Ελλάδα

Προσαγωγές έξω από το Μέγαρο Μαξίμου - Διαμαρτυρία από εργαζόμενους στην εστίαση

Άμεση επέμβαση της αστυνομίας

Τρεις εργαζόμενοι στην εστίαση συνελήφθησαν λίγο μετά τις 9.00 έξω από το Μέγαρο Μαξίμου γιατί άνοιξαν πανό που αναφέρεται στα προβλήματα του κλάδου λόγω lockdown.

Οι εργαζόμενοι, φορώντας μάσκες και έχοντας στείλει μηνύματα για την έξοδό τους, κατέβηκαν την Ηρώδου Αττικού και έφτασαν απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου όπου άνοιξαν το πανό.

Οι αστυνομικοί επενέβησαν αμέσως και τους προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος και λίγη ώρα μετά αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να τους επιβληθεί κάτι, καθώς δεν προέβησαν σε κάποια παράβαση, ενώ τήρησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον covid-19.

ΓΣΕΕ: οι παραλείψεις και τα λάθη δεν κρύβονται πίσω απο προσαγωγές πεινασμένων εργαζομένων και συνδικαλιστών

Η ΓΣΕΕ μέσω ανακοίνωσή της  καταγγέλλει ως απαράδεκτη και αντιδημοκρατική τη σημερινή προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, καθώς επίσης και του Γενικού Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, επειδή προχώρησαν σε μία συμβολική διαμαρτυρία, με σύνθημα #ΠΕΙΝΑΜΕ, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό έχουν βιώσει κατά κόρον τα τραγικά -και στην αγορά εργασίας- αποτελέσματα της πανδημίας και σήμερα οι τρεις συνδικαλιστές προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχοντας μαζί τους νόμιμη άδεια μετακίνησης ως εκλεγμένα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του ΕΚΑ. Μία Ομοσπονδία, η οποία, σεβόμενη τα περιοριστικά μέτρα λόγω covid, ανέστειλε την 24ωρη απεργία που είχε αποφασίσει για τις 10 Νοεμβρίου και την απεργιακή της συγκέντρωση.

Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, όπως και οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούν, ενδιαφέρονται για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και θέλουν να τελειώσει εδώ και τώρα αυτός εφιάλτης για να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Γι' αυτό, αντί των χιλιάδων μελών τους που πεινάνε λόγω πανδημίας, στο δρόμο σήμερα απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκαν μόνο τρεις συνδικαλιστές για να αναρτήσουν ένα πανό. Μάλλον παίζει ρόλο ο τόπος για να χαρακτηριστεί μία μετακίνηση άσκοπη ή παράνομη.

Αφού η κυβέρνηση ενδιαφέρεται τόσο για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, να φροντίσει άμεσα να τερματίσει τις παράνομες μετακινήσεις τους χώρους εργασίας, με τις ψευδείς βεβαιώσεις αδήλωτων και σε αναστολή εργαζομένων ή δηλωμένων με τηλεργασία. Να κλείσει κάθε "παράθυρο" νομικό που επιτρέπει να δηλώνονται οι αναστολές των εργαζομένων στο τέλος κάθε μήνα και όχι, όπως είναι το σωστό, στην έναρξη της αναστολής εργασίας. Να λάβει εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, αλλά και όλων των εργαζομένων σε εποχικά επαγγέλματα, σύμφωνα με τη διάταξη νόμου που απέστειλε η ΓΣΕΕ στους αρμόδιους Υπουργούς.

Οι παραλείψεις και τα λάθη δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την τακτική των προσαγωγών πεινασμένων εργαζομένων και συνδικαλιστών. Τα συνδικάτα έχουν φωνή και έχουν δείξει διαχρονικά την αγωνιστικότητα τους αλλά και την υπευθυνότητα τους».

Σωκράτης Βαρδάκης: «Πεινάμε έγραφε το πανό και τους συνέλαβαν!»

Για το πρωινό περιστατικό της προσαγωγής τριών εκλεγμένων εκπροσώπων εργαζομένων, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Κύριε Χρυσοχοϊδη αν νομίζετε ότι θα κρύψετε την ανικανότητα, και την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας με καταστολή, είστε βαθιά νυχτωμένος.

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας τόλμησαν να μεταφέρουν την κραυγή αγωνίας χιλιάδων εργαζομένων που θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα στήριξης συνελήφθησαν και προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος.

Τρεις εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κλάδου εστίασης σήκωσαν πανό απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου, ενημερώνοντας τις αρχές ότι θα έμεναν για δέκα λεπτά. Με μία συμβολική κίνηση εξέφρασαν την αγωνία των εργαζομένων που εκπροσωπούν και συνελήφθησαν, αν και όπως οι ίδιοι είπαν, τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του lock down και είχαν άδειες μετακίνησης, που αρνήθηκαν να δουν οι αρχές.

Κύριε Μητσοτάκη είναι οι εργαζόμενοι που μας λέγατε χθες από το βήμα της βουλής ότι τρώνε με χρυσά κουτάλια».

Ανακοίνωση από Το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού  Ηρακλείου

Το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού  Ηρακλείου καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη σημερινή προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, καθώς επίσης και του Γενικού Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, επειδή προχώρησαν σε μία συμβολική διαμαρτυρία, με σύνθημα #ΠΕΙΝΑΜΕ, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό έχουν βιώσει  τα τραγικά  αποτελέσματα της πανδημίας. Σήμερα οι τρεις συνδικαλιστές προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχοντας μαζί τους νόμιμη άδεια μετακίνησης ως εκλεγμένα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του ΕΚΑ.

Σήμερα, απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκαν μόνο τρεις συνδικαλιστές για να αναρτήσουν ένα πανό. Τα συνδικάτα έχουν φωνή και έχουν δείξει διαχρονικά την αγωνιστικότητα τους αλλά και την υπευθυνότητα τους αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις τους για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία, που είχαν προγραμματιστεί για τις δέκα Νοεμβρίου. Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεχθεί όλα τα δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων. Τέλος, τασσόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων εκφράζοντας τη στήριξή μας στις αποφάσεις και τις κινητοποιήσεις του παρόντος και του μέλλοντος για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο μας.

 Ανακοίνωση από την ΟΣΕΤΕ

«Η ΟΣΕΤΕΕ καταδικάζει απερίφραστα την σύλληψη του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό συν. Γιώργου Χότζογλου, του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό συν. Παναγιώτη Κούκου και του Γενικού Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας συν. Κώστα Κουλούρη σε αγωνιστική τους κινητοποίηση. Η σύλληψη έγινε πάρα την υποδειγματική τήρηση του νόμου και των μέτρων (3 άτομα κλπ).

 

Η συνεχιζόμενη επίθεση της Κυβέρνησης απέναντι σε κάθε εργατικό δικαίωμα είναι απαράδεκτη και μας επιστρέφει σε αλήστου μνήμης εποχές. Η εργαλειοποίηση του κορονοϊού μετά την αποτυχημένη υγειονομική και οικονομική διαχείριση, δεν έχει όρια. Η ποινικοποίηση θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων όπως η απεργία και το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις βρίσκει όλη την κοινωνία απέναντι.

 

Ο κλάδος του Τουρισμού Επισιτισμού χτυπήθηκε όσο κανένας άλλος μέσα στην πανδημία. Με τα ελάχιστα μέτρα στήριξης, ολόκληρες γεωγραφικές περιφέρειες οδηγήθηκαν στην φτωχοποίηση και οι εργαζόμενοι- άνεργοι στην απόγνωση.

 Καταδικάζουμε τις συλλήψεις και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του επισιτισμού, τουρισμού και στην ηγεσία τους».

Ανακοίνωση από Ε.Κ.Η

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καταδικάζει την απαράδεκτη αντιδημοκρατική σύλληψη του Προέδρου  και του Γραμματέα της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Εργαζομένων Επισιτισμού –Τουρισμού καθώς επίσης και του Γραμματέα του Ε.Κ.Α ,των τριών συναδέλφων μας, οι οποίοι τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαμαρτυρήθηκαν νόμιμα  έξω από το Μαξίμου για την δραματική κατάσταση των εργαζομένων του κλάδου του Τουρισμού.

Το Ε.Κ.Η καλεί την Κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε   συλλήψεις  συνδικαλιστών , να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης της Απασχόλησης .

Σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων νομού Ηρακλείου :  Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να διεκδικούμε το δίκιο μας.

 Αναλυτικά όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Στους δρόμους και όπου  χρειαστεί…..

Σήμερα πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου από το προεδρείο της ομοσπονδίας μας για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας σχετικά με τον κλάδο μας.  

 Έχοντας πολλές φορές δηλώσει ότι σεβόμαστε τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της πανδημίας και να μην θεωρηθεί ως αδυναμία, επαναλαμβάνουμε ότι όταν τελειώσει η καραντίνα, θα μετρηθούμε στους δρόμους και όπου αλλού χρειαστεί!

Κατ’ επιλογή μας στέλνουμε το μήνυμα μας με τρείς εκπροσώπους και όχι με κινητοποίηση  αποφεύγοντας τουλάχιστον για τώρα χιλιάδες  διαμαρτυρόμενους ανθρώπους στους δρόμους λόγω πανδημίας.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση για τις απαράδεκτες προσαγωγές που προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία σε εκλεγμένα μέλη της ομοσπονδίας μας, του κλάδου τουρισμού και  εστίασης. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να διεκδικούμε το δίκιο μας. Έχουμε έρθει στα όρια μας - ΠΕΙΝΑΜΕ  - Και η πείνα σκοτώνει όπως και ο κορωνoϊός

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου σε ετοιμότητα».   

Με πληροφορίες από ΑΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια