Ελλάδα

Υπόθεση κατασκοπίας στη Ρόδο: «Το έκανα για την πατρίδα μου», είπε ο μάγειρας

Τους παρακολουθούσαν από τον Αύγουστο

Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λαπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης

Στο στόχαστρο των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας είχαν τεθεί από το καλοκαίρι τα δύο άτομα που βρίσκονται στη Ρόδο και σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπεία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου.

Πρόκειται για δύο άτομα -ο ένας είναι υπάλληλος του Τουρκικού Προξενείου που εδρεύει στη Ρόδο και ο δεύτερος, μάγειρας που εργαζόταν σε πλοίο το οποίο εκτελεί δρομολόγια Ρόδος-Καστελόριζο. Και οι δύο κατάγονται από την Κομοτηνή.

«Δεν το έκανα για τα χρήματα»

«Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου» δήλωσε, εννοώντας την Τουρκία, ο 56χρονος μάγειρας πλοίου που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Καστελόριζο.

Την ίδια στιγμή, ο 36χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου, που φέρεται να είναι το άτομο που είχε στρατολογήσει τον μάγειρα, ζήτησε και προθεσμία πέντε ημερών προκειμένου να απολογηθεί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η ΕΥΠ είχε την πληροφορία ότι υπάλληλος που εργάζεται στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο στρατολογεί άτομα για να συγκεντρώνει πληροφορίες για ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα της Ελλάδας. Η ΕΥΠ διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν άνδρα 35 ετών, μουσουλμάνο από τη Ροδόπη που εδώ και αρκετά χρόνια ζει και εργάζεται στη Ρόδο.

Το άτομο αυτό φαίνεται να στρατολόγησε έναν 56χρονο, ο οποίος εργάζεται ως μάγειρας σε ένα από τα πλοία που κάνουν το δρομολόγιο Ρόδος- Κως - Καστελόριζο, επίσης μουσουλμάνος από τη Ροδόπη και του είπε να του δίνει οποιαδήποτε πληροφορία στρατιωτικής φύσεων. Τα ραντεβού των δύο αντρών δίνονταν σε καφενεία στη Ρόδο, ενώ όπως φαίνεται από την έρευνα της ΕΥΠ, ο 56χρονος έστελνε και φωτογραφίες από τα στρατιωτικά πλοία της Ελλάδας τα οποία είχαν αναπτυχθεί το καλοκαίρι στο Καστελόριζο αλλά ακόμη και τι ώρα άλλαζε η φρουρά.

Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λαπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης.

Τους παρακολουθούσαν από τον Αύγουστο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ΕΥΠ άρχισε να ασχολείται συστηματικά μαζί τους από τον περασμένο Αύγουστο, λίγο πριν από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί. Μάλιστα, κατά την επίσκεψη της Προέδρου, ο μάγειρας, το πλοίο στο οποίο δούλευε, είχε διανυκτερεύσει στο νησί, φέρεται να φωτογράφισε τα πάντα! Ο μάγειρας φέρεται να φωτογράφιζε πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή του Καστελορίζου καθώς και στρατιωτικές θέσεις και να έδινε το υλικό και τις πληροφορίες στον υπάλληλο του Προξενείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, ο μάγειρας έχει περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο δράσης του και τη συνεργασία που είχε με τον υπάλληλο του Προξενείου. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές ασφάλειας της χώρας και είχε φθάσει στη Βουλή η δραστηριότητα του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Ρόδου. Μέσα από τη σελίδα του στο facebook προωθούσε τα σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού. Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο με τίτλο ««Πρωτοφανής φανατισμός από υπάλληλο του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο». Είχε απάντησε ο τότε υφυπουργός Νίκος Τόσκας οποίος είχε επισημάνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πράττουν τα δέοντα. Να σημειωθεί οτι σύμφωνα με πληροφορίες τις ΕΡΤ Ρόδου ο εν λόγω υπάλληλος ζει στο νησί αρκετά χρόνια.

Σε βάρος και των δύο, όπως μεταδίδει το dikaiologitika.gr έχει σχηματιστεί δικογραφία και ο 35χρονος έχει λάβει προθεσμία να απολογηθεί στον ανακριτή ενώ ο 56χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια