Βάνα Παπαευαγγέλου: «Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός» - Πόσο εύκολα γίνεται η διασπορά του ιού

Ελλάδα
Βάνα Παπαευαγγέλου: «Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός» - Πόσο εύκολα γίνεται η διασπορά του ιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκούν οκτώ μόνο λεπτά για να γίνει διασπορά σε ένα σπίτι και να μολυνθούν είκοσι άτομα, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως ανέφερε «έχουμε πλέον εμφανή μείωση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και βλέπουμε και μια αρχική σταθεροποίησή στους νέους διασωληνωμένους και τους θανάτους», τονίζοντας την ανάγκη «να καθορίσουμε τη "φούσκα" μας», τις ημέρες που έρχονται.

Η κ. Παπαευαγγέλου ζήτησε να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ημέρες και να γιορτάσουμε με σύνεση, τονίζοντας ότι κάθε οικογένεια θα πρέπει να καθορίσει τον στενό κύκλο συγγενών και φίλων με τους οποίους θα περάσει τις γιορτές, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα τις ημέρες που έρχονται για να αποφύγουμε την διασπορά του ιού».

Όπως είπε πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, ενώ έδειξε πώς μπορεί να γίνει διασπορά στην κοινότητα μόνον από ένα άτομο. Όπως τόνισε «αρκούν  μόνον οκτώ λεπτά για να γίνει διασπορά σε ένα σπίτι και να μολυνθούν είκοσι άτομα σε ένα σπίτι 150 τετραγωνικών μέτρων».

Τονίζοντας χαρακτηριστικά, για άλλη μία φορά: «Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να πετύχουμε τον σκοπό μας: Χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, καθαρισμό των χεριών, αλλά να αποφύγουμε και τον συγχρωτισμό».

Επίσης όπως είπε, μεταξύ άλλων, σημαντικό είναι, εκτός από την τήρηση των μέτρων και ο καλός αερισμός των χώρων, ενώ αναφερόμενη στα νέα κρούσματα ανακοίνωσε ότι είναι 639 το τελευταίο 24ωρο, οι νέοι καταγεγραμμένοι θάνατοι 62, ενώ 588 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για το εμβόλιο τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός στη χώρα μας δε θα είναι υποχρεωτικός, ενώ επικεντρώθηκε κυρίως στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, τονίζοντας ότι η τρίτη ηλικία είναι και η πιο ευάλωτη.

Για τον εμβολιασμό

Ειδικότερα, η κ. Παπαευαγγέλου επέλεξε να εστιάσει «στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, οι οποίες και θα έχουν προτεραιότητα» και συγκεκριμένα «για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ειδικούς πληθυσμούς των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας αλλά και των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα», οι οποίοι «το χρειάζονται περισσότερο από όλους και επειγόντως».

«Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας, του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερες από 18.500 άτομα» ενώ άλλοι τόσα άτομα έλαβαν το εικονικό εμβόλιο, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών με ένα έτος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν υποκείμενο νόσημα.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%, πολύ υψηλότερα από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Έχουν ακουστεί πολλά για τις παρενέργειες» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι «η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος» στο σημείο της ένεσης στο χέρι. Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν το αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο και σπανιότερα πυρετό.

«Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή οι χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη»

Για την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρθηκε αρχικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι οι ενεργές λοιμώξεις φτάνουν τα 20 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Τα ενεργά κρούσματα στην Ευρώπη, όπως είπε σημειώνουν σταθεροποίηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ η Γαλλία παραμένει σταθεροποιημένη, όπως τόνισε επίσης στη Γερμανία παρατηρήθηκε ενίσχυση, ενώ τα επίπεδα των θανάτων, όπως είπε χαρακτηριστικά παρουσιάζουν αυξητική πορεία και για το λόγο αυτό αυστηροποιήθηκαν οι συνθήκες Lockdown.

Αναφερόμενος στη χώρα μας τόνισε ότι «στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων ακολουθήθηκε και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα», ενώ τόνισε ότι υπάρχει μία ελαφρά «υποχώρηση στο σύστημα υγείας».

Ωστόσο όπως είπε «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη».

Ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε και εκείνος με τη σειρά του στον κίνδυνο που ελλοχεύει από τον συγχρωτισμό τις επόμενες ημέρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να τονίσω τον μεγάλο κίνδυνο και το μεγάλο στοίχημα: Καλό θα είναι να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά για να αποφύγουμε τη μετάδοση».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News