Ξεσηκώνει του αγρότες το… χαράτσι στο πετρέλαιο

Κρήτη
Ξεσηκώνει του αγρότες το… χαράτσι στο πετρέλαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης επιβάλλει με την αρχή της νέας χρονιάς το υπουργείο Περιβάλλοντος

Την ώρα που το κόστος του πετρελαίου κίνησης αποτελεί - σύμφωνα με έρευνες ειδικών - έναν από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, η κυβέρνηση, με πρόσχημα το περιβάλλον, φέρνει επιπλέον φορολογία στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες στα γεωργικά τους μηχανήματα, αλλά και πολλοί πολίτες και επαγγελματίες!

Προκαλώντας ήδη σοβαρές αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ψήφισε ήδη σχετικό νόμο, για την επιβολή “πράσινου τέλους” που θα εισπράττεται από την πρώτη μέρα του νέου έτος!

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το πώς διαμορφώνεται το κόστος της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα είναι η μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Τη “μερίδα του λέοντος”, σε ποσοστό 32%, έχει το κόστος της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο για κίνηση, άρδευση κ.λπ.). Μαζί δε με το κόστος της γης (ενοικίαση: 9,5%) και τα εργατικά χέρια (10,3%), φτάνουν αυτοί οι τρεις παράγοντες να καλύπτουν το 51,8% του κόστους της αγροτικής παραγωγής, ενώ μόλις το 22,1% αφορά τα γεωργικά εφόδια (σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό 7,9%, λίπασμα 7,9% και φάρμακα 6,3%).

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας - τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, έκανε την εξής δήλωση: «Σαν να μην έφταναν τα απανωτά χτυπήματα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας COVID-19 στο αγροτικό εισόδημα, την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη επιβλήθηκε νέο, μόνιμο χαράτσι στο πετρέλαιο κίνησης. Πρόκειται για το λεγόμενο “Πράσινο τέλος” πάνω στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, που θεσμοθετήθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και θα εισπράττεται από 1/1/2021, με το “καλημέρα” του νέου έτους.

Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται διαρκώς, συμπαρασύροντας ανοδικά το κόστος παραγωγής, τα μεταφορικά, τις βιομηχανίες εφοδίων και μεταποίησης. Ταυτόχρονα, σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μετακινήσεις.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε να επιβάλλει ένα νέο χαράτσι στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο θα επιβαρύνει πολλαπλώς το κόστος παραγωγής και την τιμή των αγροτικών προϊόντων στον καταναλωτή. Αντί να συζητάμε για εφαρμογή μόνιμων μέτρων μείωσης του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου στους αγρότες, η κυβέρνηση, δρώντας στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, επιβάλλει ένα ακόμα μόνιμο χαράτσι. Ενδεικτικά, το κόστος στην παραγωγή μιας αγροτικής εκμετάλλευσης που χρησιμοποιεί πετρελαιομηχανές για κίνηση, καλλιέργεια και άρδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ τον χρόνο.

Και είναι προκλητικό ότι το νέο χαράτσι δεν είναι διόλου πράσινο, γιατί έχει μοναδικό στόχο να καλύψει το έλλειμμα στον λογαριασμό ΑΠΕ που ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης δημιούργησε, αφού παρέλαβε πλεονασματικό τον λογαριασμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και το “χτύπημα” στον αγροτικό κόσμο είναι πισώπλατο και τριπλό, αφού με την ίδια τροπολογία πλήττει και τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς επενδυτές, που τους πετάει εκτός αδειών, και βάζει και χαράτσι-εισφορά 6% σε όσους έχουν ήδη έργο ΑΠΕ»!

Η δήλωση Τσίπρα

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο κατατέθηκε η σχετική τροπολογία, «η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας. Και δυστυχώς, έχει μια κυβέρνηση που απομακρύνεται καθημερινά από τη στοιχειώδη πραγματικότητα».

Οι 13 διεκδικήσεις των παραγωγών

Το “πράσινο χαράτσι” είναι ένα από τα πολλά και σοβαρά αιτήματα της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη στις 3 Δεκεμβρίου. Σε πρώτη φάση, βέβαια, παραθέτει πλατφόρμα 13 διεκδικήσεων, στη βάση των οποίων ζητά συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Από την απάντηση που θα πάρει θα εξαρτηθεί το αν θα προχωρήσει σε κατά τόπους κινητοποιήσεις με κλείσιμο δρόμων από τρακτέρ ή όχι, με το ξεκίνημα των κινητοποιήσεων να γίνεται Φεβρουάριο του 2021.

Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι δεν είναι άλλη από την ψήφιση του +0,03 ευρώ/λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης από την κυβέρνηση.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς-Κτηνοτροφικούς Συλλόγους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

«- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, π.χ. σε βαμβάκι, λάδι, βρώσιμες ελιές, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά, καλαμπόκι, σιτάρι, πατάτες, κ.λπ.

- Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε σταφύλια και άλλα προϊόντα που μένουν απούλητα κ.λπ.

- Να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Για τους συναδέλφους πλημμυροπαθείς να εξοφληθεί άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% του χαμένου εισοδήματος και για όλες τις ζημιές.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την Ε.Ε. για το εμπάργκο στη Ρωσία με απώλειες που υπολογίζονται περίπου στα 900 εκατ. ευρώ.

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωσή μας.

- Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, καθώς και μείωση των τιμών τους.

- Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο “κούρεμα” χρεών σε Δημόσιο και τράπεζες.

- Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

- Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία.

- Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

- Να αυξηθούν και να δοθούν τα δώρα Χριστουγέννων και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

- Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση-αίσχος για επιβολή προστίμου στον πρόεδρο του Α.Σ. Τριγώνου-Έβρου για κινητοποίηση που έγινε στην περιοχή», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News