποφασίσουν επιτέλους αν θέλουν να δεχόμαστε πελάτες “μόνο για ύπνο”, διότι και αυτόν τον έχουμε χάσει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα! Πάντως ξενοδοχεία τα οποία δε θα επιτραπεί να δέχονται πελάτες δεν μπορούν να παραμείνουν ανοικτά, ούτε για αστείο!».

Σε ρυθμούς click away η αγορά

Υποτονική παραμένει η κίνηση στα καταστήματα, με την αγορά να κινείται σε ρυθμούς click away. Οι επιχειρηματίες ζητούν επανεξέταση της λειτουργίας των καταστημάτων, φυσικά με την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού, ενώ τονίζουν πως η ηλεκτρονική παραγγελία και η παραλαβή από το κατάστημα με τη μορφή click away, ειδικά σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News