Lockdown: Άνοιγμα με το.. σταγονόμετρο και μόνο με click away

Ελλάδα
Lockdown: Άνοιγμα με το.. σταγονόμετρο και μόνο με click away

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανοίγει αύριο και τι από Δευτέρα- Τι αλλάζει στις μετακινήσεις

Ο κύβος ερρίφθη...  Ανοίγουν τελικά μεθαύριο Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ, ενώ τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα εξυπηρετούν τους πελάτες με click away αγορές.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και όσων δε βρίσκονται σε αναστολή θα γίνει από αύριο Κυριακή, με τη διαδικασία click away.

Παράλληλα αλλάζει το ωράριο μετακινήσεων κατά μία επιπλέον ώρα.

 Οπότε η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τίθεται σε ισχύ από τις 10 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα συνεχίζεται η αποστολή SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2 στην αποστολή μηνύματος.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, αποφασίστηκε να είναι ανοιχτές μόνο Χριστούγεννα και Φώτα. Και αυτό την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι υψηλά, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδας, για τον λόγο αυτό και χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ειδικών, με τους θανάτους και τις διασωληνώσεις να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Η ενημέρωση για τα νέα μέτρα έγινε χθες, στις 11 το πρωί, από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πότε θα ανοίξουν οι επιμέρους τομείς δραστηριότητας - όπως κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία - και ο Άδωνις Γεωργιάδης εξειδίκευσε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι αγορές με παράδοση στο κατάστημα, αφού δηλαδή ο πελάτης έχει παραγγείλει και κατόπιν έχει κλείσει ραντεβού για την παραλαβή (click away), προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.

Προαιρετικό άνοιγμα την Κυριακή

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε προαιρετικό άνοιγμα των σούπερ-μάρκετ αύριο Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, με τα σούπερ-μάρκετ να μπορούν πλέον να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, καθώς άνοιξαν και τα εποχικά καταστήματα και δεν τίθεται πλέον θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, και με τον κ. Γεωργιάδη σε ερώτηση των δημοσιογράφων αναφορικά με το αν θα μπορούν να πωλούν παιχνίδια, να απαντά θετικά. Ωστόσο, εξακολουθούν να μην πωλούν συγκεκριμένα είδη, όπως βιβλία και ηλεκτρικά είδη.

Τα νέα μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση δεν ανοίγει το λιανεμπόριο στο σύνολό του, αλλά λαμβάνει ειδικά μέτρα, τόνισε πως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση κοινωνικών και εμπορικών δραστηριοτήτων», με τα νέα μέτρα να έχουν ως εξής:

  1. Διατήρηση αναστολής λειτουργίας λιανεμπορίου, ωστόσο από αύριο Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα λειτουργούν με το σύστημα του click away.
  2. Ξεκινά μεθαύριο Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου η λειτουργία κομμωτηρίων και κουρείων. Θα λειτουργούν από τις 7 πρωί έως τις 9 βράδυ, με ραντεβού.
  3. Ξεκινά τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου η λειτουργία 1.784 βιβλιοπωλείων, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.
  4. Λειτουργία εκκλησιών μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα - Δε θα γίνει αγιασμός υδάτων.
  5. Από αύριο Κυριακή 13 Δεκεμβρίου διευρύνεται η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων: Από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί (συνεχίζεται η αποστολή SMS).

Αυστηροί κανόνες

«Αναγκαστική η απόφασή μας για μη λειτουργία λιανεμπορίου. Καταλαβαίνουμε ότι η ζημιά είναι τεράστια. Ανοίγουμε βιβλιοπωλεία για πολιτιστικούς λόγους και από υπηρεσίες θα λειτουργούν μόνο κομμωτήρια και ΚΤΕΟ», είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «θα αποσύρουμε λειτουργία αν παρατηρηθεί συνωστισμός ή άσκοπες μετακινήσεις!», αναφέροντας τους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν σχετικά με το click away: «Ο πελάτης θα κάνει παραγγελία είτε μέσω eshop (και θα πληρώνει ηλεκτρονικά), είτε μέσω τηλεφώνου (σε αυτή την περίπτωση θα πληρώνει με pos έξω από κατάστημα). Για παραλαβή προϊόντος μέσω click away, στέλνουμε τον κωδικό 2. Επίσης, είναι απαραίτητο ο πελάτης να έχει μαζί του την (ηλεκτρονική) απόδειξη προαγοράς, καθώς και το SMS από το κατάστημα, με την ακριβή ώρα που πρέπει να παραλάβει το προϊόν που αγόρασε.

Η παραλαβή, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, θα πρέπει να γίνεται από ένα άτομο, ανεξαιρέτως, ενώ ουρές έξω από καταστήματα θα επιτρέπονται έως 9 άτομα και 2 μέτρα ο ένας από τον άλλο. SMS πάντως, με την ακριβή ώρα του ραντεβού, πρέπει να έχουν λάβει και όσοι επισκέπτονται το κομμωτήριο. Παράλληλα τόνισε πως τα πρόστιμα για τη μη τήρηση των μέτρων θα κυμαίνονται από 2.000-50.000 ευρώ και θα συνοδεύονται με αναστολή από 15 έως 90 ημέρες για επιχειρήσεις που βάζουν πελάτες μέσα στο κατάστημα. Ξεκαθάρισε δε πως mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτήρια δεν μπορούν να λειτουργούν την υπηρεσία του click away.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε - σε αρκετά σημεία της ομιλίας του - πως, αν οι παραπάνω κανόνες δεν τηρηθούν, το σύστημα του click away θα αποσυρθεί. Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Έκτακτη σύνοδος από την Εκκλησία της Κρήτης

Το άνοιγμα των εκκλησιών μόνο για δύο ημέρες, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες έως 9 πιστοί, ενώ για τους μητροπολιτικούς ναούς θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 25 πιστών. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι δε θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο την ημέρα των Θεοφανίων, προαναγγέλλοντας νέες ανακοινώσεις αναφορικά με τις γιορτές περί τα τέλη της επόμενης με αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Να σημειωθεί πως, μετά τη χθεσινή εξαγγελία των κυβερνητικών μέτρων για τη λειτουργία των ιερών ναών μέσα στην περίοδο του Αγίου δωδεκαημέρου, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης θα πραγματοποιήσει εκτάκτως συνοδική σύσκεψη την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις στον ιερό κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες και τον ευσεβή λαό της Εκκλησίας Κρήτης.

Φωτογραφία: INTIME

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News