Έτος 2020: Η χρονιά (και) των ακραίων καιρικών φαινομένων - Το «καμπανάκι» από τους επιστήμονες του ΟΗΕ

Κρήτη
Έτος 2020: Η χρονιά (και) των ακραίων καιρικών φαινομένων - Το «καμπανάκι» από τους επιστήμονες του ΟΗΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια χρονιά γεμάτη με τρομακτικά ρεκόρ τόσο θερμοκρασιών όσο και όλου του φάσματος των ακραίων καιρικών φαινομένων, σε συνδυασμό με την πανδημία

Το 2020 δεν ήταν μόνο η χρονιά του κορωνοϊού με όσα ζήσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και μια χρονιά γεμάτη με τρομακτικά ρεκόρ τόσο θερμοκρασιών όσο και όλου του φάσματος των ακραίων καιρικών φαινομένων, που περιλαμβάνουν από τυφώνες και ξηρασίες μέχρι πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές και λειώσιμο των πάγων για ρεκόρ.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν μια τραγική πραγματικότητα, που αν επιβεβαιωθεί χτυπά σειρήνες για το μέλλον μας, καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το 2020 “βαδίζει σταθερά” στο να αναδειχτεί η δεύτερη θερμότερη χρονιά στα χρονικά, πίσω από το 2016.

Η προειδοποίηση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έρχεται σε μια στιγμή που αναβιώνει η συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές με αφορμή την πρόθεση του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επαναφέρει τη χώρα στην τροχιά της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και γιγαντώνεται ο προβληματισμός των ειδικών, που βλέπουν τον τρομακτικό απολογισμό της ακραιότητας των καιρικών φαινομένων κυρίως σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε καταστροφές.

Αν και η επίσημη επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας θα αργήσει, ως τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, μια απλή ματιά στην παγκόσμια ειδησεογραφία μέσα στο 2020 έρχεται να μας πείσει για του λόγου το αληθές. Το 2020 ήταν χρονιά ρεκόρ για τις τροπικές καταιγίδες, 30 τον αριθμό, τουλάχιστον εκείνες που ήταν και οι πιο επικίνδυνες και έφεραν όνομα, οι οποίες έπληξαν την αμερικανική ήπειρο. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2005, όταν καταγράφηκαν 28 τροπικές καταιγίδες, επτά εκ των οποίων ήταν καταστροφικοί τυφώνες. Μέσα σε αυτή τη χρονιά έσπασαν απανωτά ρεκόρ θερμοκρασιών, με πιο γνωστό λόγω της έκτασης που πήρε στην ειδησεογραφία εκείνο στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο, σε αυτή που αποτελεί από τις πιο θερμές περιοχές της γης έσπασαν τα θερμόμετρα καταγράφοντας 54,4οC. Για την ιστορία, το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας όλων των εποχών στην Κοιλάδα του Θανάτου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό που μπήκε και στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, είναι 56,7 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε στις 10 Ιουλίου 1913 στο Γκρίνλαντ Ραντς.

Το καλοκαίρι, θερμοκρασίες-ρεκόρ “χτύπησαν” και τους κατοίκους της μητροπολιτικής περιοχής του Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο να δείχνει τον Σεπτέμβριο 49,4οC στην πιο θερμή μέρα ολόκληρου του έτους. Για την Αυστραλία, το 2020 ήταν μια από τις πιο εφιαλτικές χρονιές, καθώς σαν να μην έφτανε η ξηρασία, ήρθαν και οι καταστροφικές πυρκαγιές να σκορπίσουν τον όλεθρο και τον θάνατο. Πολλές εστίες έκαιγαν για μήνες τεράστιες δασικές εκτάσεις, ενώ τον Φεβρουάριο δύο από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία έσβηναν εξαιτίας της πιο ισχυρής βροχόπτωσης των τελευταίων 30 ετών, που έπληξαν κυρίως το Σίνδεϊ.

Και η χρονιά δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ενδεικτικά, με το “καλημέρα” του καλοκαιριού για το νότιο ημισφαίριο της γης, λίγο πριν την εκπνοή του Νοεμβρίου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Σίνδεϊ, ενώ άγγιξε τους 45 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας και στα βόρεια της Βικτώριας. Το ρεκόρ έσπασε στη μικρή πόλη Marree στα βόρεια της Νότιας Αυστραλίας, όπου ο υδράργυρος έφτασε στους 47,5°C και στο Roxby Downs της ίδιας πολιτείας με 47,4°C!

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν φέτος και στη Ρωσία, που ξέχασε τι θα πει χιόνι, με τον υδράργυρο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε υψηλότερα επίπεδα από το προηγούμενο ρεκόρ στο διάστημα από Ιανουάριο έως Αύγουστο. Ενδεικτικά τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία στη Ρωσία και ιδιαίτερα στη Μόσχα ήταν η υψηλότερη που έχει ποτέ καταγραφεί στα 141 χρόνια μετεωρολογικών μετρήσεων. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας άφησαν το αποτύπωμά τους και στους πάγους του Αρκτικού Κύκλου, που κατέγραψαν το ιστορικό χαμηλότερό τους, ενώ καύσωνας έπληξε τον Ιούνιο μέχρι και τη Σιβηρία, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 38οC.

Στην Ευρώπη, τα ρεκόρ έσπασαν όσον αφορά στην ξηρασία, καθώς και στη Νότια Αμερική, με οδυνηρές συνέπειες για τους παραγωγούς. Στον αντίποδα, η χρονιά αυτή αποδείχτηκε εφιάλτης λόγω των πλημμυρών σε αρκετές άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στη Νότια Ασία, την Κίνα, το Σουδάν και την Κένυα στην Αφρική.

Το 2020 έσπασε τα ρεκόρ και στο κλίμα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

“Καμπανάκι” από τους επιστήμονες του ΟΗΕ

Μέσα σε αυτό το καιρικό σκηνικό τρόμου, οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πέντε σύνολα δεδομένων τοποθετούν αυτή τη στιγμή το 2020, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε απ’ όλα αυτά τα κύματα καύσωνα, ξηρασίες, δασικών πυρκαγιών και καταστροφικών κυκλώνων, ως τη δεύτερη θερμότερη από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων, το 1850.

«Το 2020 είναι πολύ πιθανόν να είναι μία από τις τρεις ζεστότερες χρονιές στα παγκόσμια χρονικά», επισημαίνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στην έκθεσή του για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος για το 2020. Όπως σημειώνει, τροφοδοτούμενες από τις υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις ΗΠΑ φέτος, υψώνοντας σύννεφα καπνού σε ολόκληρο τον κόσμο. Λιγότερο ορατή ήταν η αύξηση της θερμότητας των θαλασσών σε επίπεδα ρεκόρ, με το 80% και πλέον των ωκεανών παγκοσμίως να καταγράφει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο ΠΜΟ.

«Το 2020 ήταν, δυστυχώς, άλλη μια πρωτοφανής χρονιά για το κλίμα μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ Πέτερι Τάαλας, απευθύνοντας έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΜΟ, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν περίπου 1,2 βαθμοί άνω της γραμμής αναφοράς του 1850-1900, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου φέτος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πίσω από το 2016 και οριακά μπροστά από το 2019.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία τον Μάρτιο του 2021.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News