Προειδοποίηση Κικίλια για αυστηρότερα τοπικά lockdown

Ελλάδα
Προειδοποίηση Κικίλια για αυστηρότερα τοπικά lockdown

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία υπουργού Υγείας για την Κοζάνη και τη Δυτική Αττική

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημερινή ενημέρωσή του ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας στις επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα σοβαρή την κατάσταση σε Κοζάνη και δυτική Αττική.

Ο κ. Κικίλιας όπως είπε συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για τον λόγο αυτό, ενώ αναφερόμενος στα σημερινά κρούσματα είπε «θυμίζουμε ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 1.190 νέα κρούσματα στη χώρα μας».

Ο υπουργός Υγείας επίσης ανέφερε ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε: Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενάνα, Πέλλα, Λάρισα και Δυτική Αττική.

Τόνισε ότι όλοι οι πολίτες ειδικά σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αν δεν τηρούν τα μέτρα αυτό θα έχει ως συνέπεια στην διασπορά του φονικού ιού και προειδοποίησε εμμέσως με σκληρά τοπικά lockdown.

«Θέλουμε να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια όλων αυτών των εβδομάδων» υπογράμμισε, και γι’ αυτό «εάν και εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα προκύπτουν».

Για τα εμβόλια

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στα εμβόλια τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα εμβόλια, αλλά για πολλά εμβόλια, αρκετά από τα οποία είναι σε διαδικασία προαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ όπως τόνισε σύντομα αδειοδότηση θα πάρουν και άλλα δύο εμβόλια, διευκρινίζοντας ότι ι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς.

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη σειρά εκείνων που θα εμβολιαστούν, όπως τόνισε προτεραιότητα έχουν οι υγειονομικοί, τονίζοντας: «Θα εμβολιάσουμε πρώτα απ’ όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Στη συνέχεια θα εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες» επανέλαβε ο κ. Κικίλιας.

Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών

«Από αύριο το πρωί το υπ. Υγείας από τις 09.00 ως τις 16.00 θα επικοινωνήσει διαδοχικά με τηλεδιάσκεψη με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας» συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας προαναγγέλλοντας την εθελοντική συγκατάθεση των υγειονομικών για τον εμβολιασμό τους.

«Ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν. Όταν μιλάμε για υγειονομικούς μιλάμε για όλο το προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες» ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών» συνέχισε.

Δημήτρης Φιλίππου: «Τα εμβόλια είναι προ των θυρών»

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Φιλίππου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εμβόλιο, το οποίο όπως τόνισε είναι προ των θυρών.

Ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι ο «Οργανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να διεξαγάγει και να παρακολουθήσει, αλλά και να διασφαλίσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, που θα γίνει βάσει σχεδίου».

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και τάξη, υποστηρίζοντας ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Επίσης είπε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα είναι αυτός που θα αναλάβει να καταγραφούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Σε όλη την πορεία της πανδημίας φροντίσαμε να έχουμε διαθέσιμα, άμεσα και ταχύτατα όσα φαρμακευτικά σκευάσματα, ήταν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της νόσου», όπως τόνισε, ενώ αναφερόμενος στη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα   

Ο κ. Φιλίππου στη συνέχεια αναφερόμενος στην Κίτρινη Κάρτα, είπε μεταξύ άλλων: «Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός θα γίνει βάση σχεδίου, που σημαίνει ότι θα τηρηθούν όλα τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός, ωστόσο υπάρχει το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Η λεγόμενη Κίτρινη Κάρτα. Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα παρακολουθείται η πορεία του και έτσι διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα του. Γίνεται καταγραφή ή περιγραφή κάποιων ανεπιθύμητων ενεργειών. Έχει ληφθεί κάθε μέριμνα για να διασφαλιστεί η επικοινωνία όσων εμβολιάστηκαν με τον ΕΟΦ».

Αναφερόμενος στα μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Φιλίππου τόνισε πως: «Καταφέραμε και είμαστε από τις πρώτες χώρες που τα φέραμε στη χώρα. Ακούγονται διάφορα. Τα αντισώματα θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. Η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και επικοινωνία προκειμένου να γίνουν ταχύτητα όλες οι διεργασίες που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία τους στη χώρα μας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News