Εκτίμηση Παπαευαγγέλου: «Χριστούγεννα με 300 διασωληνωμένους, βάση των τωρινών δεδομένων»

Ελλάδα
Εκτίμηση Παπαευαγγέλου: «Χριστούγεννα με 300 διασωληνωμένους, βάση των τωρινών δεδομένων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση επιτέλους των πιο σκληρών δεικτών της πανδημία»

Σταθεροποιήθηκαν οι δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ συνεχίζεται η μείωση των ημερήσιων λοιμώξεων, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την έναρξη της σημερινής ενημέρωσης για την πανδημία στη χώρα μας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση επιτέλους των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των ημερήσιων νέων διασωληνώσεων και των θανάτων».

«Ταυτόχρονα συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και έτσι πλέον ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών των νέων κρουσμάτων είναι 1.500 νέα κρούσματα την ημέρα ενώ αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, έχουμε περίπου γύρω στις 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα ενώ σας θυμίζω ότι πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 νέες εισαγωγές την ημέρα» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Επίσης, την τελευταία εβδομάδα είχαμε σχετικά λιγότερα κρούσματα σε συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών γεγονός ευοίωνο γιατί ξέρουμε ότι η σοβαρή νόσηση αλλά και η απώλεια της ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα που μας ταλαιπώρησαν έχουν αρχίσει να αποδίδουν» είπε η καθηγήτρια ιατρικής.

«Τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν», ωστόσο όπως τόνισε «μας αποτρέπουν τα δεδομένα για οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων», καθώς όπως τόνισε «δεν έχουμε περιθώρια για να διακινδυνεύσουμε αύξηση των κρουσμάτων, ενώ έκανε την εκτίμηση ότι αν χαλαρώσουμε θα έχουμε 300 διασωληνωμένους – βάση των τωρινών δεδομένων – τα Χριστούγεννα. 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε με τη σημερινή πορεία «θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους ασθενείς την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια» εξήγησε η λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι «αυτό βέβαια θα συμβεί μόνο εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό σχετικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αριθμό νέων κρουσμάτων και εφόσον δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές».

Η κ. Παπαευγγέλου αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης των περιορισμών διευκρινίζοντας ότι «δύο είναι οι βασικοί λόγοι που προβληματίζουν την Επιτροπή μας και μας εμποδίζουν να συστήσουμε άρση των μέτρων, κάτι που φυσικά όλοι μας θα θέλαμε για την περίοδο των εορτών».

«Πρώτον η ιδιαίτερα ψηλή πληρότητα των ΜΕΘ, ακόμα και σήμερα. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid ήταν 82% στην επικράτεια, και 77% και 91% αντίστοιχα στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Παπαευαγγέλου.

«Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία» προσέθεσε.

Συγκρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε τώρα σε σχέση με την 4η Μαΐου όταν άρθηκε το πρώτο lockdown, η κ. Παπαευαγγέλου υπενθύμισε ότι «είχαμε μια τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας εκείνη την ημέρα, 4 Μαΐου, είχαμε σε όλη την επικράτεια 982 ενεργά κρούσματα έναντι 12.500 σήμερα. Τότε είχαμε 280 νοσηλευόμενους σε όλη την επικράτεια έναντι 3.300 σήμερα περίπου και 35 διασωληνωμένους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα έναντι 583 ασθενών σήμερα. Τέλος, στις 4 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2 θανάτους ενώ σήμερα είχαμε 102 θανάτους».

«Ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη που μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, στις 4 Μαΐου είχε μόλις 1 ασθενή διασωληνωμένο λόγω covid ενώ σήμερα έχουμε 186 ασθενείς» διασωληνωμένους, συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Συνεπώς, είναι εύκολα κατανοητό ότι τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και η πληρότητα του ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμες. Τα παραπάνω δεδομένα κραυγαλέα μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας «δεν έχουμε περιθώριο, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων».

Γκίκας Μαγιορκίνης: Σημεία σταθεροποίησης στην Ευρώπη

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «η πανδημία έχει προσεγγίσει πλέον τα 71 εκατομμύρια διαγνώσεις εκ των οποίων τα 49,5 έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις παραμένουν σταθερές σε περίπου 20 εκατομμύρια».

Επιπλέον, αναφορικά με τους θανάτους σε διεθνή κλίμακα «1,6 εκατ. συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας», ενώ «ο ρυθμός των διαγνώσεων φαίνεται σταθεροποιημένος εντός της προηγούμενης εβδομάδας στο επίπεδο των 680 χιλιάδων ανά ημέρα και ομοίως ο αριθμός των ατόμων που καταλήγει φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε και αυτός λίγο κάτω από τις 12,5 χιλιάδες ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ τόνισε ότι «στην Ευρώπη η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης».

Ν. Χαρδαλιάς: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων στη Δυτική Αττική

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, τα κρούσματα μειώνονται αλλά με βραδύ ρυθμό, αλλά και τα νοσοκομεία δεν αποσυμφορούνται στο βαθμό που θα θέλαμε, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε εκ νέου πως φέτος τα Χριστούγεννα, οι γιορτές θα είναι αλλιώτικα, διαφορετικά. Προσέθεσε πως η χαλάρωση των μέτρων δεν είναι εφικτή και υπογράμμισε πως η πιστή εφαρμογή των μέτρων είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, τους δημάρχους και γενικούς γραμματείς των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών, είπε πως σκοπός ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής και τον δήμο Αχαρνών είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη. Από την ιχνηλάτησή τους, προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές, τα οποία βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τόνισε πως οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News