Β. Κοντοζαμάνης: Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, δεν έχουμε ξεμπερδέψει

Ελλάδα
Β. Κοντοζαμάνης: Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, δεν έχουμε ξεμπερδέψει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διήμερο επισκέψεων σε νοσοκομεία της Βόρειας και κεντρικής Ελλάδας

Με την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Λαμίας ολοκλήρωσε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ένα διήμερο επισκέψεων σε νοσοκομεία της Βόρειας και κεντρικής Ελλάδας. Προσερχόμενος στο νοσοκομείο της Λαμίας ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε την ανάγκη πειθαρχίας στα μέτρα σημειώνοντας συγχρόνως την σφοδρότητα της πανδημίας που κυριάρχησε τον τελευταίο μήνα.

"Έχουμε ζήσει τον τελευταίο μήνα την σφοδρότητα των κρουσμάτων και την απότομη αύξηση τους" είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του συμπληρώνοντας πως "το εθνικό σύστημα υγείας έχει αντέξει. Έχουν καταβληθεί υπεράνθρωπες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από όλο το προσωπικό. Το προσωπικό που έχει υπερβάλλει εαυτούς. Αυτό είναι που διαπιστώσαμε από κοντά και θέλουμε να ευχαριστήσουμε αυτούς που κρατάνε όρθιο το σύστημα υγείας».

Ωστόσο ο υφυπουργός Υγείας συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τον κύκλο των επαφών που είχε το τελευταίο διήμερο εκτίμησε πως "έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Μπορεί να βλέπουμε μία μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχουμε ξεμπερδέψει, ότι πρέπει να χαλαρώσουμε, πρέπει να εφησυχάσουμε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Αναφερόμενος στην απόδοση των μέτρων και τη συμπλήρωση των υποδομών στο μεσοδιάστημα υποστήριξε πως "από την πρώτη μέρα της πανδημίας έχουμε σχεδιάσει με βάση το χειρότερο σενάριο. Για αυτό τα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής" όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στις υποδομές που συμπληρώθηκαν στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια δηλαδή την υγειονομική περιφέρεια που καλύπτει τη Θεσσαλία και τη Στερεά σημείωσε πως "από 25 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν, αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει 92 κλίνες ΜΕΘ.

Το νοσοκομείο της Λαμίας ήδη έχει φτάσει στις 11 κλίνες ΜΕΘ και υπάρχει και η μεγάλη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που βρίσκεται σε εξέλιξη έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα σε κλίνες εντατικής θεραπείας. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο καθώς το νοσοκομείο είναι σε ένα κομβικό σημείο και προσφέρει υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ενισχύσει το σύστημα σε προσωπικό, σε εξοπλισμό, και οικονομικούς πόρους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό".

Ωστόσο ο κ. Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του αναγνώρισε σαν καθοριστικό στοιχείο στον τομέα των υποδομών υγείας όλα αυτά τα οποία συμπληρώνονται και τα χαρακτήρισε σαν «σημαντική παρακαταθήκη» ενώ παράλληλα υποστήριξε πως «το υπουργείο θα καλύψει όλες τις ανάγκες».

Ο υφυπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο» δείχνοντας πιθανά με αυτό τον τρόπο και το χρόνο που θα κληθεί η κυβέρνηση να πάρει τις τελικές αποφάσεις. "0ι επόμενες 15 μέρες είναι κρίσιμες, τώρα που φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα" τόνισε ενώ παράλληλα έκανε έκκληση "να μην χαλαρώσουμε καθώς όλα θα κριθούν από το κατά πόσο τηρούμε τα μέτρα και τις αποφάσεις της πολιτείας» και επανέλαβε πώς «όσο προετοιμασμένο να είναι και το σύστημα υγείας, το καλύτερο σύστημα υγείας να έχουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα αυτά και για έναν ακόμη λόγο. Πρέπει να προστατεύσουμε και το υγειονομικό προσωπικό, όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν μάχη από το να νοσήσουν ".

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το χρόνο άρσης του lockdown ο υφυπουργός υγείας επανέλαβε πώς το κριτήριο είναι η μείωση της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας και το κυριότερο να μην ακυρωθεί η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα. "Δεν έχουμε αφήσει κανέναν συμπολίτη μας χωρίς φροντίδα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό. Πρέπει το σύστημα υγείας να λειτουργεί με όρους ασφαλείας. Άλλωστε αυτός είναι ο δείκτης που θα κρίνει τα μέτρα που αφορούν την άρση του lockdown», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λαμία ο υφυπουργός Υγείας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τη διοίκηση του νοσοκομείου, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό σειρά από θέματα τα οποία χρειάζονται διευθετήσεις και κυρίως θέματα ενίσχυσης του νοσοκομείου με προσωπικό. Στο νοσοκομείο της Λαμίας λειτουργούν ήδη 11 κλίνες MΕΘ covid-19 οι οποίες είναι γεμάτες ενώ στην κλινική covid-19 που έχει αναπτυχθεί νοσηλεύονται 48 περιστατικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News