Ελλάδα

Lockdown: «Έρχονται» οι αποφάσεις για λιανεμπόριο και κομμωτήρια - Τι φοβάται η Κυβέρνηση

Πότε θα «ανοίξουν» οι μετακινήσεις;

Τα επόμενα 24ωρα «κρίνεται» το τι μέλλει γενέσθαι με τα κομμωτήρια, το λιανεμπόριο και τις εκκλησίες. Όπως άλλωστε δήλωσε χτες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ο μεγάλος φόβος των ειδικών αλλά και κυβερνητικών στελεχών είναι τι θα γίνει ειδικά μόλις ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και ο κόσμος ξεχυθεί στους δρόμους.

Οι φόβοι

Γι’ αυτό και οι ειδικοί είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις εισηγήσεις που θα κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού θεωρείται πιθανό αμέσως μετά τις γιορτές να υπάρξει νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και να χρειασθεί νέο lockdown.

Πάντως πολλοί ειδικοί εντός της επιτροπή ήταν απολύτως αρνητικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσα στις γιορτές, αφού θεωρούν ότι θα συμβεί ότι και στο εξωτερικό με συνωστισμό και περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.

Ωστόσο φαίνεται ότι επικρατεί και η άποψη ότι οι πολυήμεροι περιορισμοί έχουν προκαλέσει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στους πολίτες και θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει μία ανάπαυλα από το lockdown αλλά με προσεκτικά βήματα.

Προς την Παρασκευή πάντως και εφόσον εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση θα κριθεί πότε και με ποιον τρόπο θα ανοίξουν κομμωτήρια αλλά και μικρά καταστήματα.

Μετακίνηση από νομό σε νομό

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, οι οποίες περιορίσθηκαν και πάλι έως τις 7 Ιανουαρίου, πιθανώς δεν θα επιτραπεί ούτε μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Μέχρι στιγμής όμως αναζητείται λύση για το τι θα γίνει με τους φοιτητές, ειδικά για εκείνους που έχουν υποχρεωτικά εργαστήρια και θα πρέπει να αλλάξουν νομό για να τα παρακολουθήσουν, στην περίπτωση βέβαια που ανοίξουν έστω και περιορισμένα κάποια τμήματα στα πανεπιστήμια.

Η ανάμιξη του πληθυσμού άλλωστε αυτή είναι που ανησυχεί δεόντως τους ειδικούς αλλά και τα στελέχη της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και δεν σκοπεύουν να επιτρέψουν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό πιθανώς και όλο τον Ιανουάριο, εάν δεν πέσουν κατακόρυφα τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι.

Κάτι που θα ελεγχθεί αρκετά μετά την Πρωτοχρονιά, ώστε να διαπιστωθεί εάν μέσα στις γιορτές υπήρξε νέα διασπορά μεγάλης έκτασης.

Πηγή: ethnos.gr

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια