4 λόγοι που δεν μειώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού

Ελλάδα
4 λόγοι που δεν μειώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Που οφείλειται η μεγάλη διασπορά σύμφωνα με τους επιστήμονες

Παρά το σχέδιο της κυβέρνησης για επιστροφή με μορφή…κανονικότητας, τα κρούσματα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.Τα στοιχεία από την εξάπλωση του κορωνοϊού προβληματίζουν καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική.

Και αυτό το μήνα, παρατηρείται το γεγονός οι νέες μολύνσεις να είναι μειωμένες μόνο τις ημέρες που γίνονται λιγότερα τεστ, ενώ η κατάσταση στα Νοσοκομεία παραμένει οριακή.

Το lockdown πήρε ακόμη μια παράταση, και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, με τα πάντα όμως να είναι ρευστά και όλα να εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο αριθμός των κρουσμάτων και η επιδημική εικόνα της χώρας επιμένουν, είναι: 

  • οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις,
  • τα πιο ήπια περιοριστικά μέτρα που ισχύουν τώρα σε σχέση με την άνοιξη,
  • οι χαμηλές θερμοκρασίες
  • κόπωση του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο», τόνισε  σύμφωνα με το in.gr ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποφόρτιση του επιδημιολογικού προβλήματος και ειδικότερα στην βόρεια Ελλάδα, καθώς υπήρξε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει σαφής μείωση των κρουσμάτων πανελλαδικά, υποστήριξε.

Αναφορικά με την άρση των μέτρων, σημείωσε πως «δε μιλάμε για άρση των μέτρων, αλλά για οργάνωση αυτής». «Αν δε δούμε τη βελτίωση των δεδομένων μέσα στα νοσοκομεία, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων», πρόσθεσε.

Οι προβλέψεις των ειδικών

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, παρουσίασε τον αριθμό των κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας ότι στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει στα 900 κρούσματα.

Επισημαίνει δε ότι η πτώση των κρουσμάτων είναι αργή και το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι πρόωρο.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαρηγιάννη, στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 κρούσματα ανά ημέρα.

Πάντως επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσουμε ασφαλείς μέχρι να έρθει το εμβόλιο στην χώρα μας και για αυτό τον λόγο ετοιμάζει τους σχεδιασμούς της για μια σταδιακή και κυρίως προσεχτική έξοδο από το lockdown προκειμένου να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Παράλληλα στις αρχές του νέου χρόνου θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό η οποία θα κρατήσει μέχρι τον Μάρτιο έτσι ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να το κάνουν.

(φωτογραφία unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News