Λεμόνια Τουρκίας σκέτο... δηλητήριο! - Μπλόκαραν παρτίδα τίγκα στα φυτοφάρμακα

Κρήτη
Λεμόνια Τουρκίας σκέτο... δηλητήριο! - Μπλόκαραν παρτίδα τίγκα στα φυτοφάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλη μια παρτίδα με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων μπλόκαραν οι Βούλγαροι και οι Κροάτες - Αθρόες οι εισαγωγές στην Ελλάδα

Την ώρα που τα προϊόντα αυτά έρχονται κατά μεγάλες ποσότητες και στην αγορά της χώρας μας, λεμόνια από την Τουρκία μπλοκάρουν Βούλγαροι και Κροάτες, λόγω αυξημένων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) καταγράφηκε, μεταξύ 2 και 4 Δεκεμβρίου, η απόρριψη τριών φορτίων λεμονιών από την Τουρκία, κατά την είσοδό τους στην Ε.Ε., λόγω υψηλής παρουσίας σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων!

Τα δύο φορτία δεσμεύτηκαν μετά από ελέγχους στα σύνορα της Βουλγαρίας και το τρίτο στα σύνορα της Κροατίας.

Όπως αναφέρει στην αγροτική ιστοσελίδα “ΑγροΤύπος” ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit - Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, «ο λόγος της απόρριψης των τριών φορτίων ήταν η παρουσία του φυτοφαρμάκου chlorpyrifos - methyl, σε αναλογία 0,11 mg/kg - ppm, όταν το όριο μέγιστου υπολείμματος (MRL) είναι 0,01 mg/kg».

Στο μεταξύ, είναι γνωστό και από άλλα ρεπορτάζ που έχουν γίνει από τη “Νέα Κρήτη” και άλλα ΜΜΕ στη χώρα μας, ότι οι εισαγωγές του τουρκικού λεμονιού στην Ελλάδα είναι αθρόες. Και όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, οι τιμές των τουρκικών λεμονιών σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα υψηλά κόστη της εγχώριας καλλιέργειας. Έτσι, έρχονται στην Ελλάδα και, επειδή είναι κατά πολύ φτηνότερα, εκτοπίζουν τα ελληνικής προέλευσης και εξόχως ποιοτικότερα και ασφαλέστερα, χωρίς καμία αμφιβολία, λεμόνια, κάτι βέβαια που συμβαίνει και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, που έρχονται από την Τουρκία και από άλλες, τρίτες χώρες.

«Επικίνδυνη η κατανάλωσή τους»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο γεωπόνος και πρώην διευθυντής της πάλαι ποτέ ΑΤΕ στο Ηράκλειο Κωστής Παπαδάκης, που έχει κάνει πολλές έρευνες γύρω από τα ζητήματα των φυτοφαρμάκων, τόνισε ότι τα προϊόντα της Τουρκίας έρχονται ουσιαστικά ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα, αφού μόνο ένα μικρό μέρος αυτών ελέγχεται λόγω του γεγονότος ότι οι έλεγχοι είναι αποκλειστικά και μόνο δειγματοληπτικοί.

«Είναι εντελώς αδιανόητο να φέρνουμε προϊόντα από την Τουρκία και από άλλες χώρες, αφού εμείς έχουμε πολύ καλύτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια και παραγωγή τους».

Ο γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης, εξάλλου, τονίζει πως «η Τουρκία ως χώρα είναι υποβαθμισμένη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα ακατάλληλα. Εκεί ο αγροτικός κόσμος είναι 50 χρόνια πίσω σε σχέση με τους δικούς μας αγρότες. Για να μην πω 100 χρόνια πίσω. Τα προϊόντα λοιπόν που παράγει είναι επικίνδυνα για κατανάλωση»...

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ...

«Θα μπορούσαμε να έχουμε αυτάρκεια»

Ο κ. Παπαδάκης συνεχίζει με το εξής συμπέρασμα: «Δεν κάνουμε εμείς εδώ σωστά τη δουλειά μας. Θα μπορούσαμε να έχουμε αυτάρκεια. Έχουμε καλύτερο κλίμα και θα μπορούσαμε να κάνουμε και εξαγωγές προϊόντων, καλύπτοντας και όλη τη Μεσόγειο. Δεν έχουμε καμία δικαιολογία να φέρνουμε προϊόντα από άλλες χώρες. Και ακόμα περισσότερο, δεν έχουμε καμία δικαιολογία να φέρνουμε εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα από μια χώρα σαν την Τουρκία, με όλα αυτά τα προβλήματα ως προς την ασφάλεια των προϊόντων αυτών για τους δικούς μας καταναλωτές».

Καταλήγοντας, ο γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης τονίζει πως, όταν λέμε ότι εξαρτιόμαστε από τα εισαγώμενα προϊόντα, δεν είναι κάτι που το λες «σχήμα λόγου. Είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει, αν κάνει μια βόλτα στα ράφια των μεγάλων καταστημάτων. Τα 6 στα 10 προϊόντα που θα δει είναι προϊόντα άλλων χωρών, ενώ θα μπορούσαμε να τα παράγουμε εμείς και ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News