Άνοιγμα Σχολείων: Φόβοι πως δε θα ανοίξουν… ούτε στις 7 Ιανουαρίου

Ελλάδα
Άνοιγμα Σχολείων: Φόβοι πως δε θα ανοίξουν… ούτε στις 7 Ιανουαρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γρίφος» το άνοιγμά τους

Ολοένα και πιο δυσεπίλυτος «γρίφος» γίνεται για την Κυβέρνηση και τους Ειδικούς το άνοιγμα των Σχολείων.

Οι ειδικοί προσανατολίζονται στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων από τη νέα χρονιά, καθώς τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια, σύμφωνα με πληροφορίες, για άνοιγμα των σχολικών αιθουσών, πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του χθες είπε πως η άρση του lockdown «απομακρύνεται» καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα κάνουν απαγορευτικές τις όποιες σκέψεις για χαλάρωση. Το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων ήταν αυτό που προβλημάτιζε το τελευταίο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν μετά τις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν αρνητική εισήγηση για την επανέναρξη των μαθημάτων δια ζώσης. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, τα σχολεία θα ανοίξουν μετά τις γιορτές αν και οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει την άλλη εβδομάδα.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε μία ημέρα πριν σχετικά με τα σχολεία πως θα «μείνουν κλειστά για όσο μας πουν οι λοιμωξιολόγοι». Να τονιστεί πως δημοτικά και νηπιαγωγεία έκλεισαν στις 16 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα είχαν κλείσει γυμνάσια, λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Χ. Γώγου, θεωρείται δεδομένο πως γυμνάσια, λύκεια και ΑΕΙ θα ανοίξουν μετά τις γιορτές και αναμένεται να εισηγηθούν το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα την δεδομένη στιγμή.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για τα κλειστά σχολεία έως τις γιορτές αναμένεται να κάνει επισήμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το μήνυμα που θέλει να στείλει στους πολίτες λόγω και της παράτασης του lockdown για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Πριν τα Χριστούγεννα για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία;

Η συζήτηση μεταξύ των ειδικών της επιτροπής θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, με τις απόψεις να διίστανται, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που καταγράφονται στο σχολικό περιβάλλον. Όσο παρέμεναν ανοιχτά, τα σχολεία δεν είχαν καταγράψει υψηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, εν αντιθέσει με την πορεία των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, η καταγραφή κρουσμάτων ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όμως ο όγκος των μετακινήσεων των γονέων για τη μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία ήταν η αιτία που οδήγησε εξαρχής στην απόφαση για αναστολή της λειτουργίας τους.

Μερίδα των ειδικών που συμμετέχουν στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας επιμένουν στην ανάγκη για άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, γι’ αυτό και επιθυμούν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική καμπύλη μέχρι και λίγο πριν από την 14η Δεκεμβρίου.

Οι ενστάσεις που αποτυπώνονται αφορούν την επιστροφή στην αύξηση του αριθμού των μετακινήσεων από τους γονείς που θα μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά και στα επιδημιολογικά δεδομένα που ακόμα δεν επιτρέπουν χαλάρωση των μέτρων.

Αμφίβολο το άνοιγμα ακόμη και στις 7 Ιανουαρίου!

Άλλες πηγές, βέβαια, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσαν να αποφανθούν με βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι στις 7 Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με το νέο έτος και αν η χώρα θα είναι έτοιμη για να ανοίξουν τα σχολεία. Μάλιστα διατύπωσαν την άποψη – και προς την υπουργό Παιδείας - ότι θα εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση κοντά στην Πρωτοχρονιά (περίπου στις 28 με 29 Δεκεμβρίου), ώστε να μπορούν να κρίνουν εάν είναι ασφαλές το άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου.

Οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στο γεγονός ότι σήμερα τα αυξημένα κρούσματα δεν δείχνουν επιδημιολογικά ότι η εικόνα θα αλλάξει άρδην έως τις 7 Ιανουαρίου.

Άλλωστε πολλοί εντός της επιτροπής υπολογίζουν ότι τα ενεργά κρούσματα μπορεί να αγγίζουν ακόμη και τις 100.000, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το επόμενο διάστημα εάν αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown.

Οι επιστήμονες της επιτροπής φοβούνται πως τις επόμενες ημέρες που η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει σταδιακά και το λιανεμπόριο, θα έχουμε επιπλέον διασπορά του ιού και δη από ασυμπτωματικούς φορείς.

Πηγή: ethnos.gr, eleftherostypos.gr, iefimerida.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News