Ελλάδα

Β. Κικίλιας: «Θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους»

Γιατροί από ιδιωτικά κέντρα μεταβαίνουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη

«Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ κρίσιμη καμπή για την πορεία της χώρας», τόνισε κατά την έναρξη της σημερινής ενημέρωσής του ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «υπάρχουν φόβοι για τρίτο κύμα» της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας μίλησε για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων, αφού αυτός μπορεί να προκαλέσει και το τρίτο κύμα στη χώρα μας. Ειδική αναφορά έκανε στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά υπάρχει «τεράστια πίεση», δηλώνοντας ότι «γίναμε μάρτυρες μίας τιτάνιας προσπάθειας, πρώτα των νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τη μάχη των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για τιτάνια προσπάθεια στη Βόρεια Ελλάδα και στα νοσοκομεία πολλών πόλεων, εξηγώντας ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δίνει μεγάλη μάχη για να βοηθήσει όλους όσοι τους χρειάζονται. Ήδη από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, έχουν μεταβεί 167 γιατροί, 265 νοσηλευτές και 210 άτομα λοιπό προσωπικό στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης, ευχαρίστησε και την ομάδα γιατρών από ιδιωτικά νοσοκομεία που μετέβησαν εθελοντικά, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ΤΕΠ και στις κλινικές στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Όπως εξήγησε, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την πορεία της επιδημίας στη χώρα.

«Πέραν αυτών που ήδη έχει γίνει από ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι πολυμελής ομάδα έμπειρων ιατρών από ιδιωτικά κέντρα μεταφέρονται στην βόρεια Ελλάδα εθελοντικά για να στηρίξουν τα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά. 

Κάνοντας αναφορά στην επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από κορωνοϊό στην Ευρώπη. Όπως είπε και η ίδια, ανέφερε ο Β. Κικίλιας, ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων, η οποία θα οδηγούσε σε αύξηση των θανάτων.

«Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη μέρα»

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ως προς τον εμβολιασμό στην Ελλάδα ότι με το που εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την επόμενη ημέρα οι πρώτες δόσεις θα βρίσκονται στη χώρα μας και μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ξεκινήσουν οι πρώτες δράσεις.

«Θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα μας κάποια στιγμή κι αυτό θα μας βοηθήσει να ξανά πάρουμε τη ζωή μας πίσω». Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην αποψινή συνέντευξη Τύπου και έκανε ξεκάθαρο ότι «με το που θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας, την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί». Ήδη ετοιμάζονται τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μπορούν να εμβολιαστούν 2 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα, επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας.

Όπως επανέλαβε πρώτα θα εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής και μετά θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των πολιτών, ενώ παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους σε όσους διακινούν θεωρίες συνωμοσίας.

Όπως τόνισε θα υπάρξει γενική και ξεκάθαρη ενημέρωση για το εμβόλιο και το πόσο ασφαλές είναι, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας μέχρι να έρθει η στιγμή που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο προς χρήση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια