ΜέΡΑ25: Πρόταση για την προστασία των πολιτών από την πανδημία

Ελλάδα
ΜέΡΑ25: Πρόταση για την προστασία των πολιτών από την πανδημία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και την ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί των κρατικών εργαλείων

Την κατάθεση πρότασης επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021, καθώς και πρότασης νόμου θεσμικών τομών για την ουσιαστική προστασία των πολιτών από την πανδημία και για την ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί των κρατικών εργαλείων, προανήγγειλε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25.

Η πρόταση αναμένεται να περιγραφεί από τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη στην αυριανή ομιλία του στη Βουλή και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποτελεί προϊόν οκτάμηνης διαβούλευσης με πολίτες, φορείς και επιστημονικές εταιρείες, που "θα βοηθήσει στην ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί των εργαλείων, χωρίς τα οποία, κανένα κράτος δεν μπορεί να προστατεύει τους πολίτες του".

Στην πρόταση του ΜέΡΑ25 σημειώνονται τα εξής: "Σήμερα, μετά από μια δεκαετία από τότε που η Ελλάδα έπαψε να είναι κυρίαρχη χώρα, οι δανειστές, μέσω της τρόικας, συνεχίζουν να ελέγχουν πλήρως την φορολογική πολιτική (π.χ. ΦΠΑ, προπληρωμές, φόρο επιχειρήσεων), τις φορολογικές αρχές (ΑΑΔΕ), τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ), την εκποίηση των κόκκινων δανείων στα ταμεία που καθιστούν αδύνατη την προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων (ΗΡΑΚΛΗΣ), και βέβαια το Υπερταμείο της τρόικας που απαγορεύει στο Ελληνικό Δημόσιο την αξιοποίηση, υπέρ της ελληνικής κοινωνίας, τόσο της δημόσιας περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και των τραπεζικών μετοχών που βρίσκονται στην κυριότητα του κράτους (ΤΧΣ)".

Η νομοθέτηση της πρότασης νόμου του ΜέΡΑ25, "θα ανατρέψει την υφεσιακή δυναμική της φορολογικής πολιτικής και, εξ ίσου σημαντικό, θα αντικαταστήσει την θεσμική αρχιτεκτονική της υποτέλειας στην τρόικα, ανακτώντας και δημιουργώντας θεσμούς προστασίας των πολιτών από την επιδεινούμενη κρίση ύφεσης-χρέους".

Στόχος του προτεινόμενου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, είναι η προστασία των πολιτών από την αλυσιδωτή και αυτο-τροφοδοτούμενη χρεοκοπία, καθώς και η ανάταξη της βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των οργανισμών του.

Επιπλέον, μια κοινωνία που αντιμετωπίζει την υγειονομική πανδημία με Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρακωμένο από δεκαετείς περικοπές και μνημονιακό κανιβαλισμό, έχει υποχρέωση να ενδυναμώσει τα αντισώματά της στην ασθένεια και την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και εξοπλισμού, μέσω ελάχιστης επένδυσης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News