Υπόθεση κατασκοπίας στη Ρόδο: Ο Έλληνας μάγειρας είχε εντολή να κρυφακούει στρατιωτικούς

Ελλάδα
Υπόθεση κατασκοπίας στη Ρόδο: Ο Έλληνας μάγειρας είχε εντολή να κρυφακούει στρατιωτικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχείς οι αποκαλύψεις για μια υπόθεση θρίλερ με τους δύο Έλληνες που κατηγορούνται για κατασκοπεία σε Ρόδο & Καστελόριζο

Οι προσεκτικοί διάλογοι των δυο Ελλήνων που κατηγορούνται για κατασκοπεία και έδιναν συνήθως ραντεβού στο ενυδρείο της Ρόδου. Ο 35χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου που ήταν χρόνια στο «στόχαστρο» της ΕΥΠ, είχε ζητήσει από τον 54χρονο μάγειρα να κρυφακούει στρατιώτες.

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για την υπόθεση θρίλερ με τους δυο Έλληνες που κατηγορούνται για κατασκοπεία σε Ρόδο και Καστελόριζο. Μια υπόθεση που όσο ξετυλίγεται, τόσο βάζει φαινομενικά άσχετα δεδομένα στη θέση τους.

Ένα από τα ενδεχόμενα που ερευνούν οι ελληνικές αρχές είναι ο 54χρονος μάγειρας που δούλευε στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο να είχε βγάλει τη φωτογραφία που έδειχνε Έλληνες εθνοφύλακες να κατεβαίνουν από πλοίο στο Καστελόριζο. Μια φωτογραφία που είχε φτάσει έως το… Γαλλικό Πρακτορείο και είχε γίνει… μπαϊράκι στα τουρκικά ΜΜΕ (αφού πρώτα δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο CNBC), με τους Τούρκους να υποστηρίζουν πως ήταν Έλληνες στρατιώτες και πως η Ελλάδα παραβίαζε τη συνθήκη του Παρισιού το 1947 για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, την οποία ΔΕΝ έχει υπογράψει η Τουρκία.

Η «εντολή» του 35χρονου γενικού γραμματέα του τουρκικού προξενείου στον 54χρονο μάγειρα ήταν να κρυφακούει στρατιωτικούς που ταξίδευαν με το πλοίο στο οποίο δούλευε, να βγάζει φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή το περασμένο καλοκαίρι όταν η ένταση με την Τουρκία χτυπούσε κόκκινο, να τον ενημερώνει για τους αριθμούς τους, να τον ενημερώνει για τις αλλαγές φρουράς, να φωτογραφίζει οχυρωματικά έργα.

Στις επικοινωνίες τους, οι δυο Έλληνες μουσουλμάνοι ήταν πολύ προσεκτικοί. Δεν αποκάλυπταν το παραμικρό. Ρωτούσαν ο ένας τον άλλο «πότε φτάνεις» και έδιναν ραντεβού στο «γνωστό σημείο», το οποίο ήταν το ενυδρείο στη Ρόδο και συγκεκριμένα η καφετέριά του. Και εκεί ο 54χρονος έδινε στον 35χρονο το φωτογραφικό υλικό.

Οικονομικά ανταλλάγματα, όπως έχει υποστηρίξει στην απολογία του ο 54χρονος, δεν υπήρχε. Ο 35χρονος τον είχε στρατολογήσει πείθοντάς τον να τον βοηθήσει για τη «μητέρα πατρίδα», δηλαδή την Τουρκία. Και στην ομολογία του, ο 54χρονος αυτό φέρεται να έχει πει: «το έκανα για την πατρίδα».

Οκτώ χρόνια τον παρακολουθούσαν

Ο 35χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου ήταν εδώ και  οκτώ χρόνια στο στόχαστρο της ΕΥΠ. Τον παρακολουθούσαν οι ελληνικές υπηρεσίες απ’ όταν στη Θράκη ακόμα. Δεν είχε δε κρύψει ποτέ τα “όνειρά” του για την “Ανεξάρτητη Δυτική Θράκη” και μάλιστα έκανε σχετικές αναρτήσεις στο Facebook.

Από τις έρευνες που έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει ότι ο 35χρονος ταξίδευε συχνά στην Κωνσταντινούπολη και εκεί είχε επαφές και ανέπτυξε σχέσεις με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο τουρκικό προξενείο στη Ρόδο είχε προσληφθεί γιατί ο Τούρκος πρόξενος δεν ήξερε ελληνικά. Αρχικά ανέλαβε χρέη διερμηνέα, γρήγορα όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τις έρευνες, έγινε ουσιαστικά το «δεξί χέρι» του προξένου και ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα.

Συνόδευε, μάλιστα, τον Τούρκο πρόξενο σε όλες τις εκδηλώσεις.

Ο 35χρονος είχε στρατολογήσει τον 54χρονο και οι δυο τους είχαν μπει στο στόχαστρο των ερευνών από το περασμένο Αύγουστο, λίγο πριν στο Καστελόριζο πάει για επίσκεψη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρούλου.

Από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια και των δυο κατηγορούμενων, όπως έγραψε νωρίτερα το newsit.gr, έχουν βρεθεί υπολογιστές, κινητά και τέσσερα κλειδωμένα usb που έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να αποκαλύψουν και νέα στοιχεία.

Στο σπίτι του 35χρονου μάλιστα εκτός από τέσσερις υπολογιστές βρέθηκαν και οκτώ τηλέφωνα, κάποια από τα οποία πάντως δεν είναι λειτουργικά.

 Πηγή: newsit.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News