ΚΕΔΕ: «Όχι» στο Πολεοδομικό Νομοσχέδιο - Οι αλλαγές που φέρνει στην εκτός σχεδίου δόμηση

Κρήτη
ΚΕΔΕ: «Όχι» στο Πολεοδομικό Νομοσχέδιο - Οι αλλαγές που φέρνει στην εκτός σχεδίου δόμηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα και ψηφίζεται αύριο το νομοσχέδιο που φέρνει μεγάλες αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση

Με υπερψήφιση μονάχα από τη Ν.Δ. (καθώς επιφυλάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην ΚΚΕ που καταψήφισε) πέρασε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια το πολυσυζητημένο πολεοδομικό-χωροταξικό σχέδιο που φέρνει σημαντικές αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση και έχει ανάψει “φωτιές” και πολλές αντιδράσεις μεταξύ θεσμικών φορέων. Αντιδράσεις στις οποίες ήρθε να προστεθεί τελευταία το ηχηρό ομόφωνο «όχι» της ΚΕΔΕ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζήτησε από την πλευρά της την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής, δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, να αναφέρει στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ότι το υπουργείο δεν ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο καμία από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.

Τα πάνω κάτω σε επίπεδο εκτός σχεδίου δόμησης

Όπως έχουμε γράψει, το νομοσχέδιο μπορεί ως βασική φιλοσοφία να κινείται σε σωστή κατεύθυνση και λογική, ωστόσο φέρνει απότομα τα πάνω κάτω σε επίπεδο εκτός σχεδίου δόμησης, απειλώντας με πλήρη υποβάθμιση ένα σωρό περιουσίες και ακίνητα ανά τη χώρα. Κι ένα παραπάνω εδώ στην Κρήτη, όπου έχουμε το φαινόμενο της πολυϊδιοκτησίας και του τεμαχισμού του κλήρου.

Όπως έχουμε επανειλημμένως γράψει, βάσει των προωθούμενων διατάξεων, σε εκτός σχεδίου περιοχές χάνεται σε μια διετία η αρτιότητα-οικοδομησιμότητα για όσα ακίνητα κάτω των 4 στρεμμάτων έχουν σήμερα δυνατότητα κατά παρέκκλισης δόμησης.

Για εν λόγω ακίνητα, που μέχρι τώρα λογίζονται πρακτικά ως οικόπεδα, θα υπάρχει δυνατότητα οικοδόμησης μόνο για μια διετία, ενώ θα δίνεται και μια περίοδος χάριτος για να διευθετηθεί η έγκριση από αρχαιολογική ή δασική υπηρεσία που απαιτείται για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Μετά το πέρας της διετίας, οι ιδιοκτήτες δε θα μπορούν πια να χτίσουν, και συνεπώς θα δουν τα ακίνητά τους από οικόπεδα που λογίζονται σήμερα να υποβαθμίζονται σε χωράφια!

Στον αντίποδα, κι αυτό είναι ευτύχημα, διατηρείται τελικά με το νομοσχέδιο η αρτιότητα-οικοδομησιμότητα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα άνω των 4 στρεμμάτων, με μια μείωση του συντελεστή δόμησης της τάξης του 10%.

Χθες το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο “Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας”, ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπέρ της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου ψήφισε η Ν.Δ., επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ. Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί μετά από δύο συνεδριάσεις, δηλαδή αύριο Παρασκευή.

Κλείνοντας την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Οικονόμου, αναφέρθηκε στην επικείμενη κατάθεση τριών τροπολογιών, που σχετίζονται με τον ΕΛΑΠΕ, με χωροταξικά θέματα και με θέματα απολιγνιτοποίησης.

Η πρώτη τροπολογία αφορά σε μέτρα αντιμετώπισης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, έχει ήδη παρουσιαστεί από τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η δεύτερη τροπολογία για θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας:

* Εισαγάγει Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) των Δήμων, αλλά και τις προβληματικές/αντιφατικές ερμηνείες μεταξύ των ΥΔΟΜ.

* Τροποποιεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας σε δύο σημεία: 1ον, για να προσθέσει στις ολοκληρωμένες μητροπολιτικές παρεμβάσεις και την ανάπλαση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και 2ον για να προβλέψει ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο στον παράκτιο χώρο (τροποποίηση της ονομασίας του).

* Προβλέπει την προσωρινή χωροθέτηση σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων από Δήμους.

* Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο, οι οποίες επιδιώκουν να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής ηλεκτρονικών διαδικασιών.

* Περιλαμβάνει άρθρο για τη διευκόλυνση εγκατάστασης δομών υπηρεσιών υποδοχής και ταυτοποίησης σε δάση και δασικές εκτάσεις.

* Προβλέπει παρατάσεις πολεοδομικών προθεσμιών λόγω του νέου κορωνοϊού (COVID-19).

Δ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

«Οι προτάσεις μας δεν ελήφθησαν ουδόλως υπόψη»

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας”, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 25 Νοεμβρίου, εξετάστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Η συζήτηση κατέληξε σε ένα ηχηρό «όχι». Με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία.

Ο λόγος για αυτήν την απόφαση, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ, είναι ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, «μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι προτάσεις μας δεν ελήφθησαν ουδόλως υπόψη των συντακτών του νομοσχεδίου, παρά τις παρεμβάσεις και τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Δικτύων της ΚΕΔΕ, κ. Κώστα Κουκοδήμο. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ουσιαστικό ρόλο οι Δήμοι σε ζητήματα που αφορούν τον χωροταξικό σχεδιασμό των περιοχών μας. Το υφιστάμενο κείμενο μετατοπίζει προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον και αυτός είναι ο λόγος που η ΚΕΔΕ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε και όχι να παραγοντίσουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News