Lockdown: Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την παράταση - Τι ενδέχεται να ανοίξει στις 7 Δεκεμβρίου

Ελλάδα
Lockdown: Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την παράταση - Τι ενδέχεται να ανοίξει στις 7 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις επόμενες ώρες οι ανακοινώσεις - Τα καταστήματα που θα ανοίξουν πρώτα, από Δευτέρα

Θέμα ωρών είναι, από το πρωί της Πέμπτης, η ανακοίνωση της παράταση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

Έτσι, σήμερα, ή το αργότερο αύριο, αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση του lockdown, είτε από το Στέλιο Πέτσα, είτε από το Νίκο Χαρδαλιά.

Η απόφαση είναι ειλημμένη καθώς τα κρούσματα δεν έχουν μειωθεί ακόμη στο επίπεδο που θα περίμεναν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, αποτέλεσμα του ότι υπάρχουν ακόμη πολίτες, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αμφότερες οι δύο πλευρές, που δεν τηρούν τα μέτρα.

Την επόμενη εβδομάδα το διάγγελμα Μητσοτάκη

Αν και αναμενόταν να κάνει τις ανακοινώσεις μέσω διαγγέλματος για τον οδικό χάρτη την περίοδο μετά το lockdown ο πρωθυπουργός, αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, χτες, έδωσε το στίγμα του για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά το άνοιγμα σε εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία. Η ανησυχία των ειδικών για το άνοιγμα στο λιανεμπόριο και τα σχολεία φαίνεται πως έχει κάνει σκεπτική την κυβέρνηση για το άνοιγμά τους, με τον πρωθυπουργό να τονίζει χθες πως οι ειδικοί θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το πότε θα ανοίξουν.

«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί», είπε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εστίαση, αλλά και πιο συγκεκριμένα στην νυχτερινή διασκέδαση. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης και τα μπαρ, θα ανοίξουν τελευταία και συγκεκριμένα όταν θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα.

«Χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα «τη νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο».

Όσον αφορά την εστίαση και το λιανεμπόριο, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς.

«Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο», είπε ο πρωθυπουργός που σημείωσε πως η χώρα θα έχει βγει από την κρίση ως την άνοιξη του 2021, με τον ερχομό του εμβολίου για τον κορωνοϊό να αναμένεται σύντομα.

Ποια καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν από Δευτέρα

Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο μόνο τα συγκεκριμένα καταστήματα να μπορέσουν να ανοίξουν ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα, αν και έως τώρα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που αναφέρουν πως «εάν υπάρξει η δυνατότητα θα ανοίξουν τα καταστήματα εποχικών ειδών δεδομένου ότι ο αριθμός τους είναι μικρός και εκτιμάται ότι δε θα επηρεάσουν δραματικά το επιδημιολογικό φορτίο». Από την άλλη ο περιορισμένος αριθμός τους σαφώς δεν θα δώσει σημαντική ανάσα στον κλάδο του εμπορίου, που έχει πληγεί πολλαπλώς αυτή τη χρονιά.

Υπό εξέταση βρίσκεται και το άνοιγμα των επιχειρήσεων προσωπικής φροντίδας (κομμωτήρια, κ.λπ.), χωρίς όμως να μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους, καθώς επίσης και το μικρό λιανεμπόριο. Οι δύο αυτές κατηγορίες εκτιμάται ότι θα είναι οι επόμενες που θα ανοίξουν.

Κοινός τόπος είναι ότι η κατάσταση δε θα επιτρέψει να βγουν έξω οι πολίτες μαζικά. Ως εκ τούτου οι υπολογισμοί συνεχίζονται ως προς τις συνέπειες σε αυξημένη κυκλοφορία πολιτών που θα έχει η επαναλειτουργία του κάθε κλάδου.

Την ίδια στιγμή παρά τις δηλώσεις που έχουν προηγηθεί, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα ούτε ως προς το εάν θα εφαρμοστεί τελικά η μέθοδος αγορών click away.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης επανεκτιμούν την κατάσταση σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ηλεκτρονικό σύστημα πωλήσεων. Το θέμα μάλιστα δε φαίνεται να θεωρούν ότι λύνεται αποτελεσματικά ούτε μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών και παραλαβή από το κατάστημα δεδομένου ότι -όπως λένε- δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν υπαίθρια σημεία πωλήσεων στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων.

Πηγή: iefimerida.gr, ethnos.gr

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News