Εμβόλιο Pfizer-BioNTech: Στις 21 Δεκεμβρίου αποφασίζει o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ελλάδα
Εμβόλιο Pfizer-BioNTech: Στις 21 Δεκεμβρίου αποφασίζει o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα συνεδριάσει για την έγκριση ή μη του εμβολίου

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεδριάσει επίσημα στις 21 Δεκεμβρίου σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία έκανε γνωστό πως υπολόγιζε στην έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 για την Ευρωπαϊκή Ενωση «πριν από τα Χριστούγεννα», όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, προτού η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναφερθεί επίσημα για την συνεδρίαση που θα κρίνει την έγκριση ή μη του εμβολίου.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ο Καναδάς, έχουν ξεκινήσει ήδη τους εμβολιασμούς τις τελευταίες ημέρες, μετά το πράσινο φως των ρυθμιστικών τους αρχών.

ΕΕ-Εμβόλιο: Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου από την Κομισιόν

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορέσουν να αρχίσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους εντός του 2020, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επίσπευσε για την 21η Δεκεμβρίου την συνεδρίασή του για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την 21η Δεκεμβρίου, μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020.

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Μετά την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς αμέσως μετά την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας ότι «έλαβε επιπλέον στοιχεία» για το θέμα.

ΗΠΑ: Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να οδεύει προς την έγκρισή του από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, το εμβόλιο μιας ακόμη εταιρείας, της Moderna, φαίνεται να οδεύει προς την έγκρισή του από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα καθώς τα αρμόδια στελέχη του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA) δεν διατύπωσαν σημαντικές νέες ανησυχίες για αυτό σε έγγραφα που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Οι αξιολογητές του FDA ανέφεραν ότι το εμβόλιο δυο δόσεων της Moderna είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 και δεν επεσήμαναν συγκεκριμένα θέματα ασφάλειας στη χρήση του εμβολίου από ενήλικους άνω των 18 ετών.

Τα σχόλια διατυπώνονται σε έγγραφα που συντάχθηκαν για τη συνεδρίαση ανεξάρτητων ειδικών την Πέμπτη, οι οποίοι θα συζητήσουν εάν θα επικυρώσουν την εξουσιοδότηση επείγουσας χρήσης (EUA) για το εμβόλιο της Moderna.

Το εμβόλιο της Moderna είναι το δεύτερο που αξιολογεί ο FDA, μετά από αυτό των Pfizer και BioNTech, για το οποίο δόθηκε εξουσιοδότηση επείγουσας χρήσης την περασμένη εβδομάδα.

Τα νοσοκομεία άρχισαν να χρησιμοποιούν τα εμβόλια της Pfizer τη Δευτέρα και οι ΗΠΑ βασίζονται στο εμβόλιο της Moderna προκειμένου να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την ανοσοποίηση 20 εκατ. ανθρώπων αυτόν τον μήνα.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News