Ελλάδα

Βασίλης Κικίλιας: «Αν δυσκολέψουν τα πράγματα πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του;»

Ανησυχία Κικίλια για τρίτο κύμα – Τι είπε για Αττική και Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση παραμένει ακόμη πιεστική σε ολόκληρη τη χώρα, τόνισε κατά την έναρξη της ενημέρωσής του σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας ότι η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 60 παρουσιάζει αύξηση.

Όπως τόνισε τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται σε: Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Φλώρινα. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας ανησυχητική είναι η κατάσταση στην δυτική Αττική, συνέχισε ο υπουργός, μιλώντας για ποσοστά 83% κάλυψης στις ΜΕΘ στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στην Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει «83% κάλυψη στις ΜΕΘ στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στην Θεσσαλονίκη», όπως είπε ο υπουργός Υγείας, γνωστοποιώντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας και κάνοντας αναφορά στα σημερινά κρούσματα που είναι 1.677, στους διασωληνωμένους, που είναι 578 και στους καταγεγραμμένους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, που φτάνουν τους 95.

Επίσης έστειλε σαφές μήνυμα κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις μας τις εορταστικές ημέρες που έρχονται.

Εάν πράγματι υπάρξει τρίτο κύμα όπως λένε κάποιοι επιστήμονες ή συνεχιστεί η διασπορά» ο υπουργός Υγείας αναρωτήθηκε «που θα νοσηλεύουμε τους συμπολίτες μας εάν και εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα μετά από τον εφησυχασμό την χαλάρωση η ενδεχομένως και την άρση κάποιων μέτρων».

Όπως είπε αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Η γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης και ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, η συμπαράστασή μας στους γιατρούς και νοσηλευτές βρίσκονται από τη μία πλευρά και από την άλλη το ατομικό μας συμφέρον και αν αυτό θα μας οδηγήσει στο να συμπεριφερθούμε ανεύθυνα.

«Η εικόνα που είναι φυσιολογική αυτές τις ημέρες το Χριστουγέννων, είναι οι γονείς να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και να ανταλλάσσουν δώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει σε αυτές τις γιορτές πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί τα φετινά Χριστούγεννα».

Όπως πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα είναι ο εμβολιασμός που θα γίνει με ασφάλεια και οργάνωση σε μία εθνική εκστρατεία. Κόμματα, εκκλησία, αλλά και όλοι οι φορείς της κοινωνίας, θα στηρίξουν τον εμβολιασμό, είπε και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και «το μήνυμα αυτό θα πρέπει να φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας».

Πρεζεράκος: Έχει μείνει λίγο διάστημα, έχουμε μόνο κάποιους μήνες μπροστά μας

Στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο οποίος ξεκίνησε αναφερόμενος στον όρο Δημόσια Υγεία, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται σύγχυση στον όρο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως Δημόσιο Υγεία είναι το σύνολο των ενεργειών παρεμβάσεων, με ευθύνη της πολιτείας προκείμενου να προλάβουμε την νόσο, να προστατεύσουμε και να προάγουμε την υγεία των πολιτών.

Στην Δημόσια Υγεία, ανέφερε, έχει επικρατήσει το κλασσικό επιδημιολογικό μοντέλο που έχει προσδιορίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν συνολικά την υγεία.

«Η Δημόσια Υγεία επηρεάζεται κατά 40% από την συμπεριφορά των ατόμων μέσα από στάσεις, αντιλήψεις που εκφράζουμε ως συμπεριφορά, ατομική και κατά συνέπεια ως κοινωνία».

Ο κ. Πρεζεράκος ανέφερε πως οι Έλληνες πολίτες τα έχουν καταφέρει καλά ως τώρα, κάτι που προκύπτει και σε σύγκριση με κρούσματα και θανάτων άλλων χωρών.

«Όλοι μαζί έχουμε συνταθεί εδώ και 10 μήνες σε αυτό τον πόλεμο,  στον αόρατο εχθρό που έχει πολλά διαφορετικά και σκληρά πρόσωπα. Παράκληση μας είναι να κλείσουμε τα αυτιά στην παραπληροφόρηση, καθώς δεν βοηθάει κανένα μας».

«Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 141 συνεδριάσεις των εμπειρογνωμόνων, με μέσο όρο διάρκειας 3.5 - 4 ώρες. Το θετικό είναι ότι πάντα καταλήγαμε σε κάποια απόφαση, ομόφωνα ή πλειοψηφικά».

Παράλληλα για τα τεστ, ανέφερε πως «ξεκινήσαμε στις 24 Φεβρουαρίου με τους πρώτους 200 διαγνωστικούς ελέγχους και πλέον δεκαπλασιάσαμε την δυνατότητα ελέγχων σε λίγους μήνες».

Τέλος, ο κ. Πρεζεράκος τόνισε πως «ζήσαμε διαφορετικές αποκριές, διαφορετικό Πάσχα, θα ζήσουμε και διαφορετικά Χριστούγεννα, με μια μεγάλη διαφορά. Πλέον βλέπουμε φως στο τούνελ, έχει μείνει λίγο διάστημα, έχουμε μόνο κάποιους μήνες μπροστά μας. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτά που κάνουμε ως τώρα, με υπεύθυνη συμπεριφορά παρά το γεγονός ότι οι αντοχές όλων μας έχουν δοκιμαστεί».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια