Ελλάδα

Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά, παρά την απαγόρευση

Εκμεταλλεύονται «παραθυράκι» της Υπουργικής Απόφασης, αλλά… και τις καθυστερήσεις των courier

Κι όμως, υπάρχουν μαγαζιά που, παρά την Υπουργική Απόφαση που - ελέω κορωνοϊού - απαγορεύει τη λειτουργία τους, έχουν εκμεταλλευτεί ένα «παραθυράκι» και… λειτουργούν κανονικά!

Τα καταστήματα αυτά, εξυπηρετούν… κανονικά τους πελάτες τους, από τον χώρο του καταστήματος, λειτουργούν απολύτως νόμιμα και διαθέτουν και άλλα προϊόντα, όχι μόνο χριστουγεννιάτικα είδη δηλαδή διακοσμητικές μπάλες και φωτάκια.

Εκμεταλλεύονται «παράθυρο» της υπουργικής απόφασης που διέπει τη λειτουργία της αγοράς εν μέσω καραντίνας. Η απόφαση αυτή, επιτρέπει τις «πωλήσεις χονδρικής». Ως τέτοιες, ερμηνεύονται από τους λογιστές οι «συναλλαγές με τιμολόγιο».

Δηλαδή,  για παράδειγμα, οι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες μπορούν να αγοράσουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα τάμπλετ, μελάνια για τον εκτυπωτή τους, ηλεκτρικές συσκευές που είναι «απαραίτητες για τη δουλειά» μέσα από το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Αρκεί να μπορούν να αποδείξουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και να ζητήσουν την έκδοση τιμολογίου και όχι απόδειξης.

Το «παράθυρο» ήταν γνωστό από το πρώτο lockdown. Λογιστές που είχαν διατυπώσει το ερώτημα αν επιτρέπεται η χονδρική πώληση, είχαν από τον Μάρτιο λάβει την αυτονόητη απάντηση ότι «αυτό που δεν απαγορεύεται επιτρέπεται».

Δηλαδή, και στο πρώτο lockdown, ο επαγγελματίας ηλεκτρολόγος μπορούσε να αγοράσει πρίζες και καλώδια για να επισκευάσει ζημιά για λογαριασμό πελάτη του, το ίδιο και ο υδραυλικός, ο μονωτής κλπ. Ωστόσο, ο φόβος που είχε κυριαρχήσει τότε στην αγορά και η περιορισμένη κίνηση των πωλητών, είχε οδηγήσει στο να γίνει περιορισμένη χρήση αυτού του «παραθύρου».

Από τον Νοέμβριο, που μπήκαμε στο δεύτερο lockdown οι έμποροι με «διπλούς ΚΑΔ», (δηλαδή και χονδρικής και λιανικής πώλησης) ακολούθησαν διαφορετική στρατηγική. Καταστήματα με οικοδομικά υλικά, μαγαζιά με ηλεκτρικά είδη αλλά και άλλοι επαγγελματίες, κράτησαν τα ρολά ανοικτά για να εξυπηρετούν τους επαγγελματίες πελάτες τους.

Ωστόσο, το μέτρο επεκτάθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς στο «παιχνίδι» μπήκαν μεγάλες και οργανωμένες αλυσίδες καταστημάτων, λόγω των courier που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην παράδοση των παραγγελιών με αποτέλεσμα ο βαθμός δυσαρέσκειας των πελατών να αυξάνεται. Έτσι, δεδομένου ότι μέσα στον Δεκέμβριο κάθε μέρα μετράει, δόθηκε ανοικτά η δυνατότητα σε επαγγελματίες πελάτες να ψωνίσουν κανονικά και με τον νόμο από το φυσικό κατάστημα και όχι από το e-shop.

Οι κανόνες βάσει των οποίων γίνονται αυτές οι αγορές, περιγράφονται στην ίδια την υπουργική απόφαση:

  1. Πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ασφαλεία
  2. Ο επαγγελματίας πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύει την επαγγελματική του ιδιότητα (προφανώς έχοντας μαζί του την έναρξη εργασιών της εφορίας ή κάποιο άλλο παραστατικό)
  3. Η αγορά πρέπει να γίνει αποκλειστικά με τιμολόγιο και όχι με απόδειξη λιανικής
  4. Ο επαγγελματίας δεν μπορεί να συνοδεύεται από άλλον. Δεν μπορεί δηλαδή να πάει για ψώνια με τα παιδιά του.

Για την λειτουργία των καταστημάτων και για τους καταναλωτές που δεν διαθέτουν επαγγελματική ιδιότητα, οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση θα γίνουν την Παρασκευή.

Αν ανοίξουν τα καταστήματα (και όποτε ανοίξουν) η μετάβαση των πολιτών θα γίνεται με SMS, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για ψώνια (όχι όμως και η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια) ενώ θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας και ενδεχομένως να περιοριστεί το απαγορευτικό κίνησης που ισχύει σήμερα (μετά τις 21:00) ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Πηγή: thetoc.gr

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια