Γιορτές… με το μέτρο οι φετινές - Πως θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Ελλάδα
Γιορτές… με το μέτρο οι φετινές - Πως θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα άτομα επιτρέπονται στις εκκλησίες

Διαφορετικά από κάθε άλλα θα είναι τα Χριστούγεννα αυτά για τους Κρητικούς, αλλά και για όλους τους Έλληνες, που λόγω κορωνοϊού καλούνται να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα. Χθες, συγκεκριμένα, δόθηκε στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα εντός των εορτών.

Εκεί βρίσκονται και οι προβλέψεις για το θέμα του εκκλησιασμού, αλλά και το πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα, τα οποία επίσης θα είναι πρωτόγνωρα για όλους μας. Σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην κυβέρνηση για τα ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24 και 25/12/2020 και 1/1/2021, επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από δύο οικογένειες.

Οι ιεροί ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς τόσο για προσκύνηση και κατ’ ιδίαν προσευχή, όσο και για προσέλευση κατά τις κύριες Θείες Λειτουργίες των τριών μεγάλων εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Περιτομή τού Χριστού, Θεοφάνια), τηρουμένων των προβλεπόμενων αποστάσεων και μέτρων αποφυγής του συνωστισμού. Προβλέπεται ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς. Για τα Θεοφάνια απαγορεύεται η τέλεση υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπονται μόνο εντός των ιερών ναών.

Η Ιερά Σύνοδος έστειλε εγκύκλιο προς τις Μητροπόλεις, μέσω της οποίας παρέχονται ακριβείς οδηγίες, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υπό αυστηρούς περιορισμούς λειτουργία των ιερών ναών κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο. Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αφήνονται αιχμές για κάποια από τα μέτρα που είχαν ληφθεί την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο, την ώρα που λοιμωξιολόγοι άναψαν το “πράσινο φως” για μια ακόμη λειτουργία - την Πρωτοχρονιά - με συγκεκριμένο αριθμό πιστών για τους ναούς και τις μητροπόλεις, 3 δικηγόροι προσφεύγουν στο ΣτΕ, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η ΚΥΑ που προβλέπει λειτουργίες μόνο με ιερείς (σ.σ. από τις 13/12 έως τις 7/1).

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, δε θα αλλάξει τίποτα στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Για τα σούπερ-μάρκετ τώρα, δίνεται η δυνατότητα να έχουν διευρυμένο ωράριο τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα μπορούν να λειτουργήσουν με προαιρετικό ωράριο από 7 το πρωί έως 9 το βράδυ.

Μανικιούρ-πεντικιούρ

Χθες πάντως, “πρεμιέρα” επαναλειτουργίας με νέους κανόνες, είχαμε για τα κέντρα περιποίησης νυχιών και τις υπηρεσίες ποδολογίας, που σήκωσαν τα ρολά τους από τις 7 το πρωί. Όπως ανακοινώθηκε, μετά τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα βιβλιοπωλεία και τα ΚΤΕΟ, από χθες λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και οι επιχειρήσεις μανικιούρ-πεντικιούρ. Βασικός κανόνας λειτουργίας τους είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες και ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ.

Στους ειδικούς όρους λειτουργίας για τις υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ και για τις υπηρεσίες ποδολογίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συγκαταλέγονται τα εξής:

α) Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

β) Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

γ) Η απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας θα πρέπει να είναι τα 2 μέτρα, ενώ υποχρεωτική είναι η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

δ) Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες, ενώ επίσης υποχρεωτική είναι η χρήση γαντιών μιας χρήσης από το προσωπικό εργασίας.

ε) Οι επιχειρήσεις με χώρους έως 100 τ.μ. θα εξυπηρετούν μέχρι 4 πελάτες και για χώρους πάνω από 100 τ.μ. θα μπορεί να προστίθεται ένας πελάτης ανά 15 τ.μ.

“Μάχη” για το κούρεμα

Μετά από 6 εβδομάδες κλεισίματος, και δεύτερη μέρα ανοιχτά χθες, τα κομμωτήρια και τα κουρεία δέχονταν το ένα ραντεβού μετά το άλλο, με τους πελάτες να δίνουν τη δική τους “μάχη” για το κλείσιμο ραντεβού, καθώς οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες...

Τα τηλέφωνα χτυπούσαν και χθες ασταμάτητα, ενώ τα ψαλίδια και τα πιστολάκια “πήραν φωτιά” από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οπότε και δόθηκε το “ΟΚ” για την επαναλειτουργία τους.

Για τα ραντεβού επικρατεί... πανικός, καθώς οι πελάτες περίμεναν πώς και πώς το άνοιγμα των κομμωτηρίων για τον καλλωπισμό τους. Τα περισσότερα ραντεβού αφορούν βαφές και κουρέματα, ενώ λιγότερο τα χτενίσματα, με τους πελάτες να αποχωρούν ανανεωμένοι και με ανεβασμένη διάθεση από τα κομμωτήρια.  

«Ανοίξτε τα μικρά καταστήματα με ραντεβού»

Κραυγή αγωνίας για το πλήγμα στην αγορά εκφράζουν με επιστολή που εστάλη στον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων. Ταυτόχρονα, δηλώνουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους εμπόρους καταστηματάρχες του τόπου.

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και ιδιαίτερα τα εμπορικά καταστήματα, μετά από τόσους μήνες οικονομικού μαρασμού, βρίσκονται σε οριακό σημείο επιβίωσης. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναμένονταν από τον εμπορικό κόσμο με την ελπίδα μιας μικρής ανάκαμψης μετά το δεύτερο lockdown, αφού ως γνωστόν την περίοδο αυτή οι πωλήσεις αποτελούν το 30% του ετήσιου τζίρου τους.

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, σας καλούμε την ύστατη στιγμή όπως δώσετε τη δυνατότητα στους συναδέλφους των μικρών και πολύ μικρών καταστημάτων να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους με προκαθορισμένα ραντεβού και τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού».

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News